Ojämlikhet är inte orättvist

Vänsterns paradgren i varje val är att utmåla varenda skillnad i utfall som finns inom alla områden som ”orättvist/ojämlikt/inte likvärdigt/klyftor”. 

Här är den fundamentala skillnaden mellan de som bygger på socialism och oss till höger – vi ser inte samma utfall som ett mål i sig utan vi fokuserar på så bra förutsättningar man kan ge människor. 

Jag har ett exempel, ett dagsfärskt. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

I en insändare i GP skriver en Shamm Shamayi Salih att ”våra förorter blöder på grund av ojämlikheten”.

Håll koll på insändarsidorna nu förresten, det vankas val och då flockas astro-turfers på just insändare men även debattsidor. Folk ska lajva vanliga skribenter. Som Shamm här. 

För hon är ju inte bara en vanligt skribent. Hon heller. Hon är rätt busy faktiskt. I mars skrev hon en artikel med samma innehåll i DN. 

2017 var hon med i SSU Rinkeby. Otippat ändå. 

Och 2019 var hon skribent på trollsajten Aktuellt Fokus, alltid ofokuserade. 

Till kärnfrågan – är det orättvist? Är det otryggt i förorter på grund av strukturell rasism? Satsar inte samhället på andra än Jonas och Anna?

Som alla socialister har Shamm blandat ihop saker tycker jag. Och nämner inte med ett ord det centrala – eget ansvar. Samhället har absolut misslyckats i flera aspekter, vi kan börja i den änden eftersom det är hennes utgångspunkt. Misslyckandet består framför allt i en ohållbar invandring som drivits av ideologi från vänster och som struntat i den andra delen – integration. Vi har inte minst fått en mängder med migranter som är här av ett enda skäl – ekonomiska. 

Vi är inte närmaste land för en enda flykting i Sverige nämligen. Tvärtom är vi ett av länderna som ligger längst bort från Irak, Iran, Syrien, Afghanistan, Eritrea, Etiopien, som är de vanligaste invandrarländerna.

Att man ändå väljer att flytta just hit beror på något. Ekonomiska faktorer. För det finns trygga länder i närområdet. Och inom EU finns det en rad trygga bra länder på vägen som alla de som idag bor i Sverige med flyktingstatus har passerat på vägen till Sverige. 

Det måste vi kunna prata om. Varför har en miljon människor under 2000-talet valt just Sverige som inte ligger nära något alls? När media någon gång frågan en invandrare varför Sverige blir svaret väldigt ofta ”jag hörde att det var tryggt, rent och demokratiskt”. 

För det är alltså inga länder på vägen från Grekland eller Turkiet eller Spanien. De tre vägar folk kan ta till EU och sedan till Sverige. 

Jag undersökte själv hur flyktingsströmmarna av syrier såg ut under kriget där 2015 och 2016. 38 % av alla syrier som sökte sig till EU då sökte sig till just Sverige. Läs min genomgång av statistik från Eurostat och Migrationsverket jag gjorde i januari 2019. 

Sverige har helt enkelt haft den olyckliga kombinationen av för stor invandring givet vad vi kunnat klara att integrera ens med det största fokuset på integration. Och noll fokus på just det.

Det är ett systemfel, och något vi måste komma till rätta med. 

Där är jag enig med Shamm, att ta in så många och ställa så låga krav har svikit två generationer invandrare. Både de som kom hit och deras barn födda i Sverige. 

Där har vi också roten till den så kallade ojämlikheten – om du kommer hit som flykting och inte försörjer dig själv är det helt enkelt rättvist att du också tjänar minst. Så har invandrare i alla tider fått göra, man kommer och börjar om från början och de som jobbar hårt kan göra en klassresa.

Jag är själv resultatet av en sådan.

Min farfar kom från södra delen av Italien som arbetskraftsinvandrare och började jobba så fort han satte sin fot i Sverige efter andra världskriget. Han jobbade på ASEA. Min pappa var den första i sin arbetarsläkt som studerade på universitetet.

Jag är tredje generationens invandrare. 

Men folk som kommit hit är i mycket hög grad lågutbildade och många i den gruppen har inte ens 9 år i grundskolan. Som jag skrev i en debattartikel på Altinget nyligen har vi nästan 1 miljon personer i utanförskap idag, den stora majoriteten är utlandsfödda. Enligt Entreprenörskapsforum lever 772 000 utlandsfödda på något slags bidrag. 

Lever du på bidrag är du underst i samhällshierarkin och kan du dessutom inte språket hamnar du allra längst ner. Det är inte orättvist. 

Med avgiftsfri välfärd, skola och även universitet finns inga som helst ursäkter för att inte lyckas. Det är det som saknas i Shamms text – eget ansvar. 

Det finns ingen strukturell rasism, det är ett påhitt av latmaskar. Ser man på utbildningsnivå och färdighetstester, som TIMMS för vuxna ser man att givet samma färdighetsnivå får utlandsfödda lika bra jobb som svenskar. 

Att barn till invandrade som bor i ett tryggt land, deras föräldrar har, även de som inte jobbar, tak över huvudet, avgiftsfri välfärd och bidrag så att de kan försörja sin familj, och de har vuxit upp i ett samhälle där du faktiskt kan ta dig var du vill om du anstränger, skyller på alla andra för att folk väljer att inte göra sitt bästa är bara tragiskt. 

Vi är världens minst rasistiska land enligt World Value Survey. 

Snarare är det så att gaphalsar som Shamm här skapar orättvisa i systemen när politiker som är mindre noggräknade och glatt vill fånga röster har anpassat våra system genom att ge just utlandsfödda gräddfiler. Vi har idag massa subventionerade anställningar som vikts för arbetslösa med rätt efternamn, dvs utlandsfödda. Vi har särskilda bussningar av nyanlända i vissa kommuner till de dyraste områdena som svenskar med lägre utbildning inte får gå i skola i men nyanlända får. Vi har saker som 50 kronor för tandläkarbesök som bara gäller utlandsfödda. 

Inbyggda orättvisor. 

Det här valet ska lika lite som andra val handla om att olika utfall är orättvist. Det är i själva verket exakt så det ska vara för premierar man egen ansvar och egen ansträngning blir utfallet olika. 

Allt annat är orättvist. 

Men Shamm och jag kan vara överens om en till sak – det är mycket som är skit i förorter. Men det beror på att samhället alldeles för länge har ställt alldeles för låga krav. Det måste vara slut på det. Slut på meningslösa projekt som kulturhus och klotterplan och fritidsgårdar som direkt tas över av kriminella gäng varje gång. Utan dags att ställa krav inte bara på rättsväsendet att de tar hand om kriminella gängen. Utan också ställa krav på alla sysslolösa vuxna. 

Jag har skrivit det förut. Ingen person som går på socialbidrag bara för att de är invandrare ska göra det. All ersättning till utlandsfödda som hamnat där borde flyttas över till staten och en statlig ersättning. Som inte betalas ut om man inte pluggar eller jobbar på anvisade jobb. Det måste vara slut på att skyffla över migrationspolitiken konsekvenser till kommuner. Och slut på fika-bidraget. 

…………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!