Jakten på oliktänkande

Idag kom nyheten att regeringen gett Statens Medieråd i uppdrag att ”motverka rasism på nätet”. Men motverka någon annan form av hat ingår inte. 

Det kanske låter lite oskyldigt Motverka rasism och hatbrott på nätet. Men läser man lite mer noga ser man att regeringen formulerar sig lite bredare. ”Motverka rasism och liknande former av fientlighet”.  Det är här den branta backen börjar. 

Fientlighet är dock inte olagligt. Och det är djupt subjektivt vad som är fientligt. Det handlar om kontext och personlig uppfattning. Jag som är debattör och stryktålig, som är van att kallas vidriga saker har givetvis en mycket snävare gräns när jag tycker att det övergår till fientlighet medan en ovan person på nätet tycker mycket mindre överträdelser är det. 

Ska verkligen staten vara bedömare av som är fientligt eller inte?

Nej, är mitt svar på den frågan. Och eftersom det är val om bara ett år ska man se detta inte som en isolerad händelse utan som en del av den uppladdning inför valet som alltid görs av vänstern, där de två stora syften är: ackumulera så mycket statliga pengar som möjligt till saker som gynnar den egna valrörelsen och klumpa ihop så många av vanliga högeråsikter som möjligt med ”hat och hot” och högerextremism. 

Min favorit MUCF som enligt Riksrevisionen inte har någon koll på bidragen ska också vara med. 700 000 kronor avsätts för detta valrörelseprojekt som ska ”slutredovisas 1 mars 2023”. Där har ni en till ledtråd nämligen. 

Sedan är det valrörelse-bingo för hela slanten. 

Idén att Statens medieråd ska utreda och pyssla med sådant här är dock inget nytt, Alliansregeringen tillsatte redan 2011 en utredning där just Statens Medieråd fick ansvar att utreda demokratihot på nätet. Men den stora skillnaden då var att där ingick alla de tre miljöer som anses bedriva hat på nätet, antidemokratiska aktiviteter. 

Regeringen med Morgan Johansson i spetsen och det fria ordets andra främsta belackare Miljöpartiet, vars utveckling från ett frihetligt parti till ett auktoritärt socialistparti är tragisk, har länge försökt att flytta gränsen för det acceptabla. Genom att kalla helt vanliga högeråsikter för ”nya högern” som anspelar på högerextremism, med förslag som ska inskränka yttrandefriheten för vanligt folk för att i valet 2022 fokusera på att Moderater och Kristdemokrater hotar demokratin. 

Det är ingen slump att kvinnan som ansvarar är Anette Novak, den av Alice Bah Kuhnke hårt kritiserade utredaren för nytt presstöd som på allvar föreslog olika sorters krav på innehållet i tidningar.

Hela mediebranschen sågade idén. Sedan belönade regeringen hennes lojalitet med ett lönsamt GD-jobb, just på Statens Medieråd. 

Det kom inte som någon överraskning att hon är vän med Mina Dennert och uppmanade cancel-armén #jagärhär som framför allt trollade mot högerdebattörer när de ”försvarade internet”. Ingen till höger accepterades som medlem. Jag blev blockad bara av att ansöka.

Presstödsnämnden tog enligt uppgift ”själva” beslut att göra vad de kan att bidra till att jaga oliktänkare. Det skrev jag om 17 februari.  När de villkorade presstöd till subjektiv bedömning av innehållet, exakt det presstödet inte ska göra. För om de bedömer en tidning ”inte vara av hög kvalitet” får de alltså nu neka presstöd helt. Tänk vilka möjligheter detta öppnar för alla som ogillar yttrandefrihet, som vänstern. 

Statens Medieråd behöver givetvis inte något uppdrag utan bästa sättet att motverka hatbrott på nätet är att ge Polisen särskilt uppdrag att hitta och lagföra individer som begår dessa redan idag olagliga aktiviteter. 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!