Allt du behöver veta om budgeten

För som alltid kan man inte läsa bara pressmeddelanden, debattartikeln eller kolla på presskonferensen. Det mest intressanta i alla budgetar står i de stycken få journalister orkar läsa. Där gömmer sig det som partierna inte vill ska uppmärksammas, som den egentliga kostnaden för saker eller satsningar som kommer få kritik. 

Jag har som vanligt läst hela. 

Som att regeringen nu, för att Miljöpartiet tvingat fram totalt skydd av privatägda skogar i vissa fjällnära områden och därför förhindrat dem från avverkning i all tid och evighet, måste betala 365 miljoner extra i ersättning till ägarna. Attackerna mot skogsägarna fortsätter i förminskad styrka. 

Noterade också att Trafikverket inte betalat sina skatter på el som de ska. Eftersom just skatten är den allra största kostnadsposten på alla fakturor förstår jag dem. Den upplupna skatten uppgår tydligen till 453 miljoner och för att Trafikverket ska kunna betala denna statliga skatt ska det 100 % statligt finansierade Trafikverket få 453 miljoner statliga pengar extra för att staten ska kunna få skatten. Eller så avskriver man skatteskulden och slipper transfereringskostnaden kanske? Varför ska en statlig myndighet ens betala statlig skatt när det ändå är staten som betalar? 

Det här är nästan det roligaste i budgeten. Miljöpartiet gick nämligen redan igår ut och meddelade att de minsann fixat ett enhetligt biljettsystem för samtlig kollekttrafik i Sverige. Som om detta ens efterfrågas. Men vänstern jobbar ju sällan med underlag i form av efterfrågan, de styrs av vad de VILL göra för att det känns bra.

För idag kan de personer som råkar passera en länsgräns när de åker kollektivt och sedan ska fortsätta åka kollektivt mycket lätt via appar och QR-koder köpa biljetter var som helst. Det var annat på 80-talet, då hade en sådan här biljett behövts. Men ändå tänker sig Miljöpartiet och Centerpartiet att slänga 200 miljoner kronor på detta system utan att presentera underlaget. Och det kommer såklart inte räcka. Alla tekniska system som det offentliga pysslar med blir många gånger dyrare, jag skulle inte bli förvånad om slutnotan blir över en miljard för att harmonisera landets samtliga system. 

Eftersom Miljöpartiets enda fokus är symboler och att det ska se ut som bra miljöpolitik har de givetvis pangat in mer sådant. I budgeten i vintras finns alltså 265 miljoner kronor avsatta för ”internationella klimatinvesteringar”, dvs sådant som inte ens är i Sverige. Goda nyheter att det minskas med 15 Mkr men det läggs ju på något annat dumt och att vi spenderar över en kvarts miljard redan är ju helt makalöst. Vi lägger redan över 50 miljarder per år på bistånd. 

Här kommer en av budgetens mest fluffiga varmluftsstycken, när det gäller de 40 miljoner kronor regeringen tänker lägga på ”klimatanpassning”, vad nu det är. 

”Utgifter för att förebygga och begränsa samhällets sårbarhet till följd av klimatförändringar såsom förebyggande och kunskapshöjande insatser, utredningar, samordning och planer.”

Jamendåså.

Sedan påstår de, utan belägg givetvis, att nedskräpningen ökat. Trots att folk till mycket hög utsträckning varit hemma och inte åkt till jobb och skola och därför inte heller varit utomhus alls lika mycket. Ska vi gissa att föreningen ”Håll Sverige Rent” vars hela existensberättigande är att nedskräpningen finns och ökar så att de kan få större och större statliga bidrag, påstått detta? De brukar ju användas även som källa i statliga utredningar nämligen, och deras högst ovetenskapliga metoder att bedöma nedskräpning. 

10 miljoner kronor extra.

Trots att vi inte ens borde ha tolkrätt till mer än för de första två åren och till folk som exvis begår brott när de vistas här tillfälligt vill regeringen höja den redan höga kostnaden för tolkutbildning.

Pandemin har givetvis drabbat en del personer ekonomiskt och påverkar psykisk ohälsa men när regeringen anför som skäl att öka bidragen att ”organisationer som bedriver verksamhet rapporterar” ska man dra öronen åt sig. De har som sagt ett stort egenintresse att hävda detta nämligen, en förening och organisation har som främsta syfte att få bidrag till det man vill göra och ju mer bidrag desto viktiga förening. 

Bättre underlag än så tycker jag ska krävas för 50 miljoner extra faktiskt. Som att en oberoende myndighet backar upp påståendena. 

Och så till min personliga favorit MUCF, myndigheten jag dedicerat mitt politiska liv att lägga ner (den och många andra), som är den största bidragskranen i landet och som inte kontrollerar var pengarna går över huvudtaget. 

De ska naturligtvis får 30 miljoner kronor TILL. Skäl? De ”behöver ingå åtaganden för att bidra till en effektiv bidragsgivning”. De miljarder de redan får räcker alltså inte för detta……

Sedan kommer vi till avsnittet gömma arbetslösa i statistiken.

För det är var arbetsmarknadspolitiska åtgärder framför allt gör. Fram till förra valet pumpade sossarna in pengar i just detta system, med extratjänster, introduktionsjobb etc som flyttade över framför allt invandrare från arbetslöshetsstatistiken till sysselsatta och hepp, sjönk arbetslösheten. 

