MUCF och fusket

Jag har som ni vet slaktar många heliga kor på bloggen. Och redan hösten 2015 var jag först i Sverige med att ordentligt granska MUCF och bidragskranen till föreningarna de utgör. 

Här är artikeln jag skrev i Dagens Samhälle den 28 augusti 2015 som byggde på det gräv jag gjorde när jag var Slöseriombudsman. 

Den 1 mars släppte Riksrevisionen en svidande rapport om MUCFs usla hantering av skattepengar. 

Riksrevisionen ger också exempel på fusket: överdrivna medlemsföreteckningar och bristande kontroller. 

Exakt det jag själv hittade 2015 och som jag skrev om i min krönika. 

Riksrevisionen konstaterar också att MUCF inte har några som helst formella krav på revisor på föreningen och inte kontrollerar detta. 

De hittade att vissa revisorer var samma person som den som sökt bidrag, hade samma efternam etc. 

Också samma sak som jag konstaterade 2015, innan MUCF fick sätta sprätt på ytterligare miljarder. Riksrevisionen har bara granskat organisationsbidrag och detta uppgick till 1 miljard åren 2016-2020. 

MUCF är en försörjningskran för bidragsentreprenörer, med vissa undantag som exempelvis de politiska ungdomsförbunden. De finansierar landets enorma antal etniska föreningar men inte minst ett oändligt antal föreningar som ser MUCF som sin primära försörjning. Föreningar som inte har någon drivkraft att skapa något själva utan vill ha stora heltidslöner betalade av andra. 

Lägg ner MUCF helt. Vi ska inte ha en bidragsautomat till föreningar. Ungdomsförbunden kan partierna finansiera och kontrollera. 

…………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!