Flyget är en beredskapsfråga


Jag har som liberalkonservativ moderat så länge jag kan minnas velat att staten säljer alla företag som inte är samhällskritiska, dvs allt som inte är kärnuppgifter som kraftnät etc. 

Här har SAS ingått. Men pandemin har fått mig att ändra mig just när det gäller SAS. Och jag ska förklara varför. 

När världens flygbolag drabbades av det värsta som hänt dem på decennier, som präglats av att flyget blivit mer och mer efterfrågat, fler lågprisbolag än någonsin tidigare etablerades sig och människor flög som aldrig förr, blev det plötsligt tydligt att SAS inte är något nöjesbolag. 

För när flygbolag av marknadsskäl väljer bort Sverige som land att flyga till och från måste vi ha en nödlösning. Ett bolag som inte måste gå med vinst. I ett scenario när nästa pandemi helt slår ut flygtrafiken skulle vi i Sverige bli helt isolerade och kom inte dragandes med tåg nu för det är inte ett alternativ till flyg på i princip alla sätt. 

Sverige är en för liten marknad och ligger för långt bort och skulle vi helt bli strandade utan flyg skulle detta innebära en katastrof för oss på så många sätt. Inte bara mänskligt, att folk inte skulle kunna träffa släkt som bor i den globaliserade värld vi nu lever i utan även ekonomiskt. 

Och hur ska vi kunna skydda landet utan flyg? I ett läge av stora kriser när man inte kan förlita sig på att transporterna fungerar kan vi inte stå utan ett av de viktigaste transportmedlem för t ex mediciner, mat, utrustning etc. 

Vi måste ha kvar SAS i statlig ägo och vi måste fortsätta se till att SAS överlever, av beredskapsskäl. 

Detta är också argumentet som alla miljötalibaner som vill lägga ner alla regionala flygplatser borde möta – beredskapsskäl. Om något händer som gör att vi snabbt måste transportera människor ut från eller varor av olika slag till (som mediciner och medicinsk utrustning) är flygplatser och flygplan centrala. 

Ett av världens nordligaste länder och ett land som dessutom har otroligt stora avstånd måste ha alla tillgängliga transportslag etablerade och fungerande. 

Vi har inte råd att välja bort flyget. Det har den här krisen visat oss. 

Kommer ni ihåg när landets farligaste parti Miljöpartiet i valrörelsen 2010 på allvar tyckte att allt flyg söder om Sundsvall borde läggas ner? Samtidigt som partiet också driver att alla flygplatser norr om Sundsvall borde läggas ner. 

Och de sedan 2014 drivit på mot flygnedläggning genom att beställa rapporter från Swedavia som sekretessmärks så att ingen granskning kan göras för att Bromma ska snabbnedläggas, samtidigt som de kommer kräva att även Arlanda inte byggs ut utan snarare begränsas. 

För det är såklart lätt att sitta i sin våning eller villa i ett proppmätt medelklassområde som miljöpartist och inte bry sig ett dugg om att stora delar av Sverige blir isolerat utan flyg.

Märta Stenevi bor i en villa i ett välmående område i Skåne, Per Bolund bor i vita övre medeklassområdet Älvsjö strax söder om Stockholm. De har noll erfarenhet av det verkliga Sverige, där man åker några mil för att handla mat. Och då kan man tycka att precis alla människor i landsbygd och glesbygd och det Sverige som ligger utanför Stockholm ska tvingas åka tåg istället trots att det tar 8-10 timmar. 

Att lägga ett dygn extra på transport via tåg gör att massa barn inte får träffa sin mamma eller pappa på ett extra dygn pga deras jobb är ett offer miljöpartister tycker att andra människor ska göra med lätthet. För att de själva slipper. 

Miljöpartiet existerar nämligen knappt norr om Sundsvall, inte i relation till valresultat. Här och där finns några tappra och de sitter i vissa kommuner men inte en enda riksdagsledamot är vald från norr om Uppsala. 

Så givetvis skiter de i vardagen för en stor del av landets befolkning när de själva inte har någon ens empatisk förmåga att sätta sig hur hur långa avstånd folk norr om just Uppsala har det bara i sin vardag, för att inte tala om hur viktigt flyget är. 

Dags att börja uppgradera flyget till en del av landets beredskap för kris, såväl det internationella flyget och de flygplatser som har internationellt flyg inklusive Bromma. Och det lokala flyget. 

……………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid
Swish: 0762096244

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap