Problemet är inte marknad

Vänstern, som ser att en valrörelse som handlar om migration, kriminalitet och andra frågor som de är kassa på, kämpa på ordentligt för att få den att istället handla om sådant sossarna är har högre förtrodensiffror och det är bland annat att hacka på företag, på marknaden och i synnerhet på friskolor. 

Jag har skrivit i många år om friskolor och friskoledebatten och nu vill vänstern få oss att tro att skolfrågan seglar upp som bubblare. Även om mätningarna inte visar det alls så kan vi väl låtsas det för ett ögonblick och rikta blickarna på vad som inte är problemet i skolan. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Problemet är inte vem som äger skolorna. Eller att barn och föräldrar kan välja skola. Problemet med skolan handlar om andra saker. Som OECD konstaterat så är lärarna centralt i skolan. Men istället för att prata om det vill alltså av Lärarfacket betalda lobbyister som driver bloggar och skriver konstiga påhittade rapporter försöka hävda att det är ”marknaden” i skolan som är problemet. Ett annat ordf för marknad är VALFRIHET. 

2012 släppte Skolverket när Anna Ekström var GD där en rapport om likvärdighet i skolan och den har jag skrivit om många gånger. Första gången den 30 oktober 2014 när bloggen var helt nystartad

I den konstaterade då myndigheten att anledningen till att resultaten sjönk framför allt handlade om att utlandsfödda elever presterade dålig. Och sämre och sämre, bland annat för att den gruppen blev större och större och påverkade det totala resultatet på skolor mer samt att elever som kommit hit efter skolstart blivit fler och ju äldre barn, desto sämre skolresultat. 

Jag begärde ut färska siffror från Migrationsverket på hur många barn som beviljats uppehållstillstånd under 2000-talet.

Den översta bilden är uppehållstillstånd för anknytning och den lägre för asyl.

Svensk skola har alltså fått över 450 000 utlandsfödda barn att hantera under den perioden som var i skolåldern när de kom eller började skolan något eller några år senare. Om man helt bortser från gruppen 0-5 år handlar det om ca 250 000 elever. 

På vilket sätt menar det socialistiska skoldebattörerna på Twitter samt hela vänstern att detta inte är relevant fakta?

Att Anna Ekström fuskade undan en massa utlandsfödda i PISA-testen visar att hon givetvis i allra högsta grad vet vilken grupp det är som drar ner resultaten. 

Vi hjälper inte vare sig skolan eller de utlandsfödda som har svårast att hänga med genom att låtsas att problemet med deras skolgång är att vissa skolor är så duktiga på sina jobb att de kan göra några kronor i vinst. 

…..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!