Rättsstatens svek fortsätter

Ända sedan valet 2018 har kriminalitet och trygghet seglat upp som den viktigaste frågan för folk och valet 2022 kommer domineras av bland annat den frågan. För om grundläggande trygghet i vardagen och i väljarnas liv inte säkerställs fungerar ingenting annat och inget annat spelar egentligen någon roll. 

Fysisk trygghet för dig och dina barn har högst prioritet. För alla. 

Därför är det beklämmande när andra delar av samhället ser sig nödgade att ta saken i egna händer, och då tänker jag inte på medborgargarden. 

Livsmedelshandlare är väldigt utsatta företagare, för alla områden har ofta en affär men på många ställen går kriminella in och stjäl, hotar personal och trakasserar folk. Det är mer regel än undantag att en livsmedelsbutik har återkommande problem med kriminella som beter sig så. Många anställer egna säkerhetsvakter för dyra pengar, som inte ens enligt lagen får kräva att tiggarna som förpestar både deras och deras kunders tillvaro genom att ockupera mark precis vid entréer. 

Nu har Livsmedelshandlarna i ett helt förståeligt men också tragiskt projekt gjort vad de kunnat för att hjälpa handlarna – instruktionsfilmer hur butikerna ska öka sannolikheten för att polisen hjälper dem. 

I ”Från brott till fällande dom” skriver de stegvis hur en butik ska göra för att få polisen att hjälpa dem. 

”Vad kan du som målsägande göra om polisen inte tar upp en anmälan? Viktig att veta är att en polis har skyldighet att ta upp en anmälan om brott som faller under allmänt åtal.

”Om  du i din anmälan kan leverera så stark bevisning som möjligt ökar chansen att anmälan prioriteras av polisen”.

Hör ni hur sjukt det låter?

Företagare är så övergivna av rättssamhället att de tvingas ge varandra tips om hur man ska få hjälp av polisen när yrkeskriminella hotar deras personal och går in i affärer och bara plockar på sig de varor de vill och går ut. 

Detta är ett otroligt oroväckande tecken på en rättsstat i förfall. Ett av många.

………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Aftonbladet

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!