Vitprat i Center-land

Vita bla bla bla.

Så less att jag svimmar snart på att svensk offentlighet utan någon konsekvens låter fördomsfulla idioter bara för att de har utländsk bakgrund spy ut sådant här. Polisen i P1 är tyvärr ett av exemplen.

Varför tror folk att det är okej? Att klumpa ihop folk baserat på hudfärg? Som om jag, som är svensk och blond, har något gemensamt med en annan blond svensk bara för det? Och är det okej att byta ut vita mot säg svarta eller judar? Nä.

Centerpartiets kommunalråd och gruppledare uttrycker sig så här i sociala medier igår eller idag.

”Vet ni vad jag är riktigt jävla trött på? Äldre privilegierade vita män.”

Och som lök på laxen, ”golare har inga polare”. Lite lagom nudge till kriminella så där.

Passande att han också sitter i Polisen i Östergötlands regionråd.

Jag blir beklämd varje gång folk får uttrycka sig så här otroligt oförskämt och framför allt fördomsfullt om folk offentligt. Varför vi ens pratar färger på hud är medias fel som låtit folk få göra det i ett decennium när hela den här hemska sociologiska smörjan till teori började infektera samhällsdebatten – intersektionalitet. Rakt av bullshit men en bullshit som inte ens har någon enda relevans utanför USA.

Kommunalrådet som är folkvald och ska representera hela Linköping är förresten svensk själv. Född i Huddinge som han är. Med mellannamn Daniel. Det här getto-lajvandet av folk som genom avgiftsfri skola och högskola tagit sig till det högsta folkvalda ämbetet med hög lön och bekvämt liv är dessutom generande. Han tillhör eliten. Hur gick det till om inte för att bakgrund INTE är relevant utan det är kompetens? Eller ska vi nu börja anklaga honom för att vara invoterad pga hudfärg?

Jag tycker verkligen att det luktar unket varje gång media accepterar att vit blivit en verbal spya fritt fram att slunga runt i debatten.

Ord spelar roll. Batikhäxa är non grata men alla vita ”insert valfri smädning” ska ge applåder. Sorgligt ändå. För debatten och i förlängningen samhället blir ett sämre ställe att vara på när det är okej att hata en hudfärg utan problem. En enda.

Men Linköpings väljare borde verkligen fundera på om en centerpartist som avskyr vita är något de vill rösta på i kommunalvalet om ett år eller om de mycket hellre lägger sin röst på ett parti som till skillnad från Centerpartiet inte föraktar vita män eller ens tycker hudfärg är relevant.

Utan tvärtom vill se att allt handlar om vart du är på väg, inte varifrån du kommer.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!