Centerpartiet har inga andra idéer för arbetslöshet än att stoppa in dem i arbetsmarknadspolitiska åtgärder så detta passar även dem utmärkt. 

De vill öka den posten med hisnande 634 miljoner kronor. Det kostar redan nästan 12 miljarder.

Syftet står ju klart och tydligt – fler ska in i nästan 100 % subventionerade anställningar inför valet 2022. 

Regeringen tänker också att skapa ännu fler undanträngningseffekter på arbetsmarknaden genom att öronmärka pengar till sommarjobb för särskilt ungdomar med ”socioekonomiskt svag bakgrund”, och de ungdomar som framför allt är i den gruppen är utlandsfödda och barn till utlandsfödda. En gräddfil ska alltså med riktade statsbidrag till kommuner skapas för att ge just barn med utländsk bakgrund eftertraktade sommarjobb, när väldigt många sommarjobb idag ställts in pga att de framför allt varit i de branscher som krisar rejält, som hotell och restaurang. 

Som om inte svenska ungdomar och ungdomar från medelklassen behöver tjäna egna pengar och lära sig ett jobb. Varför ska vi skapa gräddfiler och när blev det okej att kommuner de facto uppmanas att diskriminera barn som råkar ha föräldrar som har ett medelinkomstjobb och över? Detta exkluderar ju barn till lärare, poliser, sjuksköterskor och alla andra yrken som inte bedöms som ”socioekonomiskt svag bakgrund”. 

Socialdemokraterna har också hittat ett till skäl att komma undan nerläggningen av Arbetsförmedlingen – de skyller på att fler behöver a-kassa. Eftersom det är ett år till valet snart kan ju Centerpartiet vinka hej då till sin stora fjäder i hatten inför valrörelsen och alla andra kan säga ”vad var det vi sa” när de kaxigt trodde att de kunde spela med Maktpartiet. Well played, sossarna. Löftet till LO ni gav som gjorde att de inte protesterade (”lugn, vi kommer begrava det här i så mycket skit att Centern inte fattade att vi lurat brallorna av dem förrän de står med rumpan bar”).

Givetvis har vänstern också hittat ett sätt att smyga in ännu högre anslag till den meningslösa Jämställdhetsmyndigheten som har 100 % kvinnor i ledningen och de får 13 miljoner extra att ge till projekt om mens med hänvisning till pandemin såklart. En ”förstärkning av regionkoordinaterna”.

Gud vad ingen kommer sakna den myndigheten när den X hundra miljoner kronor i statsbidrag senare läggs ner för att aldrig återkomma efter valet 2022. Om vi vinner. 

Regeringen passar också på att höja bostadsbidragen med en halv miljard (!). Trots att boende är det sista folk ändrar på, har man en bostad håller man i den och hyras är det som betalas först. Det kanske finns ett underlag här men jag tvivlar på det. Antar att det egentligen handlar om att ännu fler framför allt utlandsfödda som går från etableringsersättning till socialbidrag blir berättigade även detta bidraget för ska du kvalificera för bostadsbidrag måste hela hushållets ekonomi vara så dålig, att en person förlorar jobbet räcker oftast inte. 

Gruppen 19-29 år som också är berättigade, dvs unga vuxna som studerar eller har jobb med lägre inkomster och som flyttat hemifrån, lär minska radikalt de här åren eftersom mycket färre i den yngre gruppen där kunnat flytta hemifrån efter studenten pga pandemin.

Givetvis vill regeringen ge organisationer mer pengar, här finns inga trassel med Tillväxtverket som inte betalar ut, så här kommer mer fluff: ”insatserna kan avse bl a ökad närvaro på internet”. Jobbar de inte redan mest med internet och varför kostar det 45 miljoner extra att öka den närvaron undrar jag?. Hur kan extra timmar på nätet kosta totalt 45 miljoner kronor för att nå barn? 

Märkligt nog tycker regeringen att just under en kris så behöver krisberedskapen minskas för att finansiera utredningen av Estonia. Varför inte ta pengarna från Jämställdhetsmyndigheten till exempel? Eller 200 miljoner till ett meningslöst bussbiljettsystem ingen efterfrågat på grund av att det är 2021 och vi har smarta mobiler och 4G.

Tydligen behöver tidningarna ännu mer bidrag just i år så 10 % i höjning av anslagen till alla tidningar som år efter år inte är lönsamma. Grattis till oss. 

När det vanskas val kan man leta i budgetar efter sossarnas smygpengar för att få staten att betala sin egen opinionsbildning. Förra valet fanns det massa småhål, som ”demokratiambassadörer” som visade sig vid närmare granskning nästan uteslutande bli unga personer från olika delar av arbetarrörelsen (under täckmantel att öka demokratin få inte minst utlandsfödda i förorter att rösta på sossarna). 

Så även i VÅP kan man hitta dessa extrasatsningar trots att valet är om 1,5 år. 

”Åtgärder för att främja, förankra och försvara (!) demokratin, åtgärder för främjande av de mänskliga rättigheterna (förutom äganderätt).”

Det intressanta finns som sagt i de stycken som sällan citeras. 

:……………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid
Swish: 123 444 5847

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!