Statlig munkavle

Forskaren Mattias Ekman har anlitats av myndigheten Delmi – Delegationen för migratiosnstudier, för att i sitt forskningsprojekt om rasism på nätet publicera ett paper. 

Där han utser typ folkets fiende och det är otippat nog tre män som alla tre är helt vanlig höger. Borgerliga. Som arbetat på den moderata ledarsidan Svenska Dagbladet respektive är folkvald för Moderaterna. Nu kan ni säkert gissa vilka Mattias Ekman pekar ut som källan för rasismen på nätet. 

Ivar Arpi. Per Gudmunsson. Hanif Bali. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Först konstaterar Ekman vad han undersökt. Och det är kort och gott rasism. Så att ingen förleds att tro att Ekman har en bred definition menar jag. Han letar efter rasister på nätet. Grunden är ”människor som ser grupper som bärare av essentiella statiska egenskaper som formar och bestämmer deras beteenden och livsbetingelser”. 

Och att denna indelning leder till att människor är mindre lämpade eller olämpliga att leva tillsammans. 

Läser man under avsnittet ”resultat” kan man se att inget annat än just hårdför rasism är det Ekman letat efter och hittat. 

Han har i hela sin karriär fokuserat på en sak – leta rasistspöken online. Det är det han gör.

Han är inte intresserad av rasism inom invandrargrupper, eller antisemitismen som pyr från MENA-invandrare mot landets judar eller om hat generellt online, som till exempel det som flödar från vänsterextrema grupper. Nej. Ekman har ägnat hela sin forskarkarrär åt det han benämner som rasism och högerextrema åsikter, dvs allt höger om miljöpartiet visar det sig när man kollar närmare. 

2016 fick han till 3,3 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att forska om detta och resultaten kan ni läsa här.

Han har bland annat fokuserat på Soldiers of Odin, en lösryckt grupp högerextrema som bildade något slags ”medborgargarde” under en kort period 2015-2016 men som man inte hört talas om sedan dess just därför att det var något tillfälligt. Knappast en stor opinionsbildande kraft. 

Trots att de var ett gäng privatpersoner som under hösten 2015 och vintern 2016 samlades på några få ställen och sedan aldrig hörts tog han med just Soldiers of Odin i sin Delmi-rapport. 

Ekman hänvisar såklart till vänsterforskarna Strömbäck och Hinnfors subjektiva ”rapport” om rasism på nätet där de explicit valt ut just SvD och GP bara för att de tydligaste högerrösterna i etablerad media skrivit där. Det står till och med uttryckligen att det är därför de valde att fokusera bara på dessa två ledarredaktioner. 

Ekman tar sedan sitt första exempel på den ofattbara rasismen som sprids online, och som alltså normaliseras av specifikt Per Gudmunson. En tweet från 2015 när han skrev om systemkollaps då det vällde in 10 000 personer per vecka på Centralstationen. 

Den 10 oktober 2015 yttrades ordet systemkollaps i svensk media för första gången. Eller snarare ”systemet brakar ihop”. Det var dock ingen från höger som sa det utan dåvarande utrikesminister Margot Wallström. Men detta har inte Mattias Ekman med i sin rapport. 

Ekman fortsätter sin ”bevisföring” på att högern är rasister genom att ta upp inlägg Ivar Arpi skrivit. Om våldtäkter. För att Nationella Trygghetsundersökningen publicerades och visade en enorm ökning av våldtäkter plötsligt. Och enligt Brå har just män från MENA över 5 ggr överrisk att begå just sexuella våldsbrott. Alltså finns det definitivt en koppling mellan ökade sexualbrott och ökad invandring från MENA. 

Att skriva om och uppmärksamma den växande islamismen är också enligt Ekman rasism. 

Han sista exempel är Hanif Bali i en lösryckt tweet. 

För hade han tagit med kontexten hade det ju precis som hans andra exempel inte varit lika kul. Men här ser ni alltså originalet. En autentisk ljudupptagning från en livrädd medarbetare på Migrationsverket som ringt SOS Alarm när en hotfull migrant sa att han skulle knulla hela befolkningen och dyka upp hemma hos henne med vapen. Filmen publicerade rasisterna på Aftonbladet. 

Vad är då Ekmans recept på att bota denna stora rasism som högern sprider?

Tysta folk på internet såklart. Det mediebolagen vill för att ta tillbaka kontrollen över folks åsikter och kunskap. När de hade monopol på informationen genom monopol på kanalerna var nämligen media mäktigare än de någonsin kommer bli idag när alla kan nå ut. Den kontrollen och makten betalar de tiotals miljoner i lobbyistkostnader för att få tillbaka genom att försöka få politiker att på olika sätt begränsa yttrandefriheten på nätet. 

Tack Delmi. Som jag har nöjet att betala, liksom Ekmans oseriösa rasistspöke-studier som bara syftar till att tysta högern. 

Delmi är en ”oberoende kommitté” som råkar ledas av Olof Palmes son. Mmm. 

Det var beklagligt nog Alliansen som 2013 tyckte att vi behövde den här gruppen och ytterligare opinionsbildning för migrationsen förträfflighet snarare än seriös statistik och forskning. 

Om man inte tyckte att Delmi borde läggas ner innan gör man det nu efter att ha läst den här smörjan de publicerat. 

………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!