Garantipensionen och utlandsfödda

Jag fortsätter min granskninga av välfärden med garantipensionen, eftersom regeringens valfläsk presenteras i strid ström.

Garantipension är den lägsta formen av pension. Det är en grundnivå du får om du haft låg eller ingen inkomst. 

Du måste ha bott minst 40 år i Sverige för att få den. Då kan ju tro att den här regeln gäller alla men icke. 

Om du är asylmigrant har du, såklart, fått undantag av sossarna. Eftersom de utgör deras största väljargrupp idag. Så ingen som kommit hit som asylmigrant oavsett när du kom kommer gå miste om garantipensionen. De har undantag. 

Idag pumpar malliga sossar ut valfläsket online. De har ”stärkt pensionerna” heter det. I själva verket har de gjort ännu mindre lönsamt att arbeta ihop till din pension, det som alltså det LO-kollektiv de tidigare hade som primär målgrupp gör just nu. De arbetar. Och därför får de inte garantipension utan en högre pension som bygger på intjänad pension men de som inte arbetar, de som nyss kommit hit, får nu alltså 1000 kronor mer i månaden av socialdemokrater som vet att där de har väljare att hämta är i förorterna bland utlandsfödda bidragstagare. 

2019 höjde de garantipensionen med 200 kronor per månad och ökade bostadstillägget. Så att inte jobba men ändå kunna få pension alltså nu är mer lönsamt än tidigare. 

Jag har fått upp statistik hur garantipensionen fördelar sig per födelseland. 

Föga förvånande är utlandsfödda överrepresenterade även där. De utgör som bekant 19,7 % av befolkningen. Men av de 14 miljarder som betalades ut i garantipension 2020 gick 31 % till utlandsfödda (10 miljarder utbetalades totalt till infödda svenskar). 

2010 var kostnaden för garantipension nästan 19 miljarder. Då gick 80 % till svenskfödda. 

De svenskar som får garantipension är framför allt före detta hemmafruar, rent krass. Personer som inte arbetat eller arbetat mycket lite. Och eftersom antalet fd hemmafruar dör undan så blir det färre och färre svenskar som tvingas leva på garantipensionen utan de flesta som pensionerar sig idag har arbetat nästan hela livet. En bra utveckling. 

Men eftersom asylmigranter har rätt till garantipension blir det alltså högre och högre i andel för varje år. 

2014 betalades 24 % ut till utlandsfödda, från 20 % bara 4 år tidigare, Idag är siffran 31 %. 

Precis som i massa annan statistik sticker vissa länder ut. 

Så här ser det ut 2020: 

2010:

 • Afghanistan: 52 Mkr (2010: 11,9 Mkr)
 • Bosnien: 294 Mkr (2010: 334 Mkr)
 • Chile: 101 Mkr (86 Mkr)
 • Eritrea: 36 Mkr (7 Mkr)
 • Finland: 573 Mkr (639 Mkr)
 • Irak: 452 Mkr (160 Mkr)
 • Iran: 353 Mkr (217 Mkr)
 • Jugoslavien: 117 Mkr (212 Mkr)
 • Libanon: 76 Mkr (44 Mkr)
 • Somalia: 84 Mkr (24 Mkr)
 • Syrien: 251 Mkr (65 Mkr)
 • Turkiet: 167 Mkr (146 Mkr)

På den här listan har jag bara tagit med de mottagare i de länder som är asyl-länder och där räknas inte Polen, Norge, Tyskland etc. 

Som ni kan se sticker Bosnien även ut i den här statistiken, trots att man ofta pratar om folk som kom under Balkan-kriget som så välintegrerade så är just bosnier en grupp som toppar listan både vad gäller mottagare av äldreförsörjningsstöd och nu garantipension. Varför är det så många gamla just bosnier som inte arbetat? Vi tog ju emot massa flyktingar från hela Balkan. Och just bosnier sticker ut i undersökningar som den grupp som lättast tog sig in på arbetsmarknaden. 

Men som ni kan se dominerar idag de nya stora flyktinggrupperna även den här statistiken. Av det garantipension som betalades ut till utlandsfödda ( 4,5 miljarder 2020) togs följande emot per grupp: 

 • Bosnier: 7 %
 • Irakier: 10 %
 • Iranier: 8 %
 • Syrier; 6 %
 • Somalier 2 %

Som ni kan se har även de mindre mottagarländerna ändå ökat många gånger om sedan 2010. Afghanerna ökade sitt mottagande av garantipension med 450 % mellan 2010 och 2020. Eritreanerna har ökat sitt mottagande med 500 % på ett decennium. Irakierna 300 %. Syrierna nästan 400 %. 

Det är en kostnadsbomb som kommer. 

Pensionsmyndigheten har själva beräknat att kostnaden för utlandsfödda i pensionssystemet, folk som alltså inte arbetat och betalat in till sin egen pension, kommer uppgå till 70 miljarder 2060. En nota våra barn kommer få plocka upp. 

70 miljarder är en ofantligt stor summa pengar. Mer än rättsväsendet och polisen kostar. Mer än de flesta budgetposter i statsbudgeten faktiskt. 

Vi kan inte hålla på och dela ut pension till utlandsfödda som om det vore godis på halloween. Det säger sig själv. 

Det krävs omedelbart stopp av anhöriga man inte kan försörja för det första. Det spelar ingen roll att man säger sig ha flytt hit. Ska dina gamla föräldrar hit ska du betala sjukvårdsförsäkring för dem och försörja dem. Ingen svensk skattebetalare har skyldighet att försörja dem och deras framtida vårdbehov.

Men vad man gör åt det här just nu, de som redan har pensionen, är oklart. Man kan inte hur som helst dra in pension för folk. 

En rejäl debatt om finansieringen av välfärden och hur förmånerna ska betalas ut är däremot på sin plats. Där betydligt fler av det vi kallar socialförsäkringen verkligen ska vara en försäkring. Som bygger på att FÖRST betalar du in din premie i form av skatt. Sedan kan du hämta ut förmåner när du behöver. 

…………….

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!