Äntligen är eko-trenden över

En glädjande nyhet i alla svarta rubriker tycker jag. 

För eko är alltså inga särskilt bra produkter, bättre än konventionellt tillverkade och odlade. Ekologiskt är tvärtom många gånger sämre för miljön och klimatet helt enkelt för att de ger 30 % lägre skördar. Vi kan inte föda befolkningen på jorden om alla skulle odla eko. 

Dessutom är alltså eko inte bättre för hälsan. Det finns noll vetenskapliga belägg för det och de kedjor som försökt påstå detta, att t ex vanlig mat är giftig, att människor på något sätt får gifter i kroppen om de inte äter eko och annat trams, har förlorat i rätten. Coop har gått i bräschen för det. De blev stämda och förlorade. 

Här kan ni läsa inlägg jag skrev om Coop 2017.

Efter det har dagligvaruhandeln inte kunnat påstå att det är bättre för hälsan att äta ekologiskt, som ni kanske märkt eftersom inga sådana kampanjer får köras längre. För att vetenskapen alltså säger att det är så. Det spelar roll VAD du äter. I form av vilka produkter och i vilken mängd du stoppar i dig. Men det spelar noll roll för din hälsa om produkterna är ekologiska eller vanliga produkter. 

Kollar man på statistiken visar den ett tydligt trendbrott – svenskar har sluta gå på den här myten. Ett – noll för vetenskap kontra miljörörelsen alltså. Samma miljörörelse som för övrigt skriker sig blå om ”LYSSNA PÅ VETENSKAPEN” när det gäller debatten om klimat, eller som oftast, väder. 

Lobbyorgansiationen Organic Sweden publicerade resultatet av en undersökning om svensk livsmedelsförsäljning som visar att försäljningen minskade med en halv miljard under 2020, motsvarande 2 %. 

Notera också att analysföretaget prognostiserade att det istället skulle öka med 2 %. Därför var det spännande att se hur prognosen framöver spådde kring eko. 

Och deras prognos för 2021 är visserligen nedskriven från halv miljard tillväxt till en halv miljard i minskning. Men sedan tror de, såklart (de är ju betalda av Organic Sweden) att eko kommer öka igen. 

Skälet till minskningen är att man inte satsar på kampanjer och skälet till det är gissningsvis för att man inte ogrundad längre får lura konsumenter att eko är något slags extra hälsosam mat. 

Också intressant är att försäljningen av ekologiska viner är det som håller uppe den totala försäljningen mer och mer för de ökar fortfarande. Köper folk medvetet eko på vin eller slinker det med är frågan. 

Även grossisterna till restaurangerna minskar, mycket till och med. Hela 15 % lägre försäljning av eko till hotell, restauranger etc. Det som är oförändrat är inte överraskande det offentliga eftersom detta inte handlar om efterfrågan utan om politiskt tvång. Miljöpartiet har ju i sektor efter sektor försökt tvinga fram att våra gemensamma resurser ska gå till eko. 


ICA, som är den största aktören på eko, tror att den minskade försäljningen handlar om att konsumenter idag inte är så intresserade som de varit utan hellre köper närproducerat. 

Kollar man på Coops försäljning som kan man se att efter de förlorade i rätten och inte längre fick säga att eko är bättre för hälsan så har de tappat försäljning. 

Vilka är då Organic Sweden?

Tja, det är de som vill sälja på oss eko. Inte minst Naturskyddsföreningen. 

………..

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!