Otacksamheten personifierad

Idag släppte Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra en otippad granskning – man granskar kraven från hyresrättsägare som hyrde ut bostäder under flyktingkrisen till statliga Migrationsverket. 

Bussiga fastighetsägare som ville hjälpa till när det bokstavligt vällde in människor på svenska tågstationer. Det kom ett tag 10 000 per vecka. 

Någonstans måste de bo. Det fanns såklart ingen tid att bygga förläggningar som Migrationsverket hyrde privata bostäder som hyresrätter. 

Det kom rapporter redan efter något år om flyktingar som förstörde inredning etc men då var det rasism att skriva om. Undrar om ETC kommer kalla Hem & Hyra främlingsfientliga nu? 

Det är på många sätt en chockerande artikel. 

En halv miljard kronor i krav har riktats mot de som hyrde bostäderna – Migrationsverket.

Lägenheter som är totalförstörda, nerklottrade, brända. Flyktingar som alltså tagit ner toalettstolar, handfat, rubbet och antingen tagit med sig eller sålt. 

Stackars privata fastighetsägare som bara ville ställa upp och faktiskt bidrog med bostäder i ett akut läge, de flesta fick inte heller några enorma hyror trots situationen. Tacket är att staten vägrar ersätta dem. NU tycker staten att fastighetsägarna måste räkna med att eftersom fler personer än normalt bodde i dem så ska de alltså själva betala slitaget. 

Som inte alls handlar om normalt slitage. Folk har inte duschat på rimligt sätt, de har rivit upp golv, bränt inomhus och annat. En del av de som hyrde ut till flyktingar känner sig tvingade att riva fastigheterna, det lönar sig inte att renovera ens. Skadorna är för omfattande. 

Jag läste också de initiala rapporterna i sociala medier där bilder på förstörda bostäder cirkulerade, inte i vanlig media för herregud, man fick inte ens prata om migration och problem då, runt 2015-2016.

Men inte heller jag trodde problemen var så här omfattande utan ville verkligen tro att det vara några enskilda rötägg. Det var det inte visar Hyresgästföreningens granskning. Utan det har hänt över hela Sverige och på så många ställen att man måste försöka hitta något annat skäl än enskilda rötägg. 

Jag har lika lite kunskap om vilka människor det är som gjort detta och jag tänker inte spekulera i varför. Men det enda rimliga är följande.

  1. Migrationsverket ersätter återställande av bostäderna de hyrt och slutar obstruera, det är rakt av oanständigt att privata ägare ska stå för kostnader Migrationsverket som hyrt dem orsakat. 
  2. Migrationsverket kräver i sin tur samtliga boende i fastigheterna på kostnaderna. De får stå i skuld och i så fal skickas till Kronofogden om de inte börjar betala av .

Vi har 100 % kunskap om exakt vilka individer som bott i varje lägenhet eftersom det ju är Migrationsverket som hyrt ut. Ta fram registren och börja rikta krav. 

Sedan är det chockerande hur svinigt man kan bete sig som en person som säger sig fly undan krig. När ett land på andra sidan jorden som tog dem flera extra månader att ta sig till öppnar dörren och dessutom bistår med gratis bostad. 

Otacksamheten har fått ett ansikte. 

Hur är man skruvat i huvudet om man beter sig så här? River ut inredning, klottrar, eldar inomhus och förstör bostaden man fått så att den får rivas?

Hade en svensk person gjort det med en hyresrätt hade hyresvärden kunnat dra personen i en rättslig process så varför i hela friden ska utlandsfödda inte behandlas på samma sätt? 

Jag tappade en parfymflaska i ett handfat som student i den hyresrätt jag hade. Så handfatet fick en stor spricka. Notan på handfatet fick jag betala. 

Vi kan inte ha en uppsättning regler för svenskar och en för migranter. 

Oavsett om du var ny i landet eller inte, förstör du inredning i en bostad du hyr ska DU betala. Inte skattebetalarna, inte privata hyresvärdar. Du. 

Det är just det här som sliter isär Sverige. När vi gång på gång ställs inför ännu ett faktum att utlandsfödda har en uppsättning regler och svenskar en annan när samma regler vore det enda anständiga.

………

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!