SL och sponsringen av Naturskyddsföreningen

Stockholms lokaltrafik styrs av Region Stockholm och där styr förutom Moderaterna även KD, C och L. Och Miljöpartiet. 

Tomas Eriksson sitter som Miljö och kollektivtrafikråd för Miljöpartiet. 

Och nu har han fixat så att Miljöpartiets nära organisation Naturskyddsföreningen är garanterade sponsring av Stockholms läns skattebetalare för i veckan gick de publikt ut med att hela lokaltrafiken nu märks med Bra Miljöval. 

På regionens hemsida påstår de sedan att Bra Miljöval är en OBEROENDE MÄRKNING. Förbluffande, när det alltså är landets största miljölobbyorginsation Naturskyddsföreningens kassako. Och de har lika nära band med Miljöpartiet som Socialdemokraterna har till lobbyisterna LO. Folk hoppar mellan stolar, byter hattar och bara senaste valet kom Rebecka Le Moine in som suttit i styrelsen. 

Varför kallar Region Stockholm märkningen oberoende när den inte är det? Det är inte staten som ligger bakom, det är en 200-miljonersindustri för opinionsbildning. 

Här är meningen som borde stå på regionens hemsida: ” Bra Miljöval är en kommersiell märkning från miljöorganisationen Naturskyddsföreningen säljer.”

Jag är också så less på att bara för att säljaren är en förening så tror folk att den inte är kommersiell. Säljer du något på en marknad alldeles oavsett om du är AB, Handelsbolag eller en förening ÄR tjänsten eller produkten kommersiell. Du tjänar pengar på den. Det finns konkurrens. Bland andra märkningar finns verkligt oberoende Svanen som staten säljer men de säljer ju den på samma marknad. 

Bra Miljöval är inte ideellt och det är inte oberoende. Pengarna går direkt in på Naturskyddsföreningens konto. 

Enligt deras senaste årsredovisning drog de in 20 miljoner kronor på försäljning, varav Bra Miljöval cashade in 13 miljoner kronor. 

Mest av allt lever som alla dessa bidragsentreprenörer på skatt så 86 miljoner kronor i bidrag från skatt.

Eftersom jag vet hur deras intäktsmodell ser ut – en fiffig konstruktion där licensköparna betalar på procent på omsättning istället för en fast kostnad – begärde jag ut summan SL nu betalar till Naturskyddsföreningen. 

Stockholms skattebetalare har betalat ofattbara knappt 350 000 kronor i år för nöjet att Naturskyddsföreningens märknings logga ska hänga på bussar och T-bana.

Varje år från och med nu kommer vi punga in 313 000 kronor i licenskostnad till lobbyisterna i föreningen. 

Pengar de använder varje val åt att driva opinion för Miljöpartiet bland annat. 

Varför låter Moderaterna, KD, C och L Miljöpartiet få använda stockholmarnas pengar till en meningslös symbol där pengarna går direkt till Miljöpartiets nära organisation?

Alla vet att det är miljövänligt att åka kollektivt. Som moderat och skattebetalare i Stockholm kräver jag att regionen gör om och gör rätt. Vi ska inte betala 1,2 miljoner kronor per mandatperiod till miljölobbyister. 

Vad får vi för pengarna?

………………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!