Med lögn som metod

Modeordet för valrörelsen 2018 var Donald Trumps ”fejk news” som politiker och media slängde sig med i tid och otid. Men något verkligt fokus på problemet med falska nyheter har tyvärr inte getts, vare sig av media eller politiker. 

För det är ett otyg i debatten att politiker och opinionsbildare betraktar fakta som något relativt, man kan oblygt och helt utan konsekvenser helt sonika hitta på saker som passar ens opinionsbildning. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

I helgen publicerade jag ett inlägg där Vänsterpartiet fd kommunisternas partiledare Nooshi Dadgostar på Instagram anklagar icke namngivna Attendo-boenden för fruktansvärda saker. Som att låsa in äldre ”pga personalbrist” och hela boenden som är nerbajsade. Och att personal fått sparken för att de haft åsikter. 

Samtliga är olagliga. Du får inte sparka folk som utövar sin grundlagsskyddade rättighet yttrandefrihet och att låsa in äldre samt låta dem ligga nerbajsade är vanvård. Det ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg som allra minsta åtgärd. 

Men hon namnger dem inte. Bekvämt nog. För då kan man inte verifiera sanningshalten. Jag har försökt få svar av Dadgostar vilka äldreboenden de gäller så vi kan anmäla dem ihop men jag får än så länge noll svar. Min gissning är för att Dadgostar helt enkelt hittat på det här för att det passar när hon vill ge just det privata vårdbolaget Attendo en ordentlig bredsida. Då kan man krydda med vad man vill i den socialistpropagandasoppan hon kokar. Varför skulle hon annars skydda Attendo? Det är nämligen det hon gör genom att inte hänga ut exakt vilka boenden de gäller. 

Och de som säger att de fått sparken, varför går de inte ut i media? De har ju facket Kommunal på sin sida som kan driva ärendet ända till Arbetsdomstolen och ge dem rejäl ekonomisk kompensation eller jobbet tillbaka. Så ser lagen ut och de skulle vinna varje sådant fall, det är solklart olagliga uppsägningar nämligen enligt LAS. 

Även här skyddar Dadgostar Attendo. Om hon då inte hittat på ,vilket jag tror hon gör. Och då handlar det ju om att en partiledare för ett parti i riksdagen alltså tycker att lögn är okej metod. Vilket i sig är otroligt anmärksningsvärt. 

Varför ställer inte media krav?

Jag har fler exempel på när fejk news accepteras utan omsvep – opinionsbildaren Rektor Linnea. Hon har varit aktiv  i rabiata Skol-twitter länge och fick ett genomslag som opinionsbildare i den här artikeln från den 9 juni 2020. Här anklagar hon ”flera friskolor” att ringa om ”referenser” på elever på lågstadiet som valt att sluta på Linneas skola i Hammarkullen för att börja på en friskola. 

Men inga besked om vilka skolor som begått denna lagöverträdelse, för skolor får alltså inte göra så här och borde anmälas. Har då Linnea anmält skolorna? Nej. Har hon namngett dem? Nej. Inte ens på direkta frågor från mig. Jag uppmärksammade detta i ett inlägg i höstas – block. Blev det. Inget svar. 

Det verkar väldigt mycket som hela historien med friskolor som kräver referenser helt är påhittad av rektor Linnea. Varför skulle hon skydda de friskolor som hon avskyr och som dessutom bryter mot lagen? Det verkar lika logiskt som att en kommunist skulle skydda privata vårdgivare…..

Jag mailade även journalisten som intervjuat henne, hon ställde inga frågor om vilka skolor. 

Varför låter media så ofta politiker och opinionsbildare passera utan att kräva belägg för påståenden?

Det är underkänt tycker jag. För detta beteende ÄR fejk news, det är själva definitionen när folk påstår en sak som fakta och sedan inte kan backa upp det utan visar sig att i bästa fall friserat fakta, i värsta fall helt hittat på något. 

Ska vi ha en valrörelse där vi låter sådant här passera i tid och otid har vi en valrörelse där principen ”anything goes” tyvärr kommer råda. Och jag tycker vi förtjänar bättre än så. 

Ibland gör dock media granskningar. Som när Jimmie Åkesson påstod att mördade kvinnor är ett importerat problem och flera medier under flera dagar citerade en rapport i Västra Götaland samt en icke ännu publicerad rapport. Den sortens omsorg om fakta gäller dock tyvärr bara i undantag, i alla andra fall kommer folk undan med att påstå lite vad som helst faktiskt. 

Påstår man saker som Nooshi Dadgostar gjort på Instagram tycker jag man ska förväntas att backa upp dem eller låta bli att publicera just detta. Publiceras det ändå ska media avkräva personen belägg. Att skydda källor är lagstadgat för media så att lämna anonyma tips man fått vidare till media är helt riskfritt, de garanterar anonymitet men kan ju då verifiera att historien stämmer genom de högt uppställda regler som finns om att verifiera källan och att man måste ha flera källor till påståenden innan man kan publicera. Hela idén med media är ju bland annat detta. 

Men dessa krav ställs inte på en partiledare. Eller en opinionsbildare. Detta är varför jag bara vid ett enstaka tillfälle haft en anonym tipsare, däremot har jag ofta tipsare men jag publicerar inlägg baserat på tipsen efter att jag givetvis kollat att det stämmer, t ex genom att begära ut handlingar. 

………..

Stöd mitt arbete via Patreon
Swish: Swish: 123 444 5847.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!