Skojaren Ehrenberg och fuskbyggena

Som ni som följer mig vet har jag i åratal granskat socialisten Johan Ehrenberg och hans fifflande med skattepengar, företag och konstant nya sätt att hitta att få andra människors pengar. 

Hans senaste påhitt är som bekant att bygga trähus, utan någon som helst erfarenhet som fastighetsutvecklare har han lyckats charma olika tjänstemän och politiker i stadsbyggnadsnämnder att ge honom byggrätter i mellanstora städer. Västerås var första stället, sossestyrt som det är var väl erbjudandet oemotståndligt – påstått crowdfundade hus helt i trä med en massa mumbo jumbo klimatprofil och så charmören Ehrenberg. Som skulle sälja sin morsa om det brann och lyckas med det. 

Jag har fått kontinuerliga rapporter om bygget och kollat hans bolag. Han använder pengar han påstår att människor sparar när de i själva verket köper aktier i hans bolag. Och som alla vet är sparande något annat än inköp av aktier, där det första garanterar minst samma summa tillbaka medan aktier är stor risk att pengarna försvinner. Ett slags finurligt pyramidspel alltså som Ekobrott inte verkar ett dugg intresserade av tyvärr. Tills det briserar, vilket det kommer göra. 

Nu kommer de första rapporterna om bygget, som är kraftigt försenat givetvis. De första hyrsegästerna skulle enligt hans prospekt kunnat flytta in i januari förra året egentligen. Men dit är det långt kvar. 

Socialisten Ehrenberg har nämligen åkt dit för farlig arbetsmiljö efter en oanmäld inspektion av Arbetsmiljöverket.

Så här står det i en låst artikel i Västmanland Läns Tidning:

”Farliga hål och brister på Västeråsbygge – känd entreprenör bakom företag som tvingas betala storbelopp Straffavgifter på 55 000 kr blev resultatet för ETC Byggentreprenad efter en oanmäld inspektion av Arbetsmiljöverket. En underentreprenör hotas även med likvidation, vilket kan medföra avveckling.

– Det finns inga stora arbetsmiljöproblem, det är bara byråkratiskt, säger ordföranden Johan Ehrenberg.

Johan Ehrenberg är styrelseordförande för byggföretaget som nu får flera tusen i straffavgifter, ETC Bygg, är byggherre av husen på Öster Mälarstrand och har det övergripande ansvaret medan ETC Byggentreprenad utför byggarbetena med hjälp av underentreprenörer.”

Jag skrev tidigare om ETC Bygg att de viggade Boverket på bidrag, vilket ju är ett av syftena med projektet, och han har fått 8,6 miljoner av andra människors pengar i bidrag. 

”I april 2020 gjorde Arbetsmiljöverket en oanmäld inspektion som visade brister. Ett antal fotografier togs som visar detta. I ett beslut från december kritiseras byggställningar och dokumentation. Allvarliga fallrisker fanns. Exempelvis saknade byggställningar räcke mot insidan. Det fanns också farliga hål arbetarna kunde ramla ner i. Fallrisk inomhus upptäckt när räcke saknas.”

  • Arbetsmiljöverket Fallrisk inomhus upptäckt när räcke saknas.
  • Risk att falla mellan byggställningens insida och väggen. 
  • Risk att falla mellan byggställningens insida och väggen.
  • Vidare hade inte personalen tillgång till arbetsmiljöplanen, samtidigt som en förhandsanmälan saknades. En sådan anmälan måste göras innan arbetena påbörjas för att Arbetsmiljöverket ska känna till en större byggarbetsplats.

55 000 kronor fick han betala för detta slarv. Att äventyra arbetares liv för att tjäna lite pengar. Är det inte typiskt att giriga företagare alltid gör så och så dör folk på jobbet?

Det förekommer dessutom tveksamheter kring byggprojektets underentreprenör Propio Wood AB. Företaget har inte lämnat in en fullständig årsredovisning. Det skulle gjorts senast 31 juli förra året. Trots flera förelägganden samt utfärdad förseningsavgift har ingen rättelse skett. En av två styrelseledamöter undertecknar den inte. Nu har Bolagsverket påbörjat ärende om tvångslikvidation som kan medföra avveckling.

Bolaget har minst en betalningsanmärkning och kommer med stor sannolikhet gå i konkurs eftersom de inte skött bolaget. 

Kollar man på Allabolag kan man se att där dyker Ehrenberg upp som gubben i lådan igen, nu som del av samma koncern som Propio Wood. Tänka sig. Ett bolag med bara röda siffror men inte någon egentlig verksamhet som det ser ut från bokslutet 2019 och det för 2020 har ju inget kommit ännu. Men det ägs av Ehrenberg. 

Ägaren till Propio Wood sitter även i ETC Byggentreprenads styrelse. 

Känd socialist tillika medieföretagsägare bryter alltså mot flera säkerhetsföreskrifter och får 55 000 i böter och inte en enda nationell tidning har rapporterat om det. 

Jag har varnat om det här projektet länge och inte en enda kommun borde ens från början gett honom byggrätter men det är inte försent än. Hoppas jag. 

……………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid
Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!