Hemlandsskatt för att återvända

Visste ni att vissa utländska ambassader ägnar sig åt spioneri på sina landsmän och de kräver en årlig skatt av dem för att de ska få just återvända till hemlandet?

Så fungerar det på Eritreas ambassad. 

2005 rapporterade Svenska Dagbladet om att eritreaner som vill återvända till landet de flytt ifrån måste betala 2 % av sin inkomst varje år i en ”skatt” till Eritreanska staten. För att de ska få pass och för att de just ska åka på semester hem. 

De eritreaner som inte arbetar betalar alltså 2 % av de bidrag de får till en förtryckarstat som de ju flytt ifrån och fått uppehållstillstånd för. 

För att kunna återvända. 

Ingen i SvD 2005 ifrågasatte det orimliga att folk som flytt och därför fått uppehållstillstånd här utan problem ska kunna åka på semester hem. 

Och just för att Sverige både har så höga bidragsnivåer och transparens inkomstskatteregister är Sverige ett av de mest lönsamma länderna för Eritreanska staten. 

2005 bekräftade dåvarande ambassadören att andra stater arbetar på andra sätt – för att ”flyktingar” ska få återvända får de betala. 

Media har rapporterat om det här fler gånger. 2011 polisanmälde ambassaden av eritreaner i Uppsala. 

Återigen ifrågasatte ingen det orimliga. 

2016 rapporterade media igen om den här skatten, som påstås vara 2 % men jag har fått höra siffran runt 10 % från anställda på Migrationsverket. 

 

Jag undrar stilla hur mycket pengar Eritreanska staten fått in på ”skatt” på bidragspengar svenska skattebetalare betalat eritreaner som flytt hit. Och hur många som åker hem igen så fort de fått uppehållstillståndet. 

Eritrea är fortfarande ett av de vanligaste länder för asylsökande. 

…..

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!