Storlek spelar roll

Hackandet på just Stockholm har varit non stop sedan pandemin inleddes för ett år sedan. Har det inte varit dryga skåningar som satt upp skyltar i Skåne att ”stockholmare ska åka hem” har det varit sossar i Bohuslän som försökt projicera fram att just besök från Stockholm varit det stora problemet, trots att en otroligt stor majoritet av sommarboende ägs av Göteborg med omnejd. 

Denna besatthet att skylla allt man ogillar på Stockholm är never ending. 

Och allt Region Stockholm gör lyfts upp av Sveavägen 68 för de har använt just den Moderatledda Region Stockholm som någon slags nationell hävstång in i riksdagsval i snart tre mandatperioder. 

Nu har de anställt trollgeneral Simon Andersson från Inte Rasist Men som ”pressansvarig”….. 

2018 var det NKS som Annika Strandhäll et al drevade om i riksdagsvalet (trots att sjukhuset betalas och utnyttjas av boende i region Stockholm, inte resten av landet). Nu är det Kry och Covid som Sveavägen skickat PM om. 

 

För och främst kan vi reda ut en sak som torde vara allmän information men som inte verkar vara det – Stockholm har 700 000 fler invånare än tvåan på listan (Västra Götaland) och 1 miljon fler än Skåne.

Det bor 2,4 miljoner människor här, i två landskap. 2 miljoner människor är populationen som ska få vaccin, varav 1,4 miljoner det som betraktas som allmänheten. 

Men ser man på hur vaccinet fördelas ser det skevt ut. Vi är störst. Men har fått minst antal vaccinationsdoser per 10 000 invånare. 

Man kan också se i den här tabellen att Stockholm fått för lite vaccin i relation till hur mycket större vi är än alla andra i Sverige. 

Då kan man invända – det handlar om vaccinationer för folk som är äldre. Absolut. Men då måste ändå fokus vara på fakta. 

Regionen fick av nationella myndigheter (ingen region upphandlar vaccinet själva utan får snällt stå med mössan i hand medan myndigheter har hela makten över hur många doser man får och när) veta att de i februari 2021 skulle få 450 000 doser av Astra Zenecas vaccin (dvs vaccin till 225 000 personer då alla ska ha två doser). Det mesta skulle användas till personer med hemtjänst men först var vaccinet försenat, sedan var beskedet plötsligt att det inte skulle användas på folk över 65 år. 

Återigen, detta är inget regionen själva kunnat påverka. Allt styrs av staten. 

Pfierz vaccin var först instruktionerna att man inte kunde transportera dem i spruta, vilket försenade möjligheterna till att använda dem i hemtjänst utan det var bara äldre som kunde ta sig själva till vårdcentraler som fick det. Plötsligt ändrades reglerna och nu kan man transportera det vaccinet i sprutor och därför kan man vaccinera äldre i sina hem. 

Vidare har alla vårdgivare 7 dagar på sig att rapportera in sina siffror. Allt detta vet givetvis sossarna men de trollar som vanligt. 

Jag tycker man ska kritisera alla när det finns fog men att torrstarta ett drev mot en region när det är så enkelt att kolla upp vad som är skälet är bara ett led i sossarnas utfulning inför valet 2022. 

Är man störst finns det problem som mindre regioner faktiskt inte har en susning om. Lite ödmjukhet inför det faktum vore på sin plats tycker jag. 

Men inte ens vi kan trolla och om staten inte sköter sina åtaganden, hur förväntar sig folk att Region Stockholm ska göra? 

…….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!