Stölden från krogens fickor

Vad händer när en regering utan vetenskapligt stöd inför alkoholförbud och ger krogen näringsförbud från kl 20?

Folk dricker hemma istället. 

Vet ni vilka som tjänar på det?

Staten. Eftersom vi har DDR-favoriten monopol kvar på alkohol är Systembolaget en av statens flera kassa-kossor. 

I den bokslutskommuniké som skickades ut nyligen meddelade Systembolaget att deras omsättning oktober till december ökade med 1,2 miljarder okt-dec jämfört med samma period året innan. De drar själva slutsatsen att ökningen beror på alkoholförbudet.

Försäljningen har ökat hela året men dragit iväg på slutet, vilket inte syns så bra i deras yxiga diagram men som syns i den finansiella informationen. 

 

På helåret 2020 ökade Systemets omsättning med nästan med 5 miljarder. 

Det är krogens pengar ni ser på sista raden. Pengar Lena Hallengren och hennes kollegor stulit från landets 20 000 företagare som driver krogar, de flesta med alkoholtillstånd och där den högsta marginalen finns. 

För det en person mycket kort tid att hälla upp ett glas öl eller vin, det finns nästan inget spill och krogen kan lägga på bra marginaler. Det är alkoholförsäljningen som gör att vi ens kan ha krogar i landet med de högsta skatterna på tjänster man kan hitta, i ett skattesystem som bygger på beskattning av produkter. 

2019 års bokslut gav Systembolaget regeringen 240 miljoner att sätta sprätt på till nödvändiga saker som 1 miljard i bistånd till Afghanistan eller bidrag till el-cyklar till Östermalm. 

2020 års bokslut kommer ge dem nästan det dubbla. Där varenda krona är stöld från landets krogar. Utdelningen för 2020 föreslås blir hela 470 miljoner kronor. 

Av dessa är 230 miljoner skattade kronor som Stefan Löfven stulit från landets restauranger. 

Vad gör då Annie Lööf när landets krogar kvävs till döds?

Hon testar semlor. Men uppger inte ens vilka företag hon köpt dem ifrån för att inte ”folk ute i landet” ska tro att hon bara fokuserar på Stockholm. 136 personer tyckte det var ett kul inlägg. 

Vill vi ha kvar några krogar efter det här måste regeringen agera NU. Låt dem ha öppet till 23 och stäng istället klubbar med dansgolv. Det fanns redan i november inga belägg för någon smittspridning på krogen och det finns det garanterat inte nu. 

Och se till att Systembolagets hela extra utdelning på 240 miljoner kronor blir ett direkt stöd till krogen. 

Att staten ska tjäna pengar på näringsförbud är mer stötande är själva förbudet. 

…………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!