Kvinnokortet måste synas

När ska vi slippa höra meningen ”det måste bli en kvinna” när det gäller partiledarbyten undrar jag? Jonas Sjöstedt avgick och direkt hördes krav att det nu måste bli en kvinna. När Fredrik Reinfeldt plötsligt avgick vad det samma sak, vi som inte haft en kvinnlig partiledare skulle få skämmas annars. Och samma visa nu. 

Antingen spelar kön roll. Eller så spelar det ingen roll.

Men dagens statsfeministiska debattörer kommer undan med att slira runt på både ock. Jag kallade mig feminist när vänstern blev tokig över att det ens fanns så fräcka borgerliga debattörer men det har jag slutat med. För att jag ogillar etiketter och jag behöver inte andras godkännande. Det jag skriver och säger ska vara tillräckligt och fattar man inte då vad jag tycker få man cirkulera vidare. 

Om kön är oviktigt ska alla poster rekryteras på grundval av kompetens. Om kön är viktigt och man de facto tillför särskilda egenskaper som kvinna så är det rimligt att säga att det måste vara en kvinna. 

Nu kommer både folkpartister och sossar undan med att det måste vara en kvinna MEN kön är såklart inte viktigt. 

Jonna Sima stod nyligen i Aktuellt och påstod att för att sossarna varvar sina listor med varannan kvinna sedan 90-talet, i sig en helt orimlig manöver givetvis eftersom det premierar mindre kompetenta både män och kvinnor att stå på listor då det måste vara varannan, måste det nu efter Löfven blir en ny kvinna. 

Att de två senaste partisekreterarna varit kvinnor verkar mindre relevant. Eller att de två senaste finansborgarråden i Stockholm varit kvinnor, för att ta ett annat exempel. Varannan damernas (minst) men inte varannan herrarnas, är principen. 

Idag har alla partier utom Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna en kvinnlig partiledare. Miljöpartiet har som bekant både ock. Hur kan man då påstå att det finns ett glastak? Snarare är kvinnor positivt gynnade av dagens politik. 

Vi har inte haft en kvinnlig statsminister för att ingen kvinna varit partiordförande i Socialdemokraterna eller Moderaterna, de statsbärande partierna, och vunnit ett val. Ännu. 

Glöm inte fifflaren Mona Sahlin. Hon blev vald ”för att Socialdemokraterna måste ha en kvinna” och fördes fram som den första kvinnliga statsministern. Hon förlorade valet 2010. Och vi vet ju alla hur det gick med henne sedan så det var ju ofattbart tur att vi slapp hennes kassa moral i Rosenbad. 

Tänk om vi haft Mona Sahlin som statsminister?

Anna Kinberg Batra valdes och fick chansen. Men med 15,5 % i opinionsmätningarna 2,5 år senare och bara ett år kvar till valet såg partiet inget annat läge än att byta ut henne. Levererar man inte resultat så ryker man i vilket jobb som helst. Jag var en av de som verkligen hade förhoppningar för att jag vet hur bra hon kan vara. Jag skrev till och med om det på Dagens Industri, att hon kunde bli en svensk Angela Merkel vilket jag står för. Men när strålkastarna var på nådde hon inte sin fulla potential tyvärr och det syntes i opinionen. Otroligt synd tycker jag personligen men det är väldigt svårt att vara partiledare. Jag skulle aldrig klara det. 

Ulf Kristersson lyckades, tack vare sin långa erfarenhet och kompetens, och för att han är bra på att rekrytera folk han behöver,  med hästjobbet att ta vårt parti från 15 % till nästan 20 % bara 10 månader senare. ”Trots” att han var man. 

Varför säger ingen det uppenbara?

Om Socialdemokraterna väljer en kvinna, vilken som helst, och hon både accepteras av riksdagen och lyckas få igenom sin budget är hon ändå inte folkvald kvinnlig statsminister. Hon är BARA vald av Socialdemokrater. 

En kvinnlig statminister som inte valts i ett val blir bara en partipolitisk symbol för ett av riksdagens partier – Socialdemokraterna. 

Sorry men det räknas inte riktigt. För det bygger ju inte riktigt på verkligheten. Först när en kvinnlig partiordförande i M eller S vinner ett val kan vi säga att vi har en kvinnlig statsminister. 

Det finns inget glastak. Det är bara slumpen som gjort att vi inte haft en kvinna som statsminister än men det kommer vi ha. När partiledaren för M eller S är kvinna och vinner ett val. Det vara nära 2010. 

Jag förstår att sugna feminister nu nästan kissar på sig av pepp för att vi ska kunna låtsas att vi valt en kvinnlig statsminister. 

Men sannolikheten är stor att den nyvalda partiordföranden för S, oavsett om hen har bröst, kommer få inleda och avsluta sitt första halvår som statsminister med att regera på oppositionens budget. Precis som Löfven fick inte bara 2015 utan även 2018. Två av sju år. 

Och tror ni Noshi Dadgostar och Annie Lööf bryr sig om sossen de ska förhandla med har bröst eller inte när de ska få igenom allt på sin önskelista för att inte trycka rött?

När nya partiledaren är vald är risken stor att personen fortfarande sitter och fikar med Andreas Norlén när våren kommer eftersom faktum kvarstår – om inte både C och V är med på båten får man ge upp försöken att bilda regering. Då kommer Ulf Kristersson bli statsminister och den nyvalda kvinnliga partiledaren för S får bli oppositionsledare till valet ett drygt halvår senare. 

Nu struntar jag i vem som blir partiledare i sossarna egentligen, det är deras huvudvärk och eftersom ingen i det partiet ens får vara med och påverka valet då de har en helig grupp människor som tar det beslutet åt alla, kallad valberedningen, är det än mindre intressant. Men återigen, personen ska sedan tolereras av riksdagen. Inte väljas. Man får inte ha 175 röster emot sig. 

Stefan Löfven blev avsatt inte en gång utan två gånger. 

Men har ingen superduper pepp feminist ens tänkt på att OM de väljer en kvinna och hon får sitta i Rosenbad så får hon alltså bara ha posten ett drygt halvår?

Sedan förlorar hon förhoppningsvis det första val hon kandiderar i som statsministerkandidat och då blir det det som skrivs in i historieböckerna. 

Ja, vi KAN få den första kvinnliga statsminister men inte på riktigt. 

”Landets första kvinnliga statsminister blev statsminister inte i ett val utan för att Löfven lämnade det sjunkande skeppet blott ett år före valet, med EUs. högsta arbetslöshet, förorter i fritt fall och flest antal skjutningar och sprängningar per capita i EU. Hon röstades sedan bort 7 månader senare.”

Det är skrattretande att sossar på allvar tror att bara för att det blir en kvinna som kommer alla deras problem lösa sig och vissa sossar har påstått att just en kvinna skulle kunna dra borgerliga röster. 

Vem det än blir som styr sossarna i framtiden – det blir en socialdemokrat. 

Och det räcker så. Att vissa feminister till höger nu ignorerar detta faktum är lite sorgligt. 

…….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!