900 miljarder, del 2

Alla minns Sandro Scoccos fiaskorapport om att flyktinginvandringen bidragit till 900 miljarder i intäkter för Sverige, och Sandviken-rapporten om lönsamheten i flyktingmottagandet. 

Nu kommer socialisten och aktivistforskaren Peo Hansen, som i åratal drivit just den här egenkonstruerade tesen att flyktingar inte alls kostar. De är lönsamma. Tvärtom är det mycket olönsamt för Sverige att INTE ta emot mängder med flyktingar. 

Men Peo Hansen grundar sig framför allt i sin egen socialistiska övertygelse när han sedan bestämt sig för att bevisa detta. Enligt uppgift var det t ex Hansen som hjälpte Vänsterpartiet med sitt migrationspolitiska program de släppte för några år sedan. Han är uttalat vänster. Och eftersom vänstern redan insett att de förlorat slaget i opinionen har de bytt strategi, istället för att hävda humanitära skäl riktar de in sig på de finansiella argumenten. 

Eftersom väljarna blivit mer och mer skeptiska till den enorma flyktinginvandringen, av lett insedda skäl, och ser hur mycket det kostar på alla ledder och bredder försöker vänstern idag istället för att framhärda att argument om godhet, tolerans och humanins, att det är en mänsklig plikt, oftare och oftare övertyga med ekonomiska argument. 

Alltså försöker de, som Scocco och nu Hansen (i ett av sina många försök genom åren), bevisa att flyktingar minsann är lönsamma. 

Problemet är ju hur man räknar. Hansen är statsvetare, inte nationalekonom, och han forskar om EU. 

Han har alltså kollat på ”den ekonomiska forskningens syn på flyktingar” och hur man inom EU resonerat. 

Sedan vill han förkasta hela det gängse ekonomiska systemet med plus och minus och hävdar att detta inte räknas i samhällsekonomi. I hans värld kan ett minus bli plus. 

För att om staten dopar kommunernas ekonomi med riktade statsbidrag går givetvis intäkterna det året upp. Deras kostnader ökade enormt i flyktingkrisen, alla skulle ha av kommunen betalda bostäder, förskola, skola, tolk, uppehälle, SFI etc. 

Och för att kommunerna pga tillfälliga BIDRAG från staten just de åren givetvis hade kanonekonomi drar socialistmattegeniet Hansen detta till att bidragen skapade tillväxt. 

Trots att samma kommuner bara några år sedan skrek i media av förtvivlan mot konkursens brant. Vem har glömt Filipstad?

För hur än vänsteraktivister vänder och vrider på det – flyktingar är inte lönsamma. Det är inte därför man har en flyktingmottagning utan man har det för att det är rätt. Men det är 60 miljoner människor på flykt. Och lilla lilla Sverige har tagit emot en miljon under 2000-talet. Vi har verkligen gjort vår del. 

Givetvis är det inte lönsamt. BNP per capita har sjunkit pga det för när allt färre ska försörja allt fler och dessa dessutom konsumerar obegränsat med välfärd blir det så. BNP är ett trubbigt begrepp i sammanhanget, vilket alla riktiga ekonomer vet. För BNP inkluderar ju saker som statslån, bidrag till kommuner etc. Och pengarna från staten togs ju från andra områden, och lån. Det var därför de tillfälliga riktade statsbidragen till kommuner pga flyktingar just var tillfälliga och så fort de försvann och kommunerna satt med hela notan så dök deras resultat till stora röda minus. 

En person som kommer hit måste tjäna minst 22 000 kronor per månad i heltidslön för att inte vara en nettokostnad givet hur mycket välfärdsförmåner han eller hon får. I Sverige tar det i genomsnitt 8 år för 50 % av flyktingarna att ens vara sysselsatta. Då räknas AF-åtgärder och hittepåjobb som sysselsättning som du måste utföra minst EN timme per vecka. 

Men enligt Hansen har alla fel utom han själv. 

Så länge vi har en svensk vänster, så länge kommer vi stå ut med dessa märkliga rapporter och böcker med fritt önsketänkande paketerande till forskning. 

För allt som kallas forskning är alltså inte vare sig korrekt eller sanning. Viktigt att komma ihåg i tidevarvet när forskaren utsetts till en ofelbar unik sorts person, ett orakel i Delphi som inte får ifrågasättas.

Mest av allt i media för riktiga forskare, de anser att just ifrågasättandet är själva essensen i vetenskap. Utan ifrågasättande ingen vetenskap och någon absolut sanning är svårt att hitta. 

…………………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!