En seger mot myndighetsaktivism

Innan Folkhälsomyndigheten fick stå på presskonferenser varje dag och prata om pandemin var dess främsta uppdrag en myndighet för alla som älskar att bestämma över vuxna människors liv, och därför givetvis alla socialliberaler och socialisters favoritmyndighet. 

De ägnade sig därför i offentligheten mycket åt saker som att få vuxna svenskar att inte röka eller snusa. 

Arbetet med att jaga vuxna människors livsstil intensifierades när vi fick den första socialdemokratiskt ledda regeringen sedan 2006 år 2014 men under tiden har även Konsumentverket används i den jakten, särskilt som Folkhälsomyndigheten fick en riktig arbetsuppgift i år. 

Som att aktivister på Konsumentverket tog på sig rollen att vara uttolkare av lagen trots att de som myndighet ska följa de lagar och föreskrifter till punkt och pricka tills det finns nya lagar och föreskrifter. De stämde nämligen Snusbolaget och i väntan på processen meddelade tjänstemannaaktivisterna att de inte längre tänkte  lämna allmänna råd om marknadsföring av tobaksvaror i webbutiker. 

Trots att de inte har någon formell rätt till det. 

Konsumentverket hade nämligen gått och retat sig på att man få sälja snus på nätet år 2020 i webbhandelns tidevarv. Och började basera sina råd om försäljning av tobaksvaror på nätet på en lag som inte finns. För de riktlinjer de drog upp för näthandeln var hårdare än för de i fysiska butiker. Sedan drog de Snusbolaget inför Patent- och marknadsdomstolen. 

Men tji fick de och en seger för oss som inte vill ha myndighetsaktivism.

För den 12 mars kom domstolens dom –  en webbplats är ett försäljningsställe liksom mailutskick och därför ska Konsumentverket ha samma råd och riktlinjer för webbutiker som till fysiska butiker och den hårdare särskiljning de hållit på med måste upphöra. 

Jag avskyr all slags myndighetsaktivism och klåfingriga prussiluskor som vill styra mitt liv så detta är otroligt goda nyheter. 

Och för att spinna vidare på samma tema bestämde jag mig, som bekant sedan länge bland annat skrivit om tobaksfrågan ur ett frihetsperspektiv (jag röker om jag vill och det ska du skita i – linjen), att nominera just dem till World Health Organisations No Tobacco Day. 

Vilket jag gjorde i fredags innan tävlingens nomineringsperiod tog slut. 

Om vi nu ska ha inte bara myndigheter utan också världsorganisationer som försöker begränsa den personliga friheten tänkte jag att ett bolag som just sysslar med rökfria produkter med nikotin borde kunna ha en sportslig chans att vinna det där.

Men det bygger ju förstås på att inte även denna organisation är nerlusad med folk som i största allmänhet hatar att vuxna får leva sina liv som de vill och privatägda företag som möjliggör det. 

………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!