Det är inte Engelska skolans fel

Jaktperioden på friskolor generellt och Engelska skolan i synnerhet verkar vara året om varje år nu för tiden. I bräschen förutom av LO och Arena-gruppen betalda bloggare som på heltid kastar skit på just Engelska skolan drivs debatten av förment liberala på Expressens ledarsida som av oklar anledning hatar att att föräldrar får välja skola. Liberaler…..

Nu är det en ny attack, i Aftonbladet. En ”granskning” som hittills bara gäller Engelska skolan om deras ägare. Jag har mailat Skolinspektionen själv för att jag vet hur det klipps och klistras i intervjuer så deras svar kommer jag publicera på bloggen när jag får dem. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Jag roade mig med att kolla på Skolinspektionens vite-statistik. 

2018 delgavs 125 beslut från Skolinspektionen om vite, 33 av dessa var fristående skolor.  Av dessa var hela 16 % skolor med muslimsk profil. 

Framför allt var det friskolor som har en eller några få skolor som fick anmärkning, inte koncerner och inte riskkapitalägda. Inte sällan var de ägda av förening eller stiftelse, det som kritikerna älskar mest av allt. 

2019 var det 99 skolor, varav 29 var fristående. Av dessa fick Kangos skola två anmärkningar, trots att Kangos är en miljöpartistisk drömskola som är en byskola, ägd via en förening ägd av föräldrar. En kultur- och ekologiskola som alltså inte klarar kraven. Även en annan idealskola har inte klarat kraven, eller ekonomin. 

2020 har 19 skolor fått vite, varav 6 fristående. Två av dessa är föreningar. 

Thorén-gruppen och Praktiska är de enda större skolorna som alltid verkar dras med kvalitetsproblem. Men det är inte dessa Expressen och Aftonbladet drevar mot utan de har singlat ut den mest populära skolan Engelska skolan. För kan man riva ner kronjuvelen, de som är ett typexempel på hur lyckad friskolereformen varit, kan man riva ner systemet. Är tanken. 

Att däremot informera väljare och medborgare om avarterna och de sämsta skolorna i landet objektivt är inte så media jobbar. Tyvärr. 

De sämsta skolorna är och förbli kommunala. Det rådet det ingen tvekan om. 

Uppvidinge kommun har till exempel på tre senaste åren fått inte mer än 11 vitesförelägganden.  Inte ens 10 000 invånare ligger denna lilla kommun i Kronobergs län. Kommunen styrs av Socialdemokraterna. Ett mindre än Göteborgs kommun. 

Botkyrka kommun styrs också av Socialdemokraterna och de har 3 anmärkningar de senaste tre åren. 

Det är lika många som hela Stockholms stad fått på samma tidsperiod. 

Bollnäs kommun styrs också av Socialdemokrater och de har fått 7 anmärkningar på 12 000 invånare. Imponerande uselt. Nynäshamn har fått 6 anmärkningar och har 13 000 invånare. Kommunen styrdes länge av Socialdemokraterna, först 2018 tog borgerliga makten och de har nu en borgerlig ledning. 

Lilla Gislaved har fått 5 anmärkningar bara 2019. Kommunen har 10 000 invånare och styrs av Centern. 

Hur många anmärkningar har numera förhatliga Engelska skolan fått?

Noll faktiskt. Noll, noll, noll. 

Sedan 2014 har Skolinspektionen beslutat i 174 fall om föreläggande om vite för fristående skolor. Tvärtom har de hundratusentals i kö för att de är så populära och har en så bra undervisning. Inte minst är det just barn med utlandsfödda föräldrar som söker sig till Internationella Engelska skolan. Många av deras enheter har en stor andel just sådana elever. 

Men se, det duger inte. Bra resultat duger inte. Att de har lång kö som visar populäriteten duger inte. Eller att det är många kids från orten som går där. Nix. Att de lyckats göra allt detta och dessutom genererat vinst är det förkastliga tydligen. 

Varför kritiserar inte valfrihets-hatarna alla ekonomiska föreningar och stiftelser som går med förlust och går i konkurs? Om nu vinst är problemet? 

Eller vänta. Det är ju också fel, om det inte är en kommun förstås. De får göra hur stora underskott som helst och vara exakt hur dåliga som helst utan kritik. Som Uppvidinge kommun och Bollnäs. 

Så länge frihets-hatare får dominera debatten kommer fortfarande massa barn gå i skitskolor och dessa skolor drivs allra oftast av kommuner. Är det fristående är det inte sällan just stiftelser och föreningar som driver dem, de driftsformer socialister och Expressen Ledare vurmar mest. 

….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!