Vad är Centerpartiet för parti?

Ja, det kan man ju fråga sig efter den senaste tidens skandaler. 

För alla som är chockade över hur röda de blivit ska dock påminnas om att den korta period när Centerpartiet var ett borgerligt parti är undantaget. De har efter regeringen i slutet av 70-talet varit mer vänster än höger och Olof Johansson avbröt ju det borgerliga samarbetet på 90-talet för att Öresundsbron skulle byggas. Det var Maud Olofsson som gjorde Centerpartiet höger, sedan tryckte Annie Lööf tillbaka partiet till sitt historiska vänsterhörn och dörrmatta åt sossar. 

Centerpartiet är också det parti som haft flest öppna antisemiter och nazister i riksdagen av alla, de var djupt nationalistiska på 40-talet men har aldrig tagit ansvar över sin bruna historia. 

Liberala, det är de dock inte. Ingenstans i partiprogrammet står det. 

Bilderna har Carl Lindstrand gjort och tidigare lagt upp på sin Facebook.

Centerpartiet har alltid identiferad sig själva som en ”självständig ideologisk dimension” vilket är exakt så pretentiöst och högtravande vi är vana att Centern uttrycker sig. 

Ingen missade att en av toppnamnen inom Centerpartiet och en av de som var tänkbara efterträdare till Annie Lööf, som ju suttit 10 år snart och det är ingen konstig gissning att hon ändå ser slutet av sin karriär som partiledare snart, Fredrick Federley i slutet av november 2020 ertappades med att leva med en dömd pedofil. 

Det var 4 månader sedan. Federley valde, efter att Centerpartiet tog sin hand ifrån honom och sa att de inte längre hade förtroende för honom, den enda tänkbara vägen – att avgå från allt. Från uppdraget som parlamentariker mitt i den andra perioden och som andra vice ordförande för partiet. I politiken är det här ett ögonblick, fyra månader är ingenting. Det är heller ingenting i media. 

Men just när man började undra varför det blev så tyst kring en av de värsta skandalerna inom svensk politik på länge, som tystnade fort, så drar Federley tacksamt nog igång själv. 

Det var tydligt redan i höstas att han är en person med den olyckliga kombinationen av makalöst dåligt omdöme och moral och låg ansvarskänsla och sådana ska inga partier har som företrädare, allra minst på toppositioner. 

Hold my beer, tänkte Fredrick Federley. 

Och publicerade ett långt gråtmilt inlägg på samma garnnystan han stickade sin förra alldeles för stora offerkofta.

Någon skuld gentemot två flickor som blev våldtagna ett hundratal gånger av hans nya nu före detta pojkvän som han släppte in i sitt liv och hem förmedlas dock inte, det kräver ju empati. 

Men han ”kände en skuld” mot partiet (red.anm det parti som inte har förtroende för honom). 

Och så berättar han att han spelat in Carina Bergfeldts talk show. En gymnasieversion av proffset Skavlas show men än dock en slags mys-TV. Federley däremot tyckte inte alls att det blev mysigt. 

Intrycket jag fick när jag läste inlägget var att han desperat redan nu tänkte tvinga till sig ett slags förlåtande i media, av allmänheten. Någonstans förstår jag den mänskliga drivkraften att ”rentvå” sig själv men har han inga kompisar som kan säga nej, det är alldeles för tidigt. Du kommer inte bli förlåten. Ännu. Tydligen inte. 

Hans inlägg publicerades flera dagar innan programmet sändes. Stackars Fredrick kände sig anklagad. Jag förstår att gullandet i media hela hans karriär målat upp en bild av en media som klappar och stryker medhårs men det är alltså inte den media vi i högern känner.

Media är när de gör sitt jobb tvärtom från medhårs. 

Federley är dock chockad över att Bergenfeldt inte bara ville vara en axel han tänkte gråta ut mot utan hade fräckheten att ställa frågor om det som hände för fyra månader sedan. Pedofilen. Som han hade boende hos sig. I 6 månader. Som Kriminalvården kallade till möte om i september och där de berättade om hans brott men eftersom Federley inte tänkte göra slut meddelade att då blev de tvungna att göra en orosanmälan till Socialen för hans 10-åriga dotter. 

Och Hanna Hellqvist, som på sin kvart i rutan som gäst gjorde ett oändligt mycket bättre jobb än Bergfeldt. Som ställde den fråga alla tittare tänkte när vi satt med skämskudden över en defensiv snarstucken narcissist med symboliskt uppkavlade ärmar på skjortan – här skulle det sättas igång ”förlåt-maskineri” för hela slanten. Och så kommer Hanna Hellqvist med:

”Varför ligger man med någon som legat med barn?”

