Vinnova vinklar undersökning

Jag råkade se en annons från Vinnova i mitt flöde som fångade min uppmärksamhet, för att jag bor i närheten av det projekt de annonserade om. 

Vinnova betalade nämligen 4 miljoner kronor för att några bidragsentreprenörer skulle bygga en sandhög, studsmattor och några bänkar mitt på en gata i Vasastan. De döpte det till ”Framtidsgator/Smarta gator”.

I Facebook-annonsen för ett projekt de alltså finansierat, det är inte Vinnova som statlig myndighet som har några åsikter om vilka gator som är framtiden eller historiska, inte om de fungerar som de ska dvs objektiva, hänvisar de till en undersökning. 

Jag begärde ut den. För under Vinnovas sponsrade inlägg fanns en del negativa kommentarer från boende som inte tyckte de hade kommit till tals. 

Efter lite krångel från Vinnova, som ju har som vana att obstruera när man vill ha ut något, fick jag till slut ändå tag i undersökningen genom att personen på projektet pingades in i mailet av en behjälplig projektledare läste jag undersökningen. 

För i annonsen påstår myndigheten Vinnova att 70 % av de som bor vid eller arbetar nära gatan att de är positiva till att man tar bort alla parkeringsplatser och framkomlighet för ambulanser, budbilar, flyttbilar, färdtjänst etc för studsmattor. 

Det lätt att förledas att tro att Vinnova här pratat med folk som faktiskt bor på gatan och i husen där de fick snedda genom sand för att komma in i porten men icke.

Det framgår tydligt av undersökningen att projektägaren Arkdes inte intervjuad boende specifik utan ”förbipasserande”. Det är Novus som hjälpt dem och de stod helt sonika på utvalda gator och pratade med folk.

Vem som helst som gick förbi fick tycka till om sanden på gatan, och parasollerna i trä som sattes upp i oktober innan den varma och härliga vintersäsongen. 

För att ställa några slags kontrollfrågor hade de dock fått uppge kön samt vilken ”anknytning” man har till området. Och det visar sig att inte ens hälften bodde ens i närmaste kvarteret. 60 % av respondenterna bodde alltså någon helt annanstans. 6 % bodde inte ens i Stockholm stad. De kan ha bott i Södertälje, Lidingö eller Västerås. Och de kan ju tycka att studsmattor på någon annans gata långt bort är en toppenidé såklart. 

Ett annat sätt att ta reda på om man gillar att ha en gata utanför där man bor där det istället för gata är en slags lekplats vore ju annars att just fråga alla som bor i husen på gatan men det hade ju gett ett annat resultat gissar jag. 

Så nej Vinnova, 70 % av de boende i området gillar inte alls att vägar försvinner och ersätts med träparasoll och sand. 

Som skattebetalare känns det dock skönt att veta att mina 4 miljoner kronor gått till något vettigt. 

När jag kommunicerade med projektledaren på Vinnova så var han väldigt generös med att dela med sig av sina personliga åsikter, vilket förklarar annonsen ännu mer. 

”Jag menar att nu kommer paradigmskiftena automatisering, elektrifiering samt tjänstefiering på allvar in i transportsystemet. Det innebär att många individer i vårt samhälle troligen inte kommer att behöva äga en egen bil för att ha en bra tillgänglighet till samhället. Detta kommer att bidra oerhört mycket till folkhälsa och sänka kostnaderna för kommuner och regioner något enormt, både i form av minskade infrastrukturkostnader, men framförallt minskade kostnader inom vård och omsorgssystemet. Varje år så omkommer tusentals människor i Sverige endast pga av utsläppen ifrån transporterna (partiklar och buller). Detta är värt mkt omräknat i pengar och minskat lidande.

Det vi gör inom ramen för olika satsningar som tittar på möjligheter att stötta innovationer att skapas på den yta som finns mellan husen, som i dagsläget är extremt bilcentrerad, är till för att se hur samhället kan använda denna yta på ett mer varierat sätt.

Detta ska naturligtvis göras så att individer har en fortsatt bra framkomlighet till sina bostäder eller företag.

Mycket spännande.”

Men så styrs ju tyvärr många myndigheter idag inte av personer som vill göra rätt rent objektivt utan aktivister av olika slag så jag är inte förvånad. Man har urholkat byråkraten till den grad att han eller hon idag är någon slags utrotningshotad art beklämmande nog. 

……..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid
Swish: 123 444 5847

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!