Hjälp mig opinionsbilda

Den 24 februari i år startade jag mitt andra poddprojekt. Jag startade, som vissa av er kanske kommer ihåg, podden Borgarbrackor i december 2014. Den drev jag ihop med med-värdinnan Jenny Sonesson, långt innan politiska pratpoddar var vanliga. 

Nu är det vanligare än de flesta poddar. Jag la ner podden 2016 pga brist på tid. 

Den 17 februari kom jag på idén om en podcast för upplysning om kommunism, som jag döpte till Radio Kamrat.

Den 24 februari släppte första avsnittet. För att jag drivit podd förut kunde jag efter två arbetsdagar spela in med okej ljud, reggat alla tjänster som behövdes etc. Sedan dess har jag släppt ett avsnitt varje onsdag. 

 

Varför driver jag Radio Kamrat?

För att ska ytterligare ett val handla om partiers historia ska vi prata om kommunister och specifikt Vänsterpartiets smutsiga historia. Kommunism är ondska och jag har material till minst 81 avsnitt. 

Jag vill visa alla aspekter av kommunismen. Från de värsta kändisarna som mördat 100 miljoner människor till mindre kända, mindre våldsamma kommunister, terrorgrupper, sekter, spioner men även ”mer lättsamma saker” som indoktrinering via musik, barnböcker, skolböcker etc. Allt. Och jag garanterar att även ni som anser er vara allmänbildade och pålästa kommer lära er en eller två nya saker under poddseriens gång. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Jag har ingen finansiering alls för podden och inga annonser.

Det är ett helt privatfinansierat initiativ. Och jag vägrar söka bidrag. Därför är jag beroende av att mina läsare och lyssnare bidrar. Allra bäst för mig är om ni blir Patreon. Ni kan stödja med så litet belopp som 10 kronor per månad. 

Klicka här för att komma till min Patreon-sida.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Projektet stöttas redan av satirtecknaren Martin Jacobsson som gett mig den fina loggan och Janne Jansson på Beatbox, en läsare som hörde av sig direkt när jag efterfrågade hjälp med ljudet. Han mastrar åt mig för en sponsrad summa per avsnitt. Det är crowdsourcing i sin finaste form egentligen. Crowdsourcad folkbildning. 

Hittills har jag släppt följande avsnitt:

 1. Pol Pot
 2. Mao
 3. Lenin
 4. Stalin
 5. Che Guevera
 6. Fidel Castro
 7. DDR
 8. DDR-Sverige
 9. Enver Hodxha
 10. Rote Armee Fraktion
 11. Nordkorea
 12. Livet i Nordkorea
 13. Ho Chi Minh
 14. FNL-grupperna
 15. Tito
 16. Svenska spioner – del 1 (om Jan Guillou bl a)

Jag har även släppt två extrainsatta kortare avsnitt, Radio Kamrat EXTRA – ett om VPKs historia och ett om Vitrysslands Lukaschenjko. 

Jag har redan spelat in sommarens alla avsnitt, ni kommer få ett varje onsdag precis som alltid. Chile och Salvador Allende, Black Panthers, en kommunistisk sekt i London 2016, Robespierre, Röda Brigaderna, Mengistu i Etiopien och seriemördaren Schakalen. 

Har du inte ännu börjat lyssna på poddar?

Ladda ner appen Podcaster för Iphone, Acast för andra telefoner eller sök efter Radio Kamrat på Spotify. Föredrar ni att streama direkt från hemsida hittar ni podden här.

Perfekt sysselsättning i sommar när man klipper gräs, ligger i hängmattan, tar en mysig promenad eller något annat. Avsnitten är 30-40 minuter långa inklusive musik och autentiska ljudklipp från dokumentärer, tal och nyhetssändningar. All musik är i möjligaste mån både från tidsperioden jag berättar om och från landet jag pratar om. På köpet får ni fräscha upp era historiekunskaper. 

Hjälp mig att opinionsbilda om det extremaste partiet i riksdagen så att valet handlar med rätta om de är rimliga att ha i några som helst finrum ännu. 

Det gör ni inte bara genom att stödja podden finansiellt. Utan framför allt genom att börja lyssna på den och sprida den till andra så att så många som möjligt hör alla 81 avsnitt. Bara så kan vi tillsammans göra skillnad i valet. 

Sätt kommunismen och Vänsterpartiets historia på dagordningen inför valet 2022. 

Lyssna på podden och sprid den till era vänner. Börja prenumerera idag. Och stötta gärna med en liten slant om du har möjlighet. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. 

Från 10 kronor per månad och uppåt. Klicka här för att komma till min Patreon-sida. Jag är tacksam för alla bidrag, stora som små. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!