Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Nu är jag inte överdrivet förtjust i presstöd som det är men jag reagerade ändå när en tidning jag aldrig hört talas om plötsligt fått 1,2 miljoner kronor i skattebidrag – Al Kompis. 

Man säger sig vara landets största arabiska mediehus för arabisktalande i Sverige, men det går inte att kontrollera. Allt är ju skrivet på arabiska.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

2013 trycktes den i 30 000 exemplar, påstod man i Dagens Nyheter, och delades ut gratis. 

Själv visste jag inte ens att de fanns innan igår. De har i alla fall den webbtidning man kan kolla på. 

Inte heller kan man läsa någon av nyheterna eftersom de alltså BARA är publicerade på arabiska och ingenstans finns de översatta på svenska. Som svensk har jag alltså inga möjligheter att granskar det som skrivs på en tidning som finansieras av mig. Det enda svenska på sajten är avsnittet OM.

Klickar man på Annonsera finns den andra svenska sidan och där framgår bland annat att de fått pengar av Facebook och Klarna att göra en webb-TV-serie på arabiska om ekonomi men återigen, det går inte att kontrollera eller granska då jag inte talar arabiska. 

På den påstår de att de har 2 miljoner besök på sin hemsida per månad, om det är unika framgår inte. Och 2,2 miljoner följare på Facebook, vilket stämmer. Läser man kommentarsfältet ser man att många läsare inte bor i Sverige.

Är det då rimligt att en tidning som i huvudsak vänder sig till icke svensktalande men även boende utanför Sverige ska få presstöd?

Det är inte rimligt någonstans. Ska vi ha presstöd ska det gå till tidningar jag som betalar kan granska och ta del av. Vem vet vilka lögner som kan produceras i en helt sluten arabisk kanal som exkluderar hela landets befolkning minus en invandrargrupp. Även om arabisktalande utlandsföddas barn födda i Sverige också kan ha lärt sig arabiska.

Hur de producerar tidningen är dock oklart när man läser deras årsredovisning. För de har en enda anställd. I alla fall enligt bokslutet 2019, presstödet ovan är för 2020. 

100 000 i lönesumma? Och Agha äger inga andra bolag än detta. Varifrån får han lön? Om det här verkligen är landets största tidning för arabisktalande i Sverige, hur ska vi i valrörelsen kontrollera att det inte sprids samma sorters lögner som spreds både på somaliska och arabiska under valet 2018?

Kanske Myndigheten för Presstödsfrågor kan svara på det?

…………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid
Swish: 123 444 5847

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!