Jag har JO-anmält Folkhälsomyndigheten

I juli höll Folkhälsomyndigheten ett föredrag på ett seminarium som de av staten betalade anti-tobakslobbyisterna Tobaksfakta, Yrkesföreningar mot Tobak, A non smoking generation, Visir. Samtliga får alltså pengar av staten varje år för att opinionsbilda mot staten. Medan vi som jobbar i den privata sektorn får betala själva. 

Kommer jag in i riksdagen är det här en av sakerna jag ska ge med efter – staten ska inte betala en krona till lobbyism nämligen.

Det får de som har intresse i frågan finansiera själva. Skattepengar ska gå till det nödvändiga och där ingår inte ett gäng föreningar som alla vill förbjuda vuxna människor att röka utan det kan de företag och organisation och privatpersoner som tycker att rökning och snus är dåligt betala. 

Men nu höll dessa alltså ett seminarium och givetvis har Folkhälsomyndigheten inga dubier mot att legitimera statlig betald lobbyism utan enhetschef Josefin Jonsson ställde glatt upp på länk. 

 

 

Ni hittar seminariet här. 

Sedan händer det som renderade en JO-anmälan av mig, ungefär tio minuter in. Hon visar den här bilden. Där hon skamlöst anklagar hela riksdagen att för att de inte fattat i henne tycke ett tillräckligt restriktivt beslut vad gäller förbud mot tobak – det vad ANDTS-strategin innebär som inkluderar även alkohol, droger etc – så är de köpta av tobaksindustrin. 

”Våra barn behöver skyddande lagar mot nikotin” är dessutom temat för seminariet så indirekt anklagar Jonsson alltså folkvalda riksdagsledamöter för att köpta av tobaksindustrin inte vilja skydda barn. 

Justitieombudsmannen som JO heter har som uppgift att ta emot anmälan från vem som helst som anser sig felaktigt behandlad eller när man tycker att någon från en myndighet handlat fel. De övervakar helt enkelt den offentliga makten och är en viktig institution. 

 

Här kan ni läsa min JO-anmälan . Som jag hoppas JO prövar. 

 

Jag tror bestämt det är dags att göra en översyn över den statlig finansierade lobbyismen igen. Sist jag kollade hade till exempel alla de där organisationerna mer eller mindre samma postnummer och adress trots att de mottog stöd separat. 

……

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!