Myndigheter delar ut pris

Kommer ni ihåg när myndigheter var byråkrater och förvaltare satta att helt objektivt utföra det politikerna beslutat? Inte jag heller. 

Byråkraten är på utdöende, tyvärr. En gång ett skällsord för någon stel och kompromisslös, en grå stelbent person från det förgångna. Nu älskar jag byråkraten. För att det är något fint. En statlig institution ska vara objektiv och lita på fakta och förnuft, inte känslor. 

Så förutom att utse en massa personer till generaldirektör som bara har som merit att de har rätt partibok och är lojal med S eller MP har de sedan 2014 sönderpolitiserat uppdragen. De är numera till stor opinionsbildande, efter regleringsbrev från klåfingriga sossar som gör vad som helst för makt. 

2019 delades därför det första Miljömålspriset ut. Av vilka då? 

Myndigheten Naturvårdsverket. Man baxnar. Inte för att det är någon prissumma, vinnaren får äran och ett diplom. Men för att en myndighet verkligen inte ska välja ut någon särskild i samhället. Det går ju emot hela principen med myndighetsväsendet tycker jag. 

Vilka sitter då i den där juryn?

Ni kan aldrig gissa….. Naturskyddsföreningen förstås. Miljöpartiets LO, där de bara byter hattar med varandra och folk flödar fritt mellan partiet och organisationen. Moderskeppet i all miljölobbyism som pangar 150 miljoner av färska skattepickadoller varje år. 

Och en gubbe i lådan dyker upp – regeringens favorit-GD som ville låta Anders vara Anders när han öppnade dörren helt på egen hand till världens alla syrier och afghaner som chef över Migrationsverket. Anders Danielsson. Som givetvis belönades med en landshövdingspost. 

Det här är motiveringen för nominering av priset:

”För miljöarbete som med beslutsamhet utförts under lång tid och gett mycket goda resultat. Priset i den här kategorin delas ut till en organisation som aldrig ger upp, jobbar igenom motgångar och har nått resultat på sikt. Priset delas ut för att visa att uthålligt arbete till slut ger resultat. För att nomineras i den här kategorin ska det finnas ett mätbart resultat som visar att något har förbättrats successivt genom uthålligt och strategiskt arbete under lång tid. Alla typer av organisationer och företag kan nomineras. Prestationen kan till exempel vara minskning av utsläpp eller avfall under en lång tid eller förändrade inköpsmönster. Den kan också handla om särskilda resultat som att rädda en art från utrotning på en plats.”

Så vilka är nu nominerade till detta statliga pris som Miljöpartiet genomdrivit att den objektiva myndigheten Naturvårdsverket ska dela ut för att bilda opinion för deras politik?

Fältbiologerna till exempel. Och det är ju ytterst oväntat eftersom de är jurymedlem Johanna Sandahls eget ungdomsförbund. 

Men det blir såklart ännu kletigare i ankdammen. För den andra nominerade i kategorin Uthållighet är inga mindre än regeringens eget kansli för Fossilfritt Sverige.

Och detta leds av……Svante Axelsson, fd ordförande för? Ni kan gissa det. Just det, Naturskyddsföreningen. 

Hittills har alltså Naturskyddsföreningen en jurypost och två nomineringar kan man säga. Kommer det då mer? Självklart! Detta är ett Sverige som leds av Miljöpartiet och Socialdemokraterna nämligen, ett pajasland.

 Den sista nominerade är KRAV. I den styrelsen har juryledamot Johanna Sandahl själv suttit. 

KRAV är eko-odlarnas förening, de som driver hård opinon att konventionellt odlade grödor är gift och att man får bättre hälsa av eko-produkter, trots noll evidens inom forskningen för att det stämmer. 

I KRAVs styrelse sitter Coops hållbarhetschef, alltså KF-ägda Coop som är en del av arbetarrörelsen. 

Ni vet, de som för några år sedan fälldes av Marknadsdomstolen för att de påstått att annan mat än eko var giftig och fick ett vite på 1 miljon kronor om de fortsatte att använda detta i sin marknadsföring? De som bluffade en hel undersökning av en familjs ”gifter” i kroppen genom manipulerade diagram? Just de. Helt i linje med vad KRAV vill kan man också säga. 

Szczepanowski har gjort en riktig arbetarrörelse-karriär med höga poster på Riksbyggen och Vi-skogen innan hon blev hållbarhetschef på flaggskeppet Coop. Allt med kopplingar till regeringspartiet Socialdemokraterna. 

Tar det slut här då?

Nej, för Coops hållbarhetschef är även nominerad i kategorin Årets inspiratör. 

Men grattis får man ju säga. Grattis till oss skattebetalare som fått ännu en opinionsbildningskampanj betald av våra pengar.

………….. 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid
Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!