Flyktingar som inte jobbar

Det är ingen ny information tyvärr men äntligen har rasistkortet blivit så Dinaktuellt att till och med traditionell media vågar sticka ut hakan. Vi har tyvärr ingen modig journalistkår i det här landet, med några få undantag och då menar jag politiskt modiga. Niklas Orrenius är en av de få, som vågat skriva självständigt och bland annat om SD och vilket politiskt pris de betalat privat. Belinda Olssons serie om biologiska skillnader mellan könen är också modig journalistik. 

Det var inte Carina Bergfeldt som var modig i sin talk show och ställde den bästa frågan till Fredrik Federley som alla ville veta svaret på. Det var gästen och journalist-kollegan Hanna Hellquist. 

Nu har Göteborgstidningen gjort en efterlängtad granskning av arbetslösheten och flyktingar. Som de skriver har ingen tidigare fått ut den informationen av Arbetsförmedlingen, jag har försökt flera gånger men de har antingen tappat bort mina mail eller sagt att någon sådan statistik inte går att ta fram. 

Vi har snart 200 000 långtidsarbetslösa.

Alla är inte flyktingar men tyvärr är väldigt många det och andelen växer för varje år. 

Ingen glömmer statliga SVT:s artikel under den stora flyktingkrisen då det kom 10 000 personer i veckan till Sverige. Då passade de på att påstå att det var ett veritabelt kompetensregn som kom, dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson var inte sen på bollen och sa att det ”strömmar in” högutbildade. 

Enligt ett inlägg från 2015 som Tino Sanandaji skrev hade dock 4 % av syrierna högskoleutbildning innan kriget bröt ut, enligt Världsbanken. 

Och resultatet av det ser vi tyvärr nu. 48 % av alla syrier i landet, och de flesta har kommit från 2014 och framåt, är arbetslösa. Varför så många syrier sökte sig till Sverige för att ha varit en mycket liten invandrargrupp från början redde jag ut i ett inlägg för två år sedan. 

2013 öppnade helt enkelt fd GD Anders Danielsson på Migrationsverket dörren helt på egen hand när han beslutade att alla syrier automatiskt skulle få uppehållstillstånd. Efter det sökte sig 38 % av alla syrier som sökte asyl i ett EU-land asyl just i Sverige. Och de som kom lever tydligen gott oavsett arbetslöshet. 

En utbildad advokat i Syrien har för det första ingen utbildning som efterfrågas här eftersom hans utbildning är på syrisk lag. Han har trots fyra år i Sverige inte ens lärt sig svenska ännu. 

Sedan kommer en nyckelmening:

”I Syrien jobbade jag bara 4 timmar per dag.”

Han tycker att 8 timmar per dag är för långa dagar. 

Hans fru har en helt annan inställning.

”Arbetsförmedlingen säger att jag ska studera för att få ett jobb men jag vill inte. Jag är 40 år och har barn.”

Alla som under åren hävdat att skälet varför många kvinnor står längst från arbetsmarknaden också beror på att varken kvinnorna eller männen vill att kvinnan ska jobba, av kulturella och religiösa skäl, har beskyllts för samma sak som vi som direkt ifrågasatte det kompetensregn som påstods komma 2015 med 10 000 per vecka. 

Här är det svart på vitt. Hon vill inte jobba. Hon tycker att andra ska försörja henne. Och det är ju där vi måste börja. Ingen person ska få ett enda bidrag som vägrar att jobba. Hennes man får försörja henne i så fall, det ska inte skattebetalarna göra. 

En annan de intervjuat var 26 år när hon kom med tre år. Nu har hon sex barn. Som många just somalier hade hon mycket låg utbildning, blott fyra år i skolan. Betänk också att hon räknas in i gruppen ”grundskolenivå”. Dags att vi inför krav på myndigheter att redovisa statistiken i mindre delar vad gäller utbildningsnivå för vår svenska skola på 9 år räcker tyvärr inte för att ge en rättvisande bild på de enorma problem vi har. 

Den somaliska kvinnan säger också något mycket intressant. Hon får 32 000 i bidrag från skattebetalarna varje månad. Utan motprestation. 

Som Moderaterna visade redan för flera år sedan kan en person få ut maximalt 34 000 kronor per månad när bidrag staplas på varandra. Det är absurt. Ett bidragstax måste införas så att ingen person kan kvittera ut så här mycket pengar. 

Sedan ska just den här kvinnan berömmas för att hon trots att hon inte ens tjänar på att jobba ändå gör det.

 

Och som vanligt kommer den vettigaste kritiken direkt från utlandsfödda i förorterna. 

”Många vill inte ens arbeta och studera. Politikerna borde ha bättre koll.”

Men den regering som ansvar för hur det blev med migrationskrisen 2015 och som suttit vid makten sedan dess slår ifrån sig. Eller vänta, de försöker till och med tysta media. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks pressekretarere Max Ney sms:ade journalisten på GT och kallade granskningen gjord av traditionell media för att vara propaganda och flörta med SD.

Jag baxnar av fräckheten och tycker att Nordmark ska svara på om de brukar jobba så här, att försöka pressa journalister att inte skriva saker Socialdemokraterna ogillar. 

Granskningen leder till många frågor men en av dem är – hur kan vi ha ett system där så många så lätt kan leva på oss som jobbar? Och hur kan vi ha ett system som från start passiviserar folk?

Ta bort fika.-bidraget.

Att folk som lever på bidrag inte stämplar in någonstans är oförskämt mot de som betalar. Bidragstagare ska avkrävas att stämpla in måndag till fredag kl. 9-17 som alla andra och oavsett om de studerar, plockar skräp eller som i Fas 3 målar om en stol ska alla som lever på andra avkrävas motprestation. 

Sedan borde systemet göras om i grunden. Vi kan inte ha en ordning där regeringen fattar beslut på statlig nivå om migrationen och sedan skickar notan till kommuner. 

Istället borde staten ta tillbaka ansvaret för att utlandsfödda på försörjningsstöd. Socialbidrag ska bara vara den sista utvägen och det ska som tidigare enbart betalas ut till folk med missbruksproblem och andra på samhällets botten. 

Invandrare som inte jobbar ska tills de gör det vara statens ansvar även ekonomiskt. Och via staten kan sedan de servicekontor som byggts upp bli utförarna av både sysselsättning och utbetalning. 

Valet 2022 kommer handla om kriminalitet och den svikande rättsstaten. Men det borde också handla om de snart 1 miljon i utanförskap, varav de flesta är just utlandsfödda. 

Nu förbereder regeringen sitt vanliga siffertrixande att skicka folk in i förtidspension och gömma undan arbetslösa i olika hitte-på-jobb. När det viktigaste är att folk börjar jobba, inte ser ut som om de jobbar på pappret. 

………….

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad.

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!