Lägg ner Folkbildningsrådet

Äntligen, efter fem års opinionsbildning jag, Johan Westerholm och Magnus Ranstorp gjort mot studieförbunden och i synnerhet Ibn Rushd börjar det hända något något. I en artikel idag tycker Expressen Ledare att man ska lägga ner Folkbildningsrådet. 

Göteborgs kommun kommer inom kort fatta beslut att ta bort bidraget till Ibn Rushd.

Trägen vinner. För studieförbunden har så länge varit en bankomat för både bedragare och vänstern.

Det är så många fel i det här systemet att jag inte vet var jag ska börja. 

Men vi kan väl börja med vad Folkbildningsrådet påstår på sin hemsida?

Vi är ett land som består av 10,3 miljoner invånare ungefär. Folkbildningsrådet påstår, efter data från studieförbunden de samlat in, att vi för ca 2 miljarder per år till studieförbunden från skattemedel har 20 miljoner besök på deras kulturprogram. Att 1,7 miljoner människor, vara 624 000 unika startat och varit med i en studiecirkel från start till slut. 

Att 804 000 personer varje år skulle vara del av studieförbundens verksamhet antingen via studiecirkel eller kurser. 

8 % av landets totala befolkning där alla nyfödda och svingamla ingår, alla nyanlända, alla stressade småbarnsföräldrar, skulle ha haft att göra med ett studieförbund på något sätt. 

Folkbildningsrådet är en förening som studieförbunden startade och kontrollerar. De har sedan av en obegriplig anledning fått ett myndighetsuppdrag – fördela 4 miljarder per år. En ofattbart stort summa. 12 miljarder per mandatperiod går genom en insynsskyddad ideell förenings händer, som köpt sig ”transparens” genom att några politiker sitter i styrelsen. 

Bara det tycker jag är ofattbart. Varför ligger inte all studieverksamhet under Skolverket som är en riktig myndighet, med alla krav på offentlighetsprincip och objektivitet som finns?

Hittar man inga andra skäl att lägga ner dagens ordning och ta bort Folkbildningsrådets rätt att fördela pengar har ni det där. Myndighetsutövning ska skötas av MYNDIGHETER. 

Det är ju helt sjukt att en förening som består av folk som tar emot 100 % av bidragen är de som delar ut bidragen och ”sköter granskningen”, vilket de inte gör för granskningen, det ska förbunden själva sköta. Ni läste rätt. Studieförbunden har uppdrag att granska sig själva. 

Och då kan man ju lätt se hur dessa siffror kan presenteras som om det är någon sanning. 

Det finns nämligen inte en chans i hela världen att de stämmer. Det ser man ju. 

Skulle samma 624 000 personer (som ju är de unika personerna) alla starta i snitt 2,7 studiecirklar per år? Varför då? Om vad? Vem går ens på en studiecirkel idag och ännu mer, hur kan det påstås vara 266 000 studiecirklar?

Så här försöker ABF motivera alla pengarna de får för studiecirklar – de hjälper dig att skriva en ”studieplan” och ”välja studiematerial”. 

Det räcker om ni är 3 pers och träffas 9 ggr och hepp, får ABF pengar för er av Folkbildningsrådet. 

Medborgarskolan har hittat ett nytt fiffigt sätt att kunna få in så många studiecirklar som möjligt för att kunna redovisa till Folkbildningsrådet och casha in degen vi skattebetalare längtar efter att få ge till ”unika deltagare”.

Jag måste reda ut hur mycket provision studieförbunden får för ciklarna för det finns ju ett ersättningssystem där de skär emellan faktiska kostnader cirkeln har och egna intäkter. 

”Starta en digital grupp via sociala medier”. 

Som en Whatsup-tråd. Meddelanden via Twitter eller Messenger. 

Sedan ”ta kontakt med studieförbundet” så att de kan ta alla era uppgifter och vips omvandlas era samtal till en ”cirkel” som de får pengar för av Folkbildningsrådet. 

Förslag på teman: en bok, eller varför inte prata om något du sett på TV?

Och bara för att sockra erbjudandet om att studieförbundet i princip köper dina uppgifter av dig för att kunna rapportera in till rådet och få pengar så får du 100 kr presentkort på Bokus, helt betalt av samma skattebetalare som ska fixa pengar till studieförbundet. 

Studiecirkel. 

Varför i hela friden ska skattebetalare betala för att vuxna människor pratar om Tunna Blå Linjen med sina polare via sociala medier? Kan någon svara på det?

Varför har vi ens något som heter studiecirklar år 2020? 30 år efter att internet uppfanns. 14 år efter att Facebook lanserades i Sverige betalar fortfarande skattebetalarna för en kunskapsmetod för efterkrigstiden. Innan TVn var uppfunnen. 

Ta bort alla bidrag till studiecirklar. Nu. 

Det är ju imbecillt att det finns kvar när hela världens kunskap finns GRATIS på internet och folk kan träffas digitalt sedan 1,5 decennier, utan någon kostnad. 

Nu har givetvis inte alls 266 000 studiecirklar genomförts, det är skitsnack men hur mycket av dessa som inte är helt påhittat utan förbundet de facto, typ med att locka med ett presentkort, fått folk att fylla i blanketten är ju ingen som vet eftersom det inte finns någon extern granskning. 

Men ingen av dem borde få ett enda öre betalt för att de vill förkovra sig privat. 

Jag har jobbat länge för detta och hoppas att någon i politiken lyssnar snart:

  • Ta bort Folkbildningsrådets uppdrag att fördela bidrag och lägg allt sådant på Skolverket. 
  • Reformera hela systemet i grunden och ta bort rättigheten för någon att få ersättning för studiecirklar.
  • Avsätt heltidspersoner på Skolverket att granska allt utbetalt stöd varje år bland annat genom oannonserade besök på förbundens aktiviteter.
  • Kräv att samtliga som går kurser på förbunden anmäler sig via BankID för att säkerställa att personerna existerar.
  • Förbjud alla förbunden att ge bidrag i sin tur. All verksamhet ska skötas av förbunden i förbundens lokaler och inte, som Ibn Rushd t ex lägga ut allt på entreprenad. 
  • Ibn Rushd borde granskas särskilt. Och det hotell de köpte för pengar de lurat till sig borde de avkrävas att sälja och ge tillbaka pengarna till staten. 
  • En fusk-kommission borde tillsättas som granskar de senaste fem årens verksamhet då det nu framkommit alldeles för mycket fusk. Dessa pengar ska betalas tillbaka till staten. 

Studieförbunden har alltid varit en fusk-institution men har samtidigt alltid åtnjutit status som en slags helig ko. 

Slakta den heliga kon. 

Att vuxna människor ska kunna lära sig att spela gitarr, göra en nyckelharpa eller måla akvarell och betalar kursavgift är helt rimligt. Där gör de ett bra jobb. 

Men där ska det stanna. 

Dessutom borde LO betala varenda krona det kostar att utbilda sina förtroendevalda. Idag kör ABF all LO:s fackliga utbildning, subventionerat av skattebetalare. För genom att ABF får en stor klumpsumma av staten via Folkbildningsrådet subventionerar ju skattebetalarna även all fack-utbildning som LO borde kunna pröjsa själva direkt. ABF borde få exakt noll kronor för den verksamheten. 

Dags att högern ser vilken bidragskrav studieförbunden alltid varit och hur mycket pengar som försnillas på i bästa fall bara bedrägerier, i värsta fall bedrägerier och vänstersmörja. 

………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!