Slaget om vaccinerna

Stora krafter är nu i rörelse, för när tre vaccin och snart fler är godkända vill alla länder gå först för att skydda sin befolkning. 

Så nu kommer fattigare länders offensiv men slaget om vacciner är ett slag om något större än så. Om marknadsekonomi, om kort och lång sikt, om förutsättningarna för nästa pandemi. 

För nu kommer kraven från fattigare länder att patenträttigheterna ska avskaffas just för pandemi-vaccinen.

Med hänvisning till att fattigare länder annars inte kommer ha råd att vaccinera hela sin befolkning snabbt och detta missgynnar resten av världens pandemihantering. 

Kraven hanteras av The World Trade Organization (WTO).

På ytan kan det låta attraktivt, särskilt för en proppmätt vänster i väst som alltid letar efter argument att trycka dit kapitalism, stora läkemedelsföretag och ägande. Big Pharma kontra mänskligheten, en oemotståndlig konflikt. 

Det är Sydafrika och Indien som gemensamt driver frågan, och Sydafrika har ju misslyckats alldeles särskilt med att hantera pandemin så det kommunistiska styrande i ANC letar nu efter en väg ut från att behöva ta ansvar. Sydafrika har en stor minoritet av just indier så det är ingen slump att just dessa länder har gått ihop. 

Det är heller ingen slump att just Indien har ett stort intresse av att de tre godkända vaccinen globalt förlorar sina patenträttigheter – de har en av de största vaccintillverkarkapaciteterna i hela världen. 

Det handlar om pengar. Indien vill kunna tjäna pengar på att trycka ut billigt vaccin och sno åt sig en del av marknadsandelarna, vilket gynnar de inhemska företagen. Så med argument om mänsklighet och rättvisa tänker sig kapitalister i fattiga länder genom att pressa WTO kunna lägga vantarna på en produkt de inte äger. 

Frågan handlar dock om något ännu större än pengar just här och nu utan om vi ser på marknadsekonomi, äganderätt och inte minst hur vi vill att det ska fungera i nästa pandemi. 

De stora läkemedelsbolagen har satsat enorma pengar under ett år att utveckla vaccinerna. Det handlar om resursallokering på hundratals miljoner kronor, för att kampen om världsmarknaden startade i det ögonblick WHO utsåg Covid19 till en pandemi. De bolag som lyckas skaka fram de första vaccinen kan se sin investering  betala sig direkt. Det handlar om 40 miljarder dollar som marknaden för vaccinen är värda.

Så massa bolag har ställt om sin forskning, släppt en massa andra projekt tillfälligt och allokerat stora resurser för att få fram vaccin. De har betalat mycket pengar för att få fram de patent som de nu har. 

Men går detta igenom kommer bolag som inte satsat en enda krona på utvecklingen att få tillgång till recepten för vaccinen och kunna tillverka dem själva för att konkurrera på världsmarknaden. 

Inte nog med att dessa gratis-åkar-bolag skulle tjäna massa pengar så är ett sådant beslut systemförstörande för alla framtida pandemier. 

Aldrig har väl kapitalismen visat sina stora fördelar som just i år, när målet om att få en stor del av 40 miljarder dollar-kakan drivit fram tre godkända vaccin på mindre än 11 månader. Ingen stat klarade av det som Big Pharma fixade åt mänskligheten. 

Men om vi nu förstör den marknaden för kortsiktig vinst, dels finansiellt för de länder som Indien som tänkt fuska sig till vinst, dels ideologiskt då sådana argument om solidaritet och rättvisa används som argument, kan vi se oss blå efter att läkemedelsbolagen har lust att gå på den niten igen. 

När nästa pandemi slår till, vem ska rädda oss då?

Inte läkemedelsbolagen i alla fall, utan garantier om rätt till patenten. You can fool us once. De är privata bolag, de har ingen skyldighet att göra någonting alls. Och om nu WTO och andra tycker att patent är dåligt kan de ju utveckla egna vaccin. 

I nästa pandemi kommer marknaden vara förstörd. 

Så är det någon gång mänsklighetens överlevnad ska användas som skäl är det faktiskt just detta – det är vår räddning att det finns starka marknadsincitament att forska fram vaccin. Ingen stat i världen kan göra det företag gör som bäst – att med världens skickligaste yrkeskunniga gång på gång få fram medicin som räddar oss. 

Upphäver WTO patenten för Covid19 är jag väldigt rädd för vad som kommer hända med oss när nästa virus strävar efter världsherravälde faktiskt. 

…………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!