Äganderätten i fokus – rätten till ett hus.

Jag fortsätter min serie om äganderätt med att återge en historia jag såg av en slump i Mitti Lidingö. Och som uppvisar hur lågt äganderätten väderas av rättsväsendet, hur svag den egentligen är i lagen. 

En man köpte den fina men nergångna stora stenvillan på Storholmen utanför Lidingö – Villa Kassman såldes för 22 miljoner 2021.

Men när den nya ägaren åkte till sitt hus när han fått nycklarna visade det sig att det bodde en person där. I hans hus. 

Mannen hade skrivit sig på adressen i oktober 2020, utan att han var ägare där. Och det är här det visar sig att våra lagar bara har en fernissa av att värna äganderätten, för om du drabbas av en sådan här sak finns inget skydd. 

Trots att ägaren polisanmält mannen för hemfridsbrott kan polisen enligt lagen inte göra något, för han är ju folkbokförd där. 

Kronofogden hjälper inte heller till så lätt. Han har försökt att få avhysning men de kan inte heller göra något förrän mannen är delgiven och håller han sig undan fysiskt när fogden knackar på kan han alltså fortsätta att bo i huset.

Skatteverket som folkbokfört mannen kan dock inte heller göra något om det inte finns en dom  (!). Att ägaren kan uppvisa lagfart räcker alltså inte. Så starkt skydd har besittningsrätten getts i lagen att inte ens om du äger fastigheten och kan bevisa det har du rätt att vräka någon.  

Det finns fler exempel när folk helt sonika bara flyttat in i någons sommarstuga. Och polisen kan inte göra något eftersom lagstiftaren bestämt att innan de kan avhysa någon måste identitet fastställas och Kronofogden blandas in. 

Det här är ett typexempel på hur urholkad äganderätten är i Sverige efter decennier av att vänstern en bit i taget tagit tuggor ur den. På ytan ser det ut som om vi har ett skydd men det är värt mycket lite i verkligheten. 

Det är dags att Moderaterna verkligen tar ledartröjan och på område efter område återställer den mänskliga rättigheten äganderätt till det skydd den borde ha i ett land som kallar sig demokratiskt. Om jag kommer in i riksdagen kommer detta vara ett av flera fokus. 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!