Lööf och CVt

Att Annie Lööf de senaste åren försökt profilera sig som feminist har inte undgått någon. Och det står henne så klart fritt, man kan hitta nya politiska frågor hela livet. Men att hon och hennes medarbetare nu försöker påstå att hon redan som juridikstudent gjort det är ren historieförfalskning. 

Det började för flera år sedan, denna medvetna positionering från Lööfs och hennes bunkers sida, att profilera henne som en framstående feminist. Som alltid kämpat för kvinnors rättigheter. Detta råkade sammanfalla med att opinionsundersökningarna de köpte visade att fler och fler unga kvinnor valde Centerpartiet. En slump såklart. 

I sin Youtube-kanal som just vänder sig till tonåringar och unga vuxna har hon sagt följande:

Tipstack till Carl Lindstrand.

Jurist med inrikting sexualbrott, påstår hon att hon är. Det är hon inte. 

Det är medveten opportunism att plocka billiga poänger tycker jag och på ett område som dessutom förtjänar bättre än politiker som medvetet ljuger för att framstå som mer engagerade. 

Annie Lööf kryssade in sig i riksdagen 2006 då hon gick på juristprogrammet. Enligt Wikipedia började hon på juristprogrammet 2003, ett år efter hon tog studenten 2002. Och ett år efter att Katarina Wennstams bok kom ut. Om nu denna helt nyutgivna bok som inte alls fick så mycket uppmärksamhet som den fick senare var inspirationen till att studera juridik, varför återspeglas inte det i hennes uppsats?

Annie Lööf upprepade bara för några dagar sedan detta, i en artikel i Svenska Dagbladet. 

Hon vill inte riktigt medge att kvinnovåld hänger ihop med att hundratusentals män kommer hit från länder i Mellanöstern och Afrika där kvinnor har lågt värde, där våldtäkt inom äktenskapet inte finns, där män inte straffas om de våldtar en kvinna, där kvinnor inte har några rättigheter att tala om. Att konsekvensen av den politik hon själv företräder är själva motorn i att allt från kvinnoförtryck och hedersvåld till ökad homofobi och antisemitism.

Sedan upprepar hon lögnen – att hon är utbildad jurist inom frågor som rör våld mot kvinnor och sexualvåld. Hon har rätt i att hon är utbildad jurist men inte alls i de frågorna. 

För den skrev hon 2011 först eftersom hon satt i riksdagen och sköt upp studierna från 2006. Men i hennes mer personliga text i den 30 poäng stora uppsatsen nämner inte kvinnor ens. Istället är det straff- och processrätt som fascinerat henne. 

Ola Spännar ljög alltså i sin tweet men så fick han också sparken för att han twittrat antisemitiskt om Bonnier och DN så han var inte ens som kommunikationschef för Centerpartiet någon solid källa. 

Och enligt Annie Lööf 2011 var det inte alls Wennstams bok som inspirerade henne att bli jurist utan olika TV-serier om advokater.

Så inte ens 2011, när hon var minister, intresserade hon sig tillräckligt för sexualbrott och kvinnofrid att hon valde att ägna uppsatsen åt det. Det som man i jurist-kretsar ofta refererar till som sin ”specialisering” även om man läser två specialkurser också. 

Men detta är ju inte första gången Annie Lööf ”putsat” på sitt CV för att bättre passa verkligheten hon just nu vill vara i. 

När hon var minister gjorde sosseblaskan Aktuell i Politiken en granskning av hennes CV där hon påstod att hon suttit som kommunalpolitiker i Värnamo. 

Den 17 juni 2013 publicerades granskningen där de kollat närvaroprotokollen. 

Hon satt inte alls i kommunfullmäktige 2010 utan tog inte sin plats i anspråk, hon satt i riksdagen då så det kan man ju förstå men då ska man inte heller påstå det. 

Men hon satt inte i kommunfullmäktige som student heller 2002 till 2004 utan deltog bara på ett halvt möte. Hon var inte heller ledamot utan ersättare. 

 

Två av de sex år hon påstod i CVt på regeringens hemsida att hon suttit i kommunfullmäktige var hon inte närvarande ens. 

Efter kritiken tvingades Lööf att ändra sitt CV. Hon var som sagt statsråd då och tyckte ändå att ett frisserat CV var rimligt att presentera för att få en ännu bättre bakgrund än hon i själva verket hade.

Ungefär som med kvinnofrågan alltså. Hon tyckte att det ökade hennes trovärdighet som minister liksom hon nu tycker att hävda att hon varit feminist sedan hon var tonåring bättrar på varumärket nu.

På Wikipedia står dock det felaktiga kvar, gissningsvis har någon medarbetare till henne back in the days när hon blev minister lagt upp den sidan. 

Hon var alltså INTE aktiv i kommunpolitiken 2002-2010. Utan frånvarande mestadels av perioden. 

Varför synar ingen journalist de här upprepade lögnerna utan istället hjälper henne att sätta bilden? Är det för mycket begärt att de agerar som journalister och inte som Annie Lööfs PR-byrå undrar jag stilla. 

………………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid
Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!