Vänsterpartiet och kommunismen

Det är ändå kul att Jonas Sjöstedt blir kränkt av att man påminner honom om kommunismen i hans parti. Han som gick med i partiet när de hette Vänsterpartiet Kommunisterna men envist hävdar att han ändå aldrig varit kommunist. 

Som att säga att Socialdemokrakterna inte är socialister när deras partinamn alltså är demokratisk socialism. 

Han skrev precis en artikel i Arbetet där han arg lägger ut texten att kommunism, det är det minsann bara högern som försöker lägga ut en rökridå med för att dölja SD. V har noll och ingenting med kommunism att göra. 

Men eftersom Sjöstedt gör sitt bästa att försöka måla över möglet i sitt parti tänkte jag vara påpasslig nog att påminna honom och alla andra om fakta. 

Som att deras eget ungdomsförbund önskar sig just ett kommunistiskt samhälle, en formulering från 2021 för övrigt. 

Men de har själva i partiprogrammet från 2018 följande formulering:

”Den väpnade kampen ska inte romantiseras. Den är alltid sista utvägen.”

I samma partiprogram förbjuder de all privat äganderätt och alla företag blir statliga. 

Men källan är stor att ösa ur. Att skilja Vänsterpartiet från kommunism är, för att använda försvarsministerns ord, som att sminka en gris. 

Lars Ohly kallade sig som bekant kommunist, han är Jonas Sjöstedts företrädare.

VPKs partiledare Lars Werner, som var partiledare under Jonas Sjöstedts ungdomsår i partiet och ledde partiet till 1993, gullade gärna och ofta med världens äckligaste diktatorer. 

Som bilden nedan, när han hälsade på kompisen Ceausescu nedan. Ni vet han som förslavade sitt folk med hjälp av hemlig polis som fick folk att försvinna, angiverisamhälle och som byggde upp barnhemmen där alla oönskade barn kedjades till spjälsängar och lämnades utan kroppskontakt?

Erik Honecker var en av Werners personliga favorit-diktatorer och honom bjöd Vänsterpartiet in till sina kongresser i Sverige. 

Nedan smöriga grattistelegram skickade de till Nordkoreas försslavare Kim Il Sung

När Honeckers drömsamhälle gick i kras och människorna fick sin frihet, då jublade världen men Lars Ohly grät av förtvivlan. 

1999 hängde massmördaren Lenin på hederplats på Vänsterpartiets partikansli. 

Åtminstone slutade Lars Ohly att kalla sig Leninist på 2000-talet. 

Sjöstedt själv var mycket nöjd när Venezuelas diktator, som skickat 2 miljoner människor på flykt, blev vald. 

Början till förfallet kom Hugo Chavez ”som skapade ett gott exempel”. Att Chaves förstörde landet så att folk idag svälter är inget att bry sig om. Och ja, man visste om misären redan 2013 även om spiralen gick fort nedåt när Maduro tog över. 

Men att gulla med diktatorer, det är snarare ett krav om man ska vara företrädare för VPK utan K. Ali Esbati älskade till exempel Fidel Castro. Ni vet han som byggde upp en sådant drömsamhälle att kubaner i decennier gett sig ut på farliga båtturer till Miami för att komma undan? Han som hade en egen ö? Och en stor yacht. Och annat som ”folkets representanter” brukar tycka de är värde. Hugo Chavez dotter är för övrigt numera en av de rikaste i Sydamerika. Otippat. 

Sjöstedt själv, som sitter i sitt lyxiga ambassadörsresidens och lever på medföljandelönen som ambassadörens make i en kommunistisk diktatur, hade själv möte med terrorklassad grupp 194. Detta hände 2018. 

Men nej då, att ifrågasätta legitimiteten i Vänsterpartiet och samarbete med dem är förstås bara en rökridå. 

……………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!