Medborgarskapsbomben

Svenskt medborgarskap är ett krav om du ska kunna rösta i riksdagsval. För de partier som har stora väljargrupper bland utlandsfödda är det därför av intresse att så många som möjligt så lätt som möjligt får medborgarskap. 

Här har du skälet varför Socialdemokraterna byggt ett system där det krävs mycket lite för att beviljas.

Det enda som krävs i Sverige är följande:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Skötsamt liv. Det står dock inte ”inte blivit dömd” och i Sverige finns det därför inga problem för en kriminell att bli medborgare egentligen. Inte juridiskt. Det är alltså upp till Migrationsverkets bedömning om du levt skötsamt. 

Inga krav på svenska, inga krav på att du har försörjt dig själv eller din familj. Noll krav faktiskt. Att bo i landet är något slags absoluta minimumkrav. 

Vårt viseringsfria attraktiva pass får utlandsfödda redan med permanent uppehållstillstånd. För en person från länder utanför EU är det förstås mycket härligt att hamna i en slags resemässig gräddfil direkt, och dessutom vet vi att mängder med pass utfärdade just till utlandsfödda ”försvunnit” i stora härvor av människosmuggling. 

Det är snart val och ju fler utlandsfödda som är medborgare desto fler potentiella väljare till Socialdemokraterna. En annan drivkraft är såklart bland alla flyktingaktivister, och till just migrationsbranschen söker sig många sådana i form av asyljurister och tjänstemän på till exempel Migrationsverket. Miljöpartiets drivkraft att bevilja så många som möjligt medborgarskap innan valet handlar framför allt om att då försvinner alla möjligheter att utvisa folk och man får dessutom automatiskt 100 % rätt till allt i Sverige.

Jag bestämde mig för att kolla hur det ser ut på den fronten. 

2018 beviljades 64 944 medborgarskap. 2019 var siffran 51 984.

2020 beviljades 68 079 medborgarskap. 

Hittills 2021 har det på första kvartalet beviljats 14 666 medborgarskap. Numera beviljas det alltså dubbelt så många medborgarskap en enda månad som det gjordes på ett helt år bara för 2 år sedan. 

Här ser ni trenden enligt SCB:

Mina siffror i tabellen avviker något som synes, de är lägre. Varför Migrationsverket levererat lägre siffror än SCB redovisar är oklart. 

Var tredje person är syrier som beviljas medborgarskap.

Notera att skiftet i beviljandet kom efter 2014 när sossarna och MP tillträdde, därefter är den en brant kurva. Och flyktingkrisen 2015 har inget med detta att göra, du ska ha bott minst 5 år i Sverige så det är först nu senaste året de som kom 2015.

Redan 2015 tangerades rekordet om 50 000 medborgarskap, därefter har kurvan bara stigit brant uppåt. Det handlar gissningsvis bland annat om att Miljöpartiet drivit på för att myndigheten Migrationsverket ska snabba på processerna och trycka in så många som möjligt i medborgarskap innan makten förloras. 

Takten av beviljande avtar valåret 2018. Undrar vad det beror på? Kanske för att man från vänsterhåll politiskt drar ner på takten inför möjligheten att förlora makten och sedan accelererar efter valet, igen?

Inifrån Migrationsverket kommer nämligen tips att det är just så här det gått till. Cheferna på verket har på eget bevåg eller efter instruktioner från Rosenbad ökat takten på handläggningen av just medborgarskap nämligen. 

Väldigt praktiskt att Socialdemokraterna, som ju idag är Bidragspartiet, ökat på sin kärnväljarbas med hundratusentals utlandsfödda inför valet 2022. 

En av alla hundratals reformer Sverige behöver efter all misskötsel av vänstern är en rejäl uppgradering av kraven för medborgarskap samt mycket lättare för staten att faktiskt ta tillbaka beviljat medborgarskap, i de fall personen har två medborgarskap vilket väldigt många utlandsfödda har idag då just vårt land accepterar detta. Många andra länder accepterar inte att utlandsfödda inte avsäger sig sitt gamla. 

Moderaterna har föreslagit flera nya krav för att få en ansökan om medborgarskap beviljad och det är dags att ta tag i det redan efter en valvinst 2022. 

………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!