I intervjun ställer Bergfeldt den andra relevanta frågan, det får man ge henne. Hon frågade om han meddelat partiet att han är med i programmet. Svaret är nej, det hade han inte. Han hade dock tänkt informera innan sändning. 

Wow. 

Men detta var inte det enda som hände. 

Jag trodde ändå i min enfald att han var ute efter att rentvå sig själv, sitt rykte, sin heder. Även om det var absurt. Men igår publicerade Expressen en lång intervju med honom som Anna Gullberg gjorde innan hans intervju med Bergenfeldt. 

Allvarlig tittar Centerpartiets före detta toppnamn in i kameran, i väl vald outfit signalerande trendig myskille på landet, och med pricken över i-et – en hundvalp. Of course. 

Kom nu ihåg tidslinjen – intervjun i Expressen är gjort FÖRE haveriet hos Bergfeldt. Och i den smörar han järnet för den partiledning som i december inte hade något förtroende för honom, vilket avslutade hans karriär i partiet. De har varit ”djupt engagerade”. Och det kanske de har privat, vad vet jag. De har ju ändå känt honom i decennier och en del av dem är hans privata vänner. 

Det anmärkningsvärda är tonläget han väljer, och den kängan han sedan passar på att smocka till tjänstemännen med. För där är han tydligen besviken. Där har det inte varit något ”djupt engagemang”. 

I intervjun medger han att han och pedofilen fortfarande har kontakt (!). 

Huruvida han utsatte dottern för fara genom att flytta ihop med en pedofil men inte ”lät dem vara ensamma” antar jag redan nu avgörs eller har avgjorts av Socialtjänsten, det är nämligen de som tar emot orosanmälan. Intressant att det aldrig dock verkar slagit honom att dottern kanske VAR skälet till varför pedofilen ens tog kontakt med Federley, de är rovdjur med ofattbart tålamod och lägger ner åratal på att grooma föräldrar och barn för att sedan gå till attack. 

Vad är det som säger att han ens hade något egentligt intresse för Fredrick Federley? Tja, ingenting han verkar funderat på tydligen. Tanken har inte slagit honom som det verkar. 

Men den verkliga bomben och det som gör att allt klarnar kommer i det här stycket:

”Han tror att det kommer gå bra i SVT-soffan men att det blir tuffare i TV-huset veckan därpå, hos Anders Holmberg i 30 minuter”.

Va?!

Detta var alltså skälet till att han frivilligt satte strålkastaren på sig och pedofilmannen – han ville inte bli bara förlåten.

Fredrik Federley tänkte sig att han efter bara 4 månader i kylskåpet skulle göra politisk comeback. 

Och plötsligt visar sig vidden av narcissismen, som jag ändå upplevde som stor redan i höstan. Han trodde på allvar att han skulle kunna segla in igen, mysa lite i en TV-soffa och få sympati som det proffs han ändå är och den koll på media han tyckte sig ha. Och sedan efter att grillas om politik av en av landets bästa politiska journalister, och klara ett slags eldprov och bara få prata politik, vips stå till förfogande igen. Pang bara. 

Efter detta hade han tänkt att….partiet skulle bli SÅ imponerade över hur skicklig och oersättlig han är att de skulle slänga en topposition på honom? Eller vad var planen?

För partiet har alltså inte enligt honom själv ens varit briefade om att han bokat in statlig medias största talk show, sedan statlig medias största politikprogram just nu och parallellt en superlång porträttintervju med en erfaren journalist från Expressen, en före detta chefredaktör för Gefle Dagblad till och med. 

Jag kan nästan inte ta in det faktiskt. 

Hur kan Centerpartiet ha en sådan här person som företrädare i snart 20 år? Vad säger det om partiet undrar jag. Det parti som nu lajvar liberalt men som inte ens är liberalt enligt sitt eget partiprogram och som tyvärr som de brukar historiskt, säljer allt de äger till sossar för någon löjlig princip. Förut var det kärnkraften, sedan var det Öresundsbron och nu SD. Alltid är det någon ursäkt en Centerpartist har för att lägga sig på golvet åt sossar att torka sina stövlar på. 

Snabba som de själva brukar vara att döma partier efter företrädare tycker jag att Centerpartiet verkligen borde bli bedömt efter bland annat detta – vad är det för parti som har sådana här toppnamn? 

………………

Edit kl 20.43:

Expressen avslöjade nyss att Federley ljugit rakt igenom alla intervjuer.

…..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!