Vilka är antivaxx i Sverige?

Tidigare var den konspirationsteoretiska gruppen ”antivaxx” en randfenomen utan någon som helst betydelse. Men plötsligt i år har de hamnat i centrum, eftersom vi är på år 2 av en pandemi. 

Det har varit lätt att bortse från olika tokiga människor som tror att man får autism från vaccinationer och lägga dem i samma hög som de som tror på Chemtrails men nu handlar det om något helt annat. För vi kommer inte få bort Covid19 från det svenska samhället om vi har grupper som vägrar vaccinera sig, inte ens för att deras egna släktingar ska skyddas. 

Enligt en rapport som Folkhälsomyndigheten gjorde 2014 just på vaccinmotstånd, då om mässlingen och röda hund, finns det tre grupper anti-vaxxare i Sverige:

Antroprosofer i Järna, illegala invandrare och somalier. 

Att antroprosoferna är antivaxx är sedan gammalt, det tror ju på Rudolf Steiners filosofi att kolodialt silver löser alla problem. De tror därför att mässlingen piggar upp barns immunförsvar. 

Somalierna i Sverige däremot skiljer sig från somalier från andra länder. Sedan den påhittade studien om att vaccin orsakar autism för att desperata föräldrar till autistiska barn letade efter en syndabock för det medfödda handikappet har svensksomalier i högre och högre grad låtit bli att vaccinera sina barn. 

Man kan se på det här diagrammet som Folkhälsomyndighetens gjort att vaccinationsgraden har sjunkit gradvis sedan den falska studien publicerades. 

Det är också så att skepsisen ökar ju längre de bor i Sverige, de är mindre skeptiska när de är nyanlända. Det sprids alltså antivaxx inom just den svensksomaliska communityn. 

Just människor födda i Somalia hade en överdödlighet på 220 % för medelålders som fick covid, dvs 40-65 år. Det är därför extra viktigt att just den gruppen tar vaccinet. 

Av många knäppa saker som hänt det här året är ändå att antivaxx på riktigt blivit något helt vanliga sunda människor yppar just när det gäller Covid. Människor som inte skulle drömma om att inte vaccinera sina nyfödda barn mot mässlingen, Röda hund etc pratar nu om att de inte tänker vaccinera sig. 

Jag som livstilsliberal, som många av oss liberalkonservativa är, tycker som bekant illa om tvång och är djupt kritisk till de restriktioner som omotiverat finns men just vacciner ser jag bara som något positivt. Jag har själv vaccinerat mina barn både mot TBE och vattkoppor, saker som alltså inte ingår i det allmänna. Och jag ska vaccinera mig själv mot bältros snart. 

Vacciner utrotar lidande i världen. Det finns ingen som helst anledning att inte vaccinera sig mot allt man kan vaccinera sig emot. 

Men om vi inte kommer till rätta med antivaxxarna i Sverige, en foliehattsrörelse som verkar öka i antal just vad gäller Covid19-vaccinet, kommer världen inte återgå till sitt normala på ännu längre. 

……………………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!