Opinionsbildare = expert i cementkrisen

Man ska alltid vara källkritisk och tyvärr händer det alldeles för ofta att media upphöjer en opinionsbildare till expert, inte sällan just för att han en forskartitel. 

Hans Christer Lööf. Så heter mannen som just nu får leka expert på cement.

Trots att han är professor i nationalekonomi och kan ingenting om cement. Vet ni varför?

För att Lööf är uppburen av miljörörelsen som ”expert” tack vare sin fina titel. I själva verket är herr Lööf ett slags vetenskaps-alibi för grupper som Bevara Ojnare-skogen, Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet, of course. 

Redan 2012 skrev samma Hans Lööf en artikel i Svenska Dagbladet mot kalkbrytningen på Gotland. 

Enligt uppgift från före detta kollegor på KTH har Lööf även ett helt privat skäl att opinionsbilda mot kalkbrytning – han vistas själv i ett hus i närheten regelbundet. Ett hus han ofta pratar om på just KTH med kollegorna. 

Han har varit flitig i debatten. Som 2015 då hans lyftes fram som just expert av regionrådet från MP på Gotland i Miljömagasinet. 

Han var 2015 inbjuden till riksdagen av Miljöpartiet just för att prata mot all slags kalkbrytning på Gotland. 

 

Lööf lyfts fram både i DN och SVT som ”expert” bara för att han råkar forska på fina KTH. Tankarna ska såklart styras mot cement, de som verkligen kan något om cement kan ju tänkas jobba just på KTH. På en annan institution än nationalekonomi då. 

2013 var han återigen expert i ett arrangemang för Miljöpartiet, den gången om en gruvskatt. 

2018 hjälpte han föreningen Bevara Ojnareskogen, Miljöpartiet etc när Nordkalk ville bryta.

Artikeln kommer från kommunist-tidningen Internationalen. 

Men spelet bakom Cementa-krisen liknar den om Bromma. Miljöpartiet har applicerat en annan taktik än tidigare när det gäller att införa utopi-politiken de driver – de skriker inte längre offentligt men kan nu, som regeringspart, fatta det enda beslutet efter det andra som i slutändan orsakar just det de vill. Istället för att kräva att man slutar bryta kalk har de alltså först fattat beslut om att göra området man bryter kalk i till naturskyddsområde. 

Och när nu Cementa sökte nytt tillstånd beviljas det inte. Med hänvisning till Natura 2000-områdets bestämmelser om bland annat artskydd. Det är bara att läsa innantill i överklagan.

I samma artikel i Internationalen jag citerade ovan från 2018 står det också exakt så.

”Dessutom har regeringen utvidgat Natura 2000-området Bästeträsk till att gälla den berörda marken vilket minskar sannolikheten för ett nytt täkttillstånd markant.”

Faktum är att Naturskyddsföreningen och de andra aktivisterna inklusive Hans Lööf överklagade även det beslutet med hänvisning till just det domstolen nu angett som skäl varför Cementa inte ska få förnyat tillstånd – undermåligt underlag. Med hänvisning till Natura 2000.

 

Det här ett rent politiskt beslut.

Miljöpartiet må inte sitta i domstolarna ännu men ändrar man lagen och utser skyddade områden har man indirekt styrt just domstolen. 

Skälet varför Ojnare blev Natura 2000 är BARA för att förhindra bolagen Nordkalk och Cementa att bryta kalk där. De har bara inväntat att det gamla tillståndet går ut och med de nya lagar som nu gäller i både Miljöbalken och för Natura 2000 så var det givet att tillståndet inte skulle förnyas. Hepp, så att Miljöpartiet med Socialdemokraternas tillstånd nu förlamat svensk industri ännu mer än de gjort med stängningen av kärnkraften och allt annat dumt de håller på med. 

Spelet om Bromma förs på samma sätt. De gapade och skrek i media 2014 när de precis hamnat i regeringen men redan våren 2015 antogs en ny strategi – vinna utan debatt. På något sätt har Stockholms Handelskammare, som är Miljöpartiets nyttiga idioter vad gäller Bromma, via de näringslivstoppar med Wallenberg-sfären i spetsen som sitter i styrelsen etc smörjts via regeringskansliet med löften om en ny bana på Arlanda för att byta fot i Bromma-frågan.

Problemet är bara att Miljöpartiet givetvis över sin döda kropp kommer medverka till att Arlanda byggs ut. Snarare vill de ju strypa flyget till ett minimum. Inte bygga ut. 

Miljöpartiet är landets farligaste parti för att de bygger hela sitt partiprogram på en utopi och de anser inte att de måste ta hänsyn till verkligheten. Den ska sedan anpassa sig efter utopin. Först förbud i enlighet med drömmarna. Sedan får resten lösa sig. 

Och då sitter vi med sådana här huvudlösa beslut som resulterar i att riskera 400 000 jobb i Sverige för att vi inom ett par månader kommer ha akut cementbrist. I Miljöpartiets värld kan 400 000 arbeta med annat och husen kan byggas av enhörningsspillning. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!