Historieförfalskningen om kärnkraft

Miljöpartiet har verkligen ingen gräns för hur ohederligt man kan debattera. Tyvärr saknar de även helt spärrar vad gäller politiken – de har noll markkontakt men bryr sig inte för huvudsaken är symbolen. Inte att politiken fungerar. Bara det ser bra ut på ytan. 

Nu är ljugandet om kärnkraft i full gång, precis som de parallellt ljuger om Arlanda och Bromma. Tekniken är detsamma nämligen.

Först straffbeskattar man, sedan skyller man på olönsamhet. 

Som flyget. Först dödar man inrikesflyget genom höga flygskatter, sedan hävdar man att Bromma måste läggas ner för att det är olönsamt. Och med en politiskt styrd rapport från Swedavia man själva äger. Fiffigt. 

Fullt medveten om att vindkraften slutar fungera när det blir kallt – det blåser inte – stängde man ändå Ringhals 1 i julas. 

Skäl?

Affärsmässighet. 

Men först hade Miljöpartiet och sossarna genom effektskatten sett till att det var olönsamt att driva kärnkraften vidare. Och eftersom Vattenfall, trots att det är ett statligt bolag, har som främsta mål att tjäna så mycket pengar som möjligt och inte att garantera el för landets medborgare, blev sedan beslutet enkelt – stänga Ringhals 1. 

Men VDn, efter att man ställt frågor, medger att hade det varit lönsamt, dvs om inte Miljöpartiet hade gjort det olönsamt, hade man fattat ett annat beslut. 

Ett annat skäl är att eftersom Vattenfalls uppdrag är att maximera intäkterna så gjorde de då låga elpriserna att lägger man då ner kärnkraften kan man tjäna pengar på andra delar av produktionen. Elpriset drivs upp och kostnader försvinner. 

Det första Miljöpartiet gjorde när de äntligen nådde målet om att sitta i regering var just att jobba mot en stängning av den för dem förhatliga kärnkraften – effektskatten lades in i redan första budgeten. Regeringen var väl medveten om att priserna på el skulle skjuta i höjden, det var ju Vattenfalls mål. 

Det framgick av regeringens egna analyser att kärnkraften på framför allt Ringhals 1 och 2 genom effektskatten och påverkningarna på elpriset skulle bli olönsamma. 

Nu vill Vattenfall försöka hävda att man även utan effektskatten nu hade blivit tvungna att lägga ner Ringhals pga att de ändå skulle tvingas uppdateras men en intern rapport som läckt visar att det inte stämmer – Ringhals hade med få uppdateringar klarat att drivas 50-60 år till. 

Nu försöker miljörörelsen mobilisera och hävda att kärnkraften skulle kräva stora subventioner, och låtsas som att vindkraften bär sig själv men det gör den inte. 

Fram till 2035 beräknas vindkraften, genom alla subventioner, ha kostat 300 miljarder skattekronor. Att hävda att vindkraften är lönsam är ett skämt. 

Det är ett fult spel bakom kärnkraften.

……………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!