Oatly är godis

Jag brukar säga att jag är pro market och inte pro business för jag gillar inte alla företag. Och jag gillar inte Oatly. De är aggressiva, de ljuger i sin reklam och de har inte en tillräckligt bra produkt uppenbarligen. Eftersom den inte kan marknadsföras på egna meriter utan de har från start försökt att kliva på mejeri-branschen och bönder för att framhäva sin egen produkt. 

Har man en tillräckligt bra produkt säljer den sig själv. Men Oatly har varje gång svingat på mjölk för att framhäva sig själva. 

I ett tidigare EU-beslut fick de inte längre kalla sig mjölk så de tvingades om vite att byta till dryck. Youghurt fick inte heller kallas det om det inte bestod av mjölk så där har ni skälet till att alla märken idag kallar sina produkter för ”gurt”. 

Nu har de en ny reklam-kampanj som, just det, ställer sig på mejeribranschen för att se högre ut. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Denna gång jämför de mjölk med alkohol. 

Problemet med Oatly är många. Som att de ägs av kinesiska staten till exempel, något jag skrev om för länge sedan i inlägget ”Havrelobbyn och Kina” från september 2017. 

Men det kanske största problemet är att det helt enkelt inte är nyttigt att dricka Oatly eller någon annan havredryck

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har granskat Oatlys näringsdeklaration. Ett stort glas Oatly på 3 deciliter innehåller 12 gram socker. Cirka 2,5 teskedar socker per glas. 

Notera också att det står ”naturliga sockerarter från havre”. De tillsätter samma enzymer vi har i våra magar när de gör produkten för att få den söt. Att bara lägga havre i vatten smakar nämligen inte gott alls. Den måste modifieras så att folk gillar den. 

Enzymerna bryter ner stärkelsen och tillverkar maltos, som i sin tur är 30 % sötare än vitt socker. Havredryck har ett betydligt högre GI-värde än mjölk som har laktos, och tas upp  mycket snabbt av kroppen som höjer blodsockervärdet lika snabbt som…..just det. Godis. 

Om du känner dig pigg av Oatly innebär det bara att du fått en fix av socker, precis som om du hade ätit godis. 

Och om du tror at du får i dig fibrer – glöm det. Det enda som är kvar efter processen är vattenlösliga fibrer. De gör ingenting för din kropps hälsa. Eftersom havre som lagts i vatten inte innehåller mer än stärkelse och vattenlösliga fibrer måste de, till sin OTROLIGT naturliga produkt dessutom förutom att tillsätta mag-enzymer tillsätta allt annat. Rapsolja, kalcium, vitaminer, surhetsreglerande medel. 

Hur naturlig dryck får man då egentligen? Om allt Oatly säljer är en massa tillsatser?

Hon anmälde även företaget till Länsstyrelsen i Skåne för att få dem att få bort den vilseledande märkningen och hon vann. Länsstyrelsen gick på Fernholms linje och Oalty tvingas nu ta bort påståendena om inte tillsatt socker. Men de har överklagat till Förvaltningsrätten så vi får se om de förlorar där först. 

Socker finns inte naturligt i havre. Bara 1-1,2 gram socker per 100 gram medan Oatly bevisligen har fyra gånger mer socker. 

Oatly skriver i sitt överklagande: 

Du kan dricka havreblask om du tycker det är gott, absolut. Men det är inte ett bra alternativ till mjölk. Och Oatly säljer absolut inget naturligt. 

Mjölk kommer direkt från kossan. Enda som tillsätts är D-vitamin och så pastöriserar man den. Oatly är ett hopkok av tillsatser till en produkt som annars inte hade gått att dricka. 

På köpet får du en av de sötaste frukostdryckerna det går att hitta på marknaden. Som ett glas juice. Som att äta godis. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!