Kriget mot sociala medier i ny fas

Mediebranschen är de drivande lobbyisterna bakom all form av lagstiftning mot sociala medier. Syftet är pengar. Och makt. De klassiska drivkrafterna. 

Med fluffig varmluft om demokrati döljer de sina verkliga motiv – de gillar inte konkurrens. 

Copyrightdirektivet är deras verk och i Australien har regeringen där trappat ut kriget mot Facebook nyss genom en lag som ska tvinga Facebook att betala mediebolag för varje gång en person delar en artikel på Facebook. 

Facebook svarade med att därför förbjuda all media från all australiensisk media att delas på någon Facebook i världen. 

Jag testade. 

Det gör de så klart helt rätt i. Och en liknande lag har redan testas i Spanien. 2014 införde de en länkskatt med det enda resultatet att spansk samlad media bönade och bad dem att ta bort efter ett par år eftersom Google helt sonika tog bort indexeringen av alla spansk media så trafiken dog. De höll på att gå under för att ingen längre hittade dem. 

Inget företag är skyldiga att låta någon använda deras plattform och det gäller inte bara privatpersoner. 

Men det ännu sjukare än medias krav att Google och Facebook ska ”dela med sig” av annonsintäkter för att annonsörerna hellre annonserar där är att media är de som i så fall borde betala privatpersoner. 

Vi som utgör hela de sociala mediekanalerna delar gratis massa artiklar från media varje dag i våra kanaler. Trafiken vi GER dem gratis kan de sedan ta betalt av från annonsörer och ragga prenumeranter på, samt även sälja inlogg till specialbilagor. Utan vår gratis arbetsinsats vi gör på vår fritid, eller i jobbet, skulle deras trafik störtdyka. 

Så är det någon ska betala är det media. 

Jag ser med spänning på det australiska kriget mellan politiken och Facebook för förlorarna, det är media. Det är bara för Facebook att svälta ut dem. 

Trappar Australiens politiker upp genom att hota med andra sanktioner kan Facebook bara t ex blocka alla konton i Australien temporärt. Klåfingriga politiken kan inte vinna en sådan här fajt och det ska de inte heller. 

För beställningsjobb från girig lat media ska straffas. Istället för att bekämpa konkurrens borde de göra ett bättre jobb så att folk vill betala för deras innehåll. 

Jag poppar popcorn. 

…………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!