Sossarna bakom Lundin-åtalet

Lundin Oil, eller Energy som de idag heter, har varit i Socialdemokraternas blickfång sedan evigheter. Det har allt de avskyr och när Carl Bildt blev utrikesminister 2006 riktades fokus dit. 

En enhörning att fälla, en vit val. För Lundin Energy är något så smaskigt som en familj som byggt upp sin förmögenhet på olja och där Moderaternas kanske mest populära politiker genom tiderna satt i styrelsen. Jakten började. 

Morgan Johansson och Peter Hulqvist är de sossar som allra längst varit drivande i den här frågan – att koppla Lundin till Moderaterna och att koppla Lundin till folkrättsbrott. Oemotståndligt att kunna lyckas med det och i regeringsställning blev det plötsligt möjligt. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Jag har nu hittat ännu fler kopplingar till Socialdemokraterna. För jag noterade att väldigt många av källorna var från svenska tidningar. Varför välja svenska medier om man inte är svensk, tänkte jag och började leta. 

Om ni läser längst ner på sidan för projektet Unpaid Debt Project som publicerades av ECOS ser ni namnet Petter Bolme. Visst låter det svenskt?

Det är det. Petter Bolme är journalist och arbetar för något som kallas Global Reporting.

Man kan läsa på sidan om projektet att Global Idé och Global Reporting har gjort själva rapporten . ECOS har alltså beställt rapporten från den svenska kommunikationsbyrån, där Petter Bolme arbetar. 

Och han skriver även rapporter åt Socialdemokraternas biståndsförening Olof Palme Center. 

Rapporten heter Rättvis klimatomställning om kom som ni kan se ut i juni 2020. 

Men han medverkar regelbundet i deras rapporter som det verkar för i denna från 2011 till exempel hittar man honom igen, och andra från Global Reporting. 

David Isaksson äger företaget Bolme jobbar på. 

Det är väldigt intressanta uppdragsgivare de har på sin sida tycker jag. Staten framför allt, dvs dina och mina skattepengar. Och kolla längre ner – regeringskansliet. Undrar om det är samma regering som alltså nyligen beslutade att köra vidare med åtalet mot Lundin Petroleums ägare?

Som av en händelse är alltså den rapport som organisationen Naturskyddsföreningen är medlemmar i och vars rapport som bygger på skakiga subjektiva vittnesmål inhämtade av journalister samt satellitbilder men som ändå blivit bevis i hela åtalet mot Lundin skriven av en svensk journalist med kopplingar till Socialdemokraterna. 

Det parti som drivit på att åtalet skulle fram och som var de som dessutom fattade beslutet att åtala.

Jag har begärt ut lite material från dem och SIDA så det finns garanterat mer att gräva i här. 

…….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!