Fiffel och båg med siffror

Jag skrev förra veckan en debattartikel i Altinget där jag lyfte att det är tyst om att vi har samma läge som 2006. När Socialdemokraterna efter 12 års maktinnehav inte försökte lösa den rekordhöga arbetslösheten utan av gammal vana skyfflade undan alla arbetslösa till andra ställen i statistiken bara. 

För i en Socialdemokrats värld är inte problem verkliga, de är bara utmaningar på vägen mot ännu en valseger så att de kan belöna sina kompisar i arbetarrörelsen med jobb och uppdrag, slänga pengar på vänsterföreningar och annat som sedan ska leda till ännu en valseger. 

Det var länge sedan det partiet verkligen brydde sig om landet. Om människorna som bor här. 

Hur ska man annars tolka det faktum att de är stolta över att 770 000 utlandsfödda lever på bidrag? Enligt en rapport som Entreprenörskapsforum släppte var det siffran 2018. ’

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Du läser allt på min blogg och kan höra alla avsnitt av min podd gratis. Även jag har drabbats av lägre intäkter i år. Gillar du det du läser, stötta mig. Bli en Patreon – välj valfri summa från 9 kronor per månad och ingen bindningstid.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Vad som händer med människor är ointressant i sossens värld. 2018 tryckte de med full kraft in så många utlandsfödda framför allt nyanlända i Moderna Beredskapsjobb och Extratjänster. Det senare var ett sätt kommuner, statliga myndigheter etc kunde få HELA lönen betald av staten mot att de hittade på en tjänst. Så kommunerna tackade och tog emot och införde alla möjliga konstiga tjänster parallellt med extra händer i kommunal verksamhet. Men en person som inte kan svenska och som bott här kort tid kan såklart göra begränsat med nytta i verksamheter som kräver kontakt med människor, som vård, skola och omsorg till exempel. 

2017 hade vi dessa olika subventionerade anställningarna som ingen av dem fungerar (några % av de program som funkar bäst får riktiga jobb.)

Staten betalade upp till 20 000 kronor per månad före skatt för att trycka in nyanlända i Extratjänster och Moderna beredskapsjobb och de som fick jobben var de som hade bäst utbildning, såklart. 

Som ni kan se på diagrammet var det fullt blås på att flytta arbetslösa till sysselsatta inför valet 2018. Nästan 17 000 personer hade Extratjänster vid valet 2018 och ytterligare 2 500 personer Moderna Beredskapsjobb, vilket var gräddfilen på myndigheter bara för nyanlända. 

20 000 personer fick låtsasjobb och efter valet avvecklades allt, de försöker inte ens dölja att det var ett sätt att fiffla med siffrorna inför valet. 

Nu har de i flera år skickat folk till Försäkringskassans statistik. 

Ser ni när kurvan vände skarpt uppåt? Direkt efter valet 2018. 

Nu är det 238 000 personer i aktivitetsersättning och ytterligare 40 000 i etableringsersättning. 

Sedan har vi den tredje dörren – Samhall. Regeringen har sedan 2014 skickat in nyanlända till Samhall och bara ökat stödet dit. Samhall är statens företag för folk med funktionsnedsättningar men idag är det fler och fler nyanlända som efter en liten markering av en handläggare kan passa in i en kategori och vips, så försvinner ännu en utlandsfödd med låg utbildning och dåliga språkkunskaper ur arbetslöshetsstatistiken. 

I VÅP:en, dvs Vårändringsbudgeten kan man läsa svart på vitt Finansdepartementets egen prognos. 

934 000 personer. 

Det är 2006 all over igen. Och Moderaterna gick då till val på begreppet ”bred arbetslöshet” för att ta bort alla som göms bakom fluffiga ord. 

Dags att återinföra det begreppet och visa väljarna hur många det egentligen är som inte jobbar. Arbetslösheten måste upp på debattbordet för det är faktiskt inte klokt att regeringen i snart två val kommer undan fifflandet. Ingen i media synar korten. 

…………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!