Läsa böcker för kriminella?

Igår stod det två debutanter i partiledardebatten. Från kommunisterna Noshi Dadgostar och så Märta Stenevi. Om hennes folk kan få henne att sluta hånle skulle hon göra bättre ifrån sig men jämfört med Romson, Fridolin, Lövin och Bolund, som alla spelat i knatteligan vad gäller debattförmåga och som varit generande kassa, gjorde hon bra ifrån sig. 

Men innehållet var som vanligt såväl fel och dåligt. För hon försökte hela kvällen sätta bilden att de kvinnor som dödas av sina män inte skulle blivit det om inte mördarna som barn fått genuspedagogik. Och att inget kvinnovåld har en etnisk bakgrund. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

2001 släppte Brå en rapport om kvinnor som mördas i nära relationer. Under 90-talet mördades i snitt 16 kvinnor per år av sina partners. 

2020 dödades 17 personer i en parrelation varav 13 kvinnor och 4 män. Det är alltså färre idag som dödas i hemmet. 

Men en sak Märta Stenevi vägrade medge och prata om, liksom Annie Lööf som fick ett perfekt tillfälle att lägga in det mycket planerade och repeterade ”utbrottet” eftersom hon ju fick så bra utdelning av ett spontant sådant i valrörelsen 2018. Så genomskinligt tycker jag. 

För redan 2001 konstaterade Brå att utlandsfödda män var mycket överrepresenterade i den här statistiken. Under 90-talet var 40 % av gärningsmännen födda utomlands.

Men Märta Stenevi och Miljöpartiet är inte intresserade av verkligheten och därför slängde hon fram deras vanliga ”alla män är förövare”-retorik, en helt förkastlig syn på pojkar för övrigt. Tror man som jag på individuellt ansvar och inte på kollektiv skuld skär det sig i öronen när en jämnårig kvinna på allvar försöker göra gällande att alla män har något ansvar. Och att lösningen därför är mer genusflum i förskolan. 

Vet ni en annan sak Märta Stenevi ignorerar? Att majoriteten av de män som mördar sina partners enligt forskningen både ofta är kriminella, har låg social status och har psykiska diagnoser. 

Hela 80 % av de som mördade en kvinna i en nära relation var psykiskt sjuka.

När Aftonbladet gjorde en granskning 2018 visar sig samma mönster. Männen som dödar är kriminellt belastade, har haft kontakt med polis och Socialen innan och är inte sällan missbrukare dessutom. 

”Granskningen visar att de hade omfattande myndighetskontakter innan mordet. Vården, socialtjänsten, polisen och Kriminalvården.”

Men ändå tycker Miljöpartiet att fler genuspedagoger på förskolan är lösningen. Hör ni hur illa kontakt med verkligheten detta är? 

Givetvis är det något fel på männen som slår och mördar sina partners men dessa personer når man inte genom att prångla på socialistisk indoktrinering på små barn på förskolan. 

Ja, jag har sjukt stora problem med ämnet genus eftersom det inte är så oskyldigt som förespråkarna vill göra gällande. Det handlar inte bara om att prata om fördomar och behandla barn som individer, att inte säga ”vad fin du är” till tjejer och ”vad duktig du är” till killar. Något alla rimliga föräldrar utan en magisterexamen i genus gör för övrigt. Inte heller handlar det bara om att avlöva fördomar, som de hävdar att normkritik är. 

I själva verket har jag själv sett en powerpoint från en genuspedagog i min mail när jag hade barn på dagis. Klara Dolk, utgiven på vänsterradikala förlaget Ordfront. Men hey, genus är ju helt objektivt. Inte alls politiskt……

Där hittade jag just saker som könsmaktsordningen och inte minst – intersektionalitet. Som på förskola betyder att den utlandsfödda kvinnan från latinamerika som arbetade där automatiskt har sämre status än den yngre nyanställda tjejen född i Norrland och att den kinesiska pojken i deras grupp när de var 3 år från start har lägre värde än dem. Trots att hans föräldrar var forskare på Karolinska och de var här och gästforskade. Jag mailade argt, givetvis. 

Nej, Märta Stenevi. Psyikiskt sjuka, kriminella, missbrukande män når du inte med mer genus i förskolan utan genom att man tar kvinnors larm på allvar. Vi kommer aldrig kunna utrota vare sig psykiskt sjukdom eller missbruk eller dåliga föräldrar som skapar otrygga barn och därmed otrygga labila vuxna. 

Men genom att kollektivt skuldsätta alla män vill Märta Stenevi rikta blicken inte på att lösa problemet. Nej, det är inte en miljöpartist intresserad av. Tvärtom. Hon vill genom att anklaga alla män ta bort ansvaret för de män som slår och mördar. 

Det om något är ett svek. 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!