Staten vill villkora innehåll för presstöd

Idag vid lunch damp det ner en bomb från Mediestödsnämnden. 

Får man skriva ”bomb” utan att beskyllas av Hultqvist och Johansson att använda krigsretorik och vilja storma riksdagen?

Myndigheten för press, radio och tv skickade ut förslag till förändringar i mediestödsförordningen, som de vill ska träda i kraft redan 15 april 2021.

Varför så bråttom? Ska vi gissa att Amanda Lind och regeringen passar på att trycka igenom så mycket skit de kan när pandemin grumlar sikten kanske?

För det man vill göra är delar av haveriutredaren Anneli Novaks förslag till ny förordning som sågades med fotknölarna. Här kan ni läsa hela förslaget från mediestödsnämnden. 

Villkoren är ”innehåll av hög kvalitet”, vilket myndigheten definierar som ”ansvarstagande nyhetsförmedling”. 

”Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap”.

Andra saker som står i förslaget är att bara tidningar som ”uppfattas som nyhetsmedium” kan få mediestöd (vilket också kan leda till att nämnden godtyckligt avgör att medier de inte gillar ska få presstöd om de kan fabricera fram att det inte är tillräckligt med nyheter).

Och fler subjektiva saker som ”allsidig nyhetsförmedling”, som enligt nämnden betyder ”olika perspektiv och nyheter som behandlas utifrån flera och breda synvinklar.”

På slutet slänger de även in att mediet ska ”verka för tillgänglighet till funktionsnedsatta”. Nu är det mig veterligen bara blinda personer samt folk med mentala handikapp som inte kan läsa tidningar, det är ju därför de är så bra att ha. Att de når nästan alla. Men nämnden vill inte utveckla vad de menar. Lättläst? Ska allt finnas inläst i ljud så att blinda kan läsa? Vad menar de?

Den samlade bedömningen av nämnden förslag är lätta att dra.

De vill villkora mediestödet baserat på högst subjektiva bedömningar för att göra det lättare att exkludera tidningar som idag får presstöd. Ni kan själva räkna ut vilka som kommer hamna på Avslags-listan 20222. 

Härligt med godtycke och subjektiva tolkningar ändå, inte sant? För då kan nämnden som beviljar stöden i framtiden bara luta sig på att de inte ”tycker” att den söka tidningen/sajten etc är ansvarstagande och hepp, så blir det ett NEJ till det statliga bidrag vi bara har för att vi har statlig media och det därför ska vara någon slags balans. 

Förstå hur härligt det kommer bli när man med stöd av detta nekar en massa tidningar stöd för att de publicerar granskningar av vad klimatrörelsen påstår? De kan då hävda att låta kritiker till dem intervjuas faller inom att ”vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap”. 

Vilket svärd detta blir för alla som redan idag skåpar ut all granskning och kritik mot den heliga klimatsektens alla märkliga påståenden som KLIMATFÖRNEKARE. 

Men så här blir det ju när man som klåfingriga socialister alltid vill – styra konst och kultur. Och det är okej att styra innehållet i media så länga man kommer från den goda, fina sidan som alltid har de bästa av intentioner. Att det alltid är fel att styra innehåll i media, konst och kultur gäller bara när den styrs åt ett håll vänstern inte gillar. 

Jag noterar att Tidningsutgivarna i den här frågan är pålitliga i sitt försvar för oberoende medier. De har ju varit del av den lobbygrupp som betalat tiotals miljoner i lobbyinsatser i Bryssel för att få till stånd Copyrightdirektivet. 

Man får vara glad för det lilla ändå. 

…………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!