Pandemin passar regeringen

På vissa sätt var pandemin hur konstigt nog det än låter en skänk från ovan politiskt för regeringen. Observera att detta inte ska tolkas på något annat sätt, jag har givetvis full förståelse och respekt för alla hemska konsekvenser pandemin orsakat individer och företag. 

För historiens sämsta statsminister med historiens sämsta regering fick en kris att hantera och sittande regering tjänar väldigt ofta på kris. Allt de inte gjort har hamnat i skymundan, deras siffror gick initialt upp. Och Socialdemokraterna skiter alltså i allt annat utom makt, de har inget särskilt de vill mer än att regera. För länge sedan hade Socialdemokraterna visioner om ett Sverige de ville ha och arbetade metodiskt för att uppnå det. Det är för länge sedan borta. På 80-talet, när vi begravde löntagarfonderna och tvångsanslutningen mellan facket och sossarna upphörde tappade de bort sig själva. 

Sedan dess har det BARA handlat om makt. 

Det har därför varit tydligt från början att de tänkt passa på under pandemin att tillskansa sig så mycket makt som möjligt. Först, i juni förra året, la de fram första förslaget om en pandemilag som helt och hållet skulle runda demokratin. Det vill säga riksdagen. De ville ge sig själva oinskränkt makt helt enkelt. Tack och lov var resten av partierna i riksdagen inte sugna på det. Trots känslan av kris och panik. 

I höstas kom de då tillbaka med en ny variant på lagen, som inte rundade riksdagen och som var tillfällig. Men som ändå ger dem orimliga möjligheter att inskränka våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Tyvärr klubbades den igenom i riksdagen i december, hade jag suttit i riksdagen hade jag inte kunnat trycka grönt för det. Lagen gäller till september. 

Nu vill de, såklart, förlänga den. Trots att folk inte dör, mycket få ligger på IVA och folk är vaccinerade till mycket hög andel redan. Bara i huvudstaden har en miljon tagit två doser. 

Skälet kunde de ju inte riktigt redogöra för, varför de hade Folkhälsomyndigheten med sig på presskonferensen som förstärkning. Det var luddigt om smittspridning. Men smittspridning är ett värdelöst mått när ingen blir riktigt sjuk längre och ingen dör. 

Det finns framför att ett giltigt skäl varför regeringen allra helst till valet vill ha kvar lagen – de tjänar på det. Och de vill hålla liv i känslan av kris och panik så länge de bara kan. Räkna med att de kommer göra sitt bästa för att forcera fram hot, försöka skrämma upp folk och jag skulle inte bli förvånad om det kommer fler lagförslag av permanent karaktär men som skyndas igenom för att hinna klubbas och börja gälla innan valet. 

De struntar som vi vet i Lagrådet och remissinstanser som sågar, det finns otaliga exempel på lagar denna värdelösa samling människor i Rosenbad lagt fram under sju år. 

Ge inte skräp-regeringen Löfven chansen att manipulera oss hela valåret. 

Rösta blankt nej till en förlängning av pandemilagen och rösta för Guds skull inte igenom en ogenomtänkt framhalad permanent lag innan valet. 

Jag hoppar mitt parti Moderaterna i det här leds av ett av en moderats allra viktigaste kärnvärden – friheten. Någon måste försvara den i det här. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!