SVT och kolonialismen

Hur var det nu med att inte bara ta upp ett enda perspektiv, SVT?

Men att okritiskt publicera opinion förklädd till nyheter är tyvärr något som regelbundet sker mellan SVTs fingrar. Idag ligger en uppmärksammad artikel om att allt fler bleker sin hud. 

”Att göra våld på sig själv med kemiska medel och ibland fräta bort ens grupptillhörighet, legitimerar och upprätthåller rådande maktordning som bygger på vithetsnormen. En hierarki där de priviligierade är vita rika män.”

Vi kan börja med sakfrågan, det svenska perspektivet han anför att det skulle handla om ”minoritetsstress”. Nu vet inte jag om han är bekant med att svenskar just är en minoritet globalt, medan folkgrupper som indier, kineser, araber och svarta alltså dominerar. Vi har väl typ 8 miljoner svenskfödda idag av 7 miljarder människor på planeten, eller något sådant, och färre med 100 % svensk etnisk bakgrund så någon global minoritet är det alltså inte som bleker sin hud utan de största folkgrupperna. Att några utlandsfödda i Sverige bleker sin hud är således del av en global trend, inte minoritetsstress.

2012 stod just indier för den högsta konsumtionen (indier i Indien alltså) av blekmedel för huden följt av vissa afrikanska städer, Filippinerna, Japan, Kina, Taiwan och Korea. 

Vem är då den här psykologen Damon Navandi som fått uttala sig helt okritiskt från SVTs sida och rapa upp åsikter och inte fakta?

Tja, 2008 arbetade han för LO-facket Handels till exempel. 

Då var han ”kortfilmsskådespelare”, vad det nu är. Annat ord för arbetslös kulturarbetare utan utbildning gissningsvis. Där värvade han medlemmar till facket genom att muta dem med biobiljetter och gå in i butiker och prata med anställda på arbetstid, betalad av företagen. 

Personligen tycker jag att det är befängt att SVT publicerar intersektionell smörja som någon slags fakta och inte ens orkar kolla upp påståendena själva, som de facto är fel. Hudblekning är inte ett minoritetsproblem i världen. Eller Sverige. 

En sak till. Att göra sin hud mörkare är kulturell appropriering alltså, eller att vilja ha typiskt afrikanska frisyrer som flätor. Men att bleka sin hud är alltså inte det. Utan ytterligare ett förtryck från vita män i världen, har jag fattat det rätt?

Eller så handlar det bara om tycke och smak? Vissa vita älskar afroamerikansk kultur och kulturella uttryck, eller afrikanska, eller asiatiska. Och vill ha dem. Och vissa icke-vita gillar omvänt västerländsk kultur. Vad i hela friden är problemet med det?

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!