Lööf och den saknade specialiseringen

Annie Lööf gör förstår helt rätt i att satsa på de unga kvinnorna då dessa utgör majoriteten av Centerpartiets numera progressiva vänsterliberala inriktning. En urban medveten medelklass av unga feminister som är oroliga över klimatet. 

Men i hennes jakt att framstå som den största feministen har hon påstått hon haft ett livslångt engagemang, att just våld mot kvinnor var själva skälet till att hon valde att bli jurist och att hon  inriktade sig på sexualvåld/våld mot kvinnor. Och det är helt enkelt ljug. 

Det går bara att kontrollera genom att kolla på hennes examensuppsats och genom att begära ut hennes kurser från Lunds Universitet. För specialisering gör man genom två specialkurser samt examensuppsatsen. 

Hon skrev om kronvittnen i sin uppsats och i denna skriver hon ingenting i förordet om kvinnor och kvinnovåld. Inte en enda rad. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Idag publicerade Carl Lindstrand ett utdrag ur hennes examen och där framgår tydligt att inte heller specialkurserna har någon som helst inriktning på våld mot kvinnor. 

Hon har istället läst Kriminologi, en internetbaserad distanskurs på 15 poäng samt Statsvetenskap – politik och styrelse 15 poäng. Båda kurserna tog hon efter att hon kommit in i riksdagen för det gjorde hon i september 2006. Kurserna tog hon 2007 samt 2008. Uppsatsen lämnades in först 2011, då var Lööf partiledare och statsråd. 

Det är tyvärr fler politiker än hon som överdrivit sitt CV eller ”anpassar” dem efter mål de har. Stefan Löfven gick aldrig klart sin svetsarutbildning till exempel och Matilda Ernkrans hade inte ens tagit ut sin högskoleexamen när hon blev högskoleminister. Ardalan Shekarabi har det framhållits tidigare att han har en forskarutbildning fast han bara börjat som doktorand och är mycket långt ifrån en doktorsexamen. 

Media borde vara hårdare mot toppolitikers medvetna lögner om meriter tycker jag. Det är ett renhållningsarbete för ställer man inte de kraven, att de ska vara helt ärliga och transparenta i bland annat sådant, så flyttas gränserna för det acceptabla och till slut tillskrivs folk kompetens och erfarenhet de överhuvud taget inte har. 

Annie Lööf må vara en engagerad feminist numera. Men hon har inte alls någon specialistkompetens som jurist i detta och hon har aldrig arbetat med utsatta kvinnor. Det var inte förrän för inför valet 2018 hon överhuvud taget pratade om ämnet. Rätt ska ändå vara rätt. 

………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!