Lundin-fallet och SIDA

När jag fortsatte att gräva kring Petter Bolme och hans kopplingar till socialdemorkatin genom att han under ett decennium regelbundet arbetat för Olof Palme Center och det företag han arbetar på har regeringskansliet som kunder hittade jag något till. 

Hans fru. 

För hennes och Bolmes relation blev även föremål för en SVT-artikel efter att den moderata riksdagsledamoten Henrik von Sydow reagerat. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

2010 hamnade SIDA i blåsväder när de upphandlade tidningen Omvärlden och valde sosseföreningen Arena ihop med just Global Reporting.

När Petter Bolmes fru Anette Widholm Bolme var presschef. 

Men SIDA slog givetvis ifrån sig, för en organisation som sedan generationer är nerlusad med sossar och där generaldirektören är en sosse (Carin Jämtin, sedan 2016) är det såklart inga konstigheter att välja rörelsens egna firmor när det ska upphandlas. 

De påstod att de för att de är skyldiga att tillämpa likabehandlingsprincipen valde sosseriets egna. Undrar om SIDA resonerat på samma sätt om till exempel Timbro lagt in ett anbud? Att vad organisationen företräder för åsikter och vem som finansierar den alltså inte spelar någon roll?

Det visar sig när man kollar att Global Reporting, med Petter Bolme och David Isaksson, även 2020 gjorde Omvärlden åt SIDA. De fick tydligen tillbaka kontraktet 2016 för i en annan artikel står det att de haft ansvaret över Omvärlden sedan dess. 

Givetvis jobbar hans fru kvar på SIDA. 

Petter Bolmes arbetsgivare David Isaksson äger och driver också Global Bar som påstår att de är ideellt drivna. Trots att det är kommunikationsbyrån, vars kunder SIDA, regeringskansliet etc, som driver tidningen. 

Där driver Bolme vidare på sin opinionsbildning mot Lundin Energy, utan att vara öppen med att det är hans rapport. 

Global Bar annonserade 2020 att de, för att Omvärlden lagt ner sitt pris Biståndsdebattens mäktigaste, skulle ta över priset. Tidningen de alltså själva producerar på uppdrag åt SIDA och skriver i. 

I juryn hittar vi David Isaksson…..och Jesper Bengtsson. Ett bekant namn. I vilket parti har han varit aktiv? Ni kan aldrig gissa. 

Jesper Bengtsson var ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet 1992-1993, en säker väg in till maktens korridorer oftast. Han har även varit ledarskribent på Aftonbladet, såklart. Och han har varit chef för sossarnas ”tankesmedja” Tiden som inte tänker egna tankar, vilket ingen del av arbetarrörelsen ju gör, utan de tänker de tankar Sveavägen 68 säger åt dem att tänka. Classic socialist-style. 2013-2018 var han chefredaktör för deras lökiga tidning Tiden. 

Bengtsson har också varit chefredaktör över Omvärlden. Liksom Anki Wood, som av en händelse även arbetat på just Global Reporting. 

Det finns mer att säga om Anki Wood, som alltså var chefredaktör när Petter Bolme skrev den där ”rapporten” om Lundin Energy som ligger till grund för åtalet. 

Timbro gjorde 2010 en granskning av tidningen Omvärlden, när Wood var chefredaktör och Global Reporting med Bolme gjorde tidningen. Och skrev i den. 

Givetvis har Wood också kopplingar till sossarna. Anki Wood var pressekreterare för fd utbildningsminister Carl Tham och har liksom Bolme arbetat regelbundet åt Palme-centret. 

Och de hade just rubriken ”Bildt och Lundin Oil” som ett tema för delen för företag under nummer 5 2010. 

Såväl åtalet som den pågående opinonsbildningen ska inte ses som något annat än ett rent beställningsjobb från Socialdemokraterna, med skattebetalarnas pengar. Ett rättspolitiskt haveri och ett justitiemord i vardande liksom scharaden Karl Hedin-rättegången, där han gick segrande. Eftersom sådana här fall har en tendens att just falla när det som borde vara central – juridiken – sätter sina stränga ögon i detaljerna. 

……

Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid
Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!