Framgångsbedragare

Han och bröderna kom som små barn till Sverige från Irak, pappan är aktiv medlem i kontroversiella Järfälla moské. Iranska regimens förlänga arm, en shiamuslimsk moské. Två av de fyra bröderna har studerat medicin men de kom inte in i Sverige utan tog omvägen genom Polen, där många svenskar med för låga betyg för den svenska linjen hamnar. Han började direkt som vårdentreprenör, Hammad och hans läkarbror Mohammed men även lillebror Ali som är duktig på IT har arbetat i verksamheterna. 

Storebror Al-Saaid heter Moqdad och är någon slags ekonom. Det verkar inte just nu som om han är inblandad i detta utan driver en liten ekonomifirma. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hammad Al-Saaid har blivit mycket uppmärksammad och media har hjälpt till att bygga hans bolag och varumärke. Som i tidningen Enterprise där han 2015 lyftes fram som en innovatör som ville se vårdcentralen i fickan på folk. 

En framgångsrik utlandsfödd entreprenör, ett framtidsnamn. 

2016 skrev Dagens Medicin om honom och brorsan och de påstods inte alls vara intresserade av att tjäna pengar. 

2018 skrev Mitti Tyresö om bröderna som då hade fått bygglov för en ny vårdcentral för  bolaget Riddaren, som redan då hade vårdcentraler i Rinkeby och Märsta. 

Han finns intervjuad i Stockholms Handelskammare rapport om innovationer.  Han har ”satsat allt” och har skulder. 

Han har till och med fått vara med i Malou efter tio.

Han har själv twittrat en del. Och en rad politiker har lyft fram honom, som centerpartisten och fellow irakiern Ahlsalani och folkpartisten Daniel Forslund. 

Den 24 mars 2021 kastades dock företaget ut ur regionens ersättningssystem för att de fuskat med redovisningen, inte betalat skatter korrekt eller arbetsgivaravgifter och inte redovisat vinsten på 2,4 miljoner kronor. 

Al-Saaid var dock inte sen med utlandsföddas favoritkort rasism

Men de har inte bara fuskat sig till skattepengar. De har även lurat till sig stora belopp av rädda människor i pandemin. 

När Covid slog till i mars 2020 såg bröderna tydligen sin chans till snabba cash för de hann sälja upp till 100 000 snabb-tester.

Innan det blev känt att de bara tagit betalt och inte analyserat proverna utan gav alla negativt test, för att snabbt kunna tjäna stora pengar. Eftersom varje test kostade 500 kronor handlar det om minst 50 miljoner kronor i intäkter. Vad de betalat för testerna vet inte jag men eftersom många som testat sig också säkert köpte reseintyg för 1000 kronor handlar det om intäkter på minst 100 miljoner kronor förmodligen, minus kostnaderna för testerna och posthanteringen för dessa då. 

En slags lägsta nivå ändå på en bedragare och tjuv, att utnyttja en pandemi för bedrägeri och på kuppen riskerat massa människors hälsa då kanske sjuka människor fått falska intyg på friskhet. 

Under varumärkena Doktorgruppen och Provtagning, bland annat. Domänerna prov-tagning.com, provkliniker.com och provtagning.com har använts parallellt. 

Här är den cachade hemsidan innan den släcktes. 

Doktorgruppen och Provtagning delar dock postbox med en rad andra företag. På Box 3097, 136 03 i Haninge finns:

Global Omsorg är för övrigt ett HVB-hem. Men ramavtalet Global Omsorg haft med bland annat Uppsala kommun hävde 2019 för att de inte klarade tillståndsprövningen som infördes 2017.

Uppenbarligen har de kontrakt med flera kommuner för de finns som leverantör i Sörmland till exempel. 

De tjänade stora pengar på flyktingvågen, bolaget startade precis efter och drog in 42 miljoner kronor på kort tid.

Ansvarig för Global Omsorg är en Emre Güngör. Efternamnet är kanske bekant, det är för att Ekrem Güngör är en av gangsteradvokaterna som varit aktiva delar i Vårby-nätverket. Och Ekrem är en nära släkting. Emre har har bland annat krävt att Expressen och Aftonbladet ska be dem om ursäkt för namnpubliceringen. 

Emre Güngör driver även Medical Familjehem. 

Det ska bli intressant att se om det finns ännu fler sådana här fall. IVO har till exempel fällt ytterligare en vårdentreprenör för just falska Covid-tester.  Farshid Sistani hette den läkaren. 

Nu undrar jag stilla varför inte samma gaphalsar som driver korståg mot alla slags privata välfärdsföretag drever mot just dessa entreprenörer? Som både försnillat skattemedel med framför allt utnyttjat pandemin och privatpersoners oro.

Och medan vi pratar kan dessa empatistörda individer sippa champagne i Dubai eller var de nu gömt sig. Förenade Arabemiraten utlämnar inte folk gärna och framför allt inte fellow araber. 100 miljoner de lurat av svenskar under pandemin. 
…………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!