Sosse-adel

Det finns många anledningar varför jag drog igång Radio Kamrat, en podd för upplysning om kommunismen. Förutom de uppenbara handlar det även om att påminna om hur Socialdemokraterna för otroligt kort tid sedan var synonymt med staten och makten. 

Jag är född 1975, även om vissa kids idag kallar alla över 30 ”boomer” är det alltså min föräldrageneration som är de verkliga ”boomers” (som i babyboomers efter andra världskriget”. Min generation är idag 40-50 år, dvs mitt i livet och många har rätt små barn fortfarande. Det är också vår generation som sitter på många maktpositioner i politik, media och näringsliv när den förra maktgenerationen boomers blivit pensionärer. 

I vår barndom fick Socialdemokraterna inte 24 %, som de har i dagens mätningar. De hade nästan egen majoritet val efter val. Runt 45 %. För att styra landet gjorde de mandatperiod efter mandatperiod upp med kommunister. Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) som de då hette fram till 1991. Det är samma parti idag bara med mer smink. 

Makt korrumperar.

Och när vad Socialdemokraterna beslutade om på sina egna kongresser, som heter partistämmor i partier som inte var kompisar med Lenin och Stalin, Castro och Honecher, var alltså det som år efter år blev lag. För att i min barndoms Sverige var vi i princip en enpartistat. Det partiet beslutade om blev lag utan inblandning av andra partier än kommunisterna. 

Ni som ännu inte lyssnar på min podd Radio Kamrat – den finns nu i alla appar poddar finns inklusive Spotify. Nästa vecka handlar det om Fidel Castro, och Olof Palme. Sedan tar jag er med till DDR och DDR-Sverige i bokstavlig mening. 

Eftersom Socialdemokraterna VAR makten har det också under mycket lång tid utvecklats en rätt läbbig adelkultur i Maktpartiet, där sossar inte bara lyfter sina egna barn och släktingar och partister ynglar av sig internt, utan så fort de får makten anställs också sosseadel på massa andra positioner, som SIDA, andra myndigheter och som tjänstemän på departement. De så kallade opolitiska tjänstemännen, allra mest populärt är Utrikesdepartementet för då kan sosseadeln senare göra karriär som tjänstemän på ambassader runt om i världen och i internationella organisationer som sossefavoriten FN etc. 

I tidningen Arbetet, som ägs och drivs av LO och vars enda syfte är att driva opinion för Socialdemokraterna, publicerades i veckan en intressant artikel. Jag länkar i princip aldrig till sossetidningar men jag gör ett undantag den här gången faktiskt för att artikeln är så bra. 

Med rubriken ”Kulturbarnen är ingenting mot sossefamiljen” går Lotta Ilona Härynen in på just detta. 

För inom kulturdebatten har det i veckan diskuterats flitigt om hur barnen till kultureliten i Stockholm glider runt på räkmackor. 

Nu är inte sossarna det enda partiet folk träffar sin partner i. Men eftersom Socialdemokraterna har en sådan speciel makthistoria och deras makt från början var tänkt att nästla sig in i varje aspekt i en svensks liv finns det inget parti där familj och bakgrund spelar så stor roll. 

Du skulle vara med i facket, träffade partner på en ABF-kurs eller i partiet. Barnen sattes i Unga örnar, vidare in i SSU, kurser på Bommersvik. Bilen tankades på OK, bostaden via Riksbyggen eller HSB, medlem i Hyresgästföreningen, försäkringar via Folksam, handla mat på Konsum och Domus, handla böcker på Akademibokhandeln, kläder, leksaker, trädgårdsprylar och möbler på OBS stormarknader. Gå på sossedrivna folkhögskolor, göra karriär via facket, kommunpolitiken och in i politiken och sedan bli belönad med utnämningar till statliga bolag, myndigheter, organisationer. Begravas via Fonus.

Från vaggan till graven inom Socialdemokraterna.

I Moderaternas ungdomsförbund styr t ex ingen med rätt efternamn. Benjamin Dousa växte upp i Tensta med utlandsfödd mamma, nuvarande MUF-ordförande är en bonddotter från Östergötland. Folk får inte positioner på grund av släktband i vårt parti för att vi har en annan partikultur, sedan träffas givetvis folk sin partner inom partiet i lika stor utsträckning som i alla andra partier. 

Men i sossarnas nygamla stödparti Centerpartiets ungdomsförbund spelar det roll vem man är. Det är ingen slump att före detta CUF-ordförande är son till Lena Ek, miljöminister i regeringen Reinfeldt (nu sitter Magnus Ek i riksdagen dessutom) och nuvarande heter Ida Alterå, dotter till Anna-Karin Hatt och Ola Alterå, en fd minister också i regeringen Reinfeldt och en fd statssekreterare för Centerpartiet. Idag är för övrigt Hatt VD för mäktiga LRF, som är nära knutet till just Centern. Det finns en center-adel likväl som som sosse-adel. Men pga obetydligt parti sträcker sig detta bara internt inom partiet mest.

Härynen går vidare i sin artikel och beskriver ett parti där det inte bara spelar roll vilka dina föräldrar och släktingar är, att födas ”före” i socialdemokratin är att födas i Stockholms län. 

Peter Kadhammar skrev för 15 år sedan en stor granskning av just sosseadeln i Stockholm. Jag hade önskat en uppdaterad kartläggning idag av någon pigg redaktion faktiskt. Med en genomgång av alla sossebarn som sitter på SIDA, myndigheter, regeringskansli, ambassader etc. 

Några av personkopplingarna har i Stockholm gick igenom var: 

  • Mats Hulth, fd finansorgarråd som haft en relation med Annika Billström, finansborgarråd efter Hulth
  • Harald Ullman, var VD för sossarnas reklambyrå men fick gå för att han 1996 anlitade en privatdetektiv för att spionera på journalisten Bim Enström som kritiserat HSB-chefen Ulrik Fällman (pappa till Fredrik Fällman som till nyligen var kommunikationschef för S i Region Stockholm).
  • Karin Jansson, gift med Ullman och
  • Roger Mogert, fd borgarråd och fd make med Veronica Palm
  • Tina Wedin, ombudsman och dotter till LO-bossen Wanja Lundby Wedin
  • Anders Ygeman, riksdagsledamot och gift med ombudsman Elisabeth Ygeman
  • Lennart Weiss, HSB och gift med Annika Billström.

Han berättade specifikt om ett möte där två personer fick 12 000 kr mer i lön på ett bräde och där de som beslutade var släkt med personerna. 

Sverige ligger ofta lågt vad gäller mutor och ekonomisk korruption och det är det man mäter i internationella undersökningar. Skulle man undersöka vänskapskorruptionen skulle dock Sverige vara högt upp. Vi har institutionaliserat det. 

Det är djupt ofräscht. Och det pågår än. Mitt framför näsan på oss. Sossarna är experter på att rekrytera varandra barn och släktingar som värsta förortsklanen, men med en obehagligt stor maktbas. 

Det här ett av många skäl varför jag gick med i MUF 1991 och varför jag fortfarande är moderat. Och varför jag jobbar med opinionsbildning. För att lyfta på en sten i taget av det här myglet. 

…………